Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
9. 10. 2014,
16.53

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Wolfgang Stark slovenska nogometna reprezentanca Švica Ljudski vrt

Četrtek, 9. 10. 2014, 16.53

4 leta, 11 mesecev

Hrvate je razjezil, pred Čilenci ga je obvarovala policija

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kvalifikacijski dvoboj med Slovenijo in Švico je Evropska nogometna zveza (Uefa) zaupala izkušenemu nemškemu sodniku Wolfgangu Starku, ki si je v karieri zaradi sojenja nabral kar nekaj sovražnikov.

Eden najvišjih sodnikov na svetu, v višino meri 191 centimetrov, prihaja iz bavarskega mesta Landshut. Že vrsto let spada med najboljše delivce pravice na svetu, čeprav je na njegovem seznamu veliko dvobojev, ki so postregli s kontroverznimi odločitvami in silovitimi kritikami na račun njegovega sojenja. Star je 44 let in se počasi bliža starostni meji, zaradi katere se bo moral kmalu posloviti od opravljanja dela na največjih tekmah.

Hrvati so zahtevali enajstmetrovko, on pa je le odmahnil z roko

V ligi prvakov je dvakrat sodil na polfinalnem dvoboju, nakopal pa si je nekaj kritik v taborih Milana in Reala (na tribune je poslal tudi Joseja Mourinha), zanimivo, vedno takrat, ko je na drugi strani stala Barcelona. Teorijo o tem, da bančnik z Bavarske simpatizira z igralci katalonskega velikana, je podkrepilo še sojenje na zelo pomembni tekmi evropskega prvenstva med Hrvaško in Španijo. To je bil dvoboj, ki je odločal o potnikih v četrtfinale.

Hrvaška je potrebovala vsaj zadetek proti Španiji (zadoščalo bi že 1:1, saj je Italija na drugi tekmi premagala Irsko le z 2:0, op. p.), Stark pa pri rezultatu 0:0 dvakrat ni dosodil prekrška za enajstmetrovko, čeprav so počasni posnetki pokazali v prid Hrvatom. Po dvoboju se branilec Vedran Ćorluka še dolgo ni mogel sprijazniti, da sodnik ni videl, kako ga je Sergio Busquets oviral in vlekel za dres. Stark na tistem prvenstvu ni več sodil. Če bi Hrvaška takrat premagala Španijo, bi branilci naslova izpadli.

Takrat so se govorice o tem, da simpatizira z Barcelono, ki je takrat sestavljala jedro rdeče furije, le še povečale, a se je že nekaj mesecev pozneje zgodil preobrat. V sezoni 2012/13 sta se v ligi prvakov srečala PSG in Barcelona, Katalonci pa so bili po remiju v Parizu z 2:2 tako jezni na Starka, da so na Uefo naslovili protestno pismo, v katerem so nemškemu sodniku očitali, da ne pozna osnovnih pravil. Ni namreč ustavil igre, ko sta dva nogometaša iste ekipe (v tem primeru Barcelone) v bolečinah obležala na tleh. Nemški časnik Die Welt ga je opisal kot nezanesljivega sodnika, okrog katerega se dviguje veliko prahu.

V slabo voljo je spravil Anderlecht ter privržence BiH

Statistika je pokazala, da je Stark skoraj vedno potegnil za domače moštvo. Vsaj tako je bilo razbrati s poročila tekem. Anderlecht je bil v prejšnji sezoni ogorčen, ko se je mudil na gostovanju pri Olympiakosu, Stark pa je dosodil kar tri strele z bele točke v korist grškega prvaka, belgijskim gostom pa pokazal, reci in piši, kar tri rdeče kartone. Olympiakos je na račun te zmage obdržal prednost pred Benfico in napredoval v osmino finala.

Podobno je bilo tudi v play-offu za preboj na EP 2012, ko je Portugalska s 6:2 premagala Bosno in Hercegovino, gostje pa so dvoboj končali z igralcem manj. Prejeli so tudi sedem rumenih kartonov.

Ne spreglejte