Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
23. 9. 2015,
10.08

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Robert Lewandowski Bayern München Wolfsburg Dante Philipp Lahm Josep Guardiola Jerome Boateng

Sreda, 23. 9. 2015, 10.08

2 leti, 2 meseca

Guardiola se je prijel za glavo, nori Poljak pa "uničil" socialna omrežja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poljak Robert Lewandowski je že vrsto let cenjen, uveljavljen in spreten lovec na strelske rekorde, ki spada med boljše, ne pa tudi najboljše napadalce na svetu. Bo po čudežni torkovi petardi drugače?

Poljski napadalec Robert Lewandowski, ki si služi nogometni kruh pri nemškem prvaku Bayernu, ima 27 let. V njegovi krvi se pretakajo športni geni. Oče Krzystof je bil poljski prvak v judu, mati Iwona pa vrhunska odbojkarica.

Njegovi dosežki v zadnjih letih, ko je navduševal v Dortmundu, Münchnu in dresu poljske izbrane vrste, so zadoščali, da je spadal v širši krog boljših napadalcev na svetu. Čeprav je nekajkrat izstopal s festivali zadetkov – madridskemu Realu je na polfinalni tekmi lige prvakov v rumeno-črnem dresu Borussie nasul kar štiri zadetke –, v nemškem prvenstvu pa redno tekmoval za naslov najboljšega strelca, ni spadal v tako imenovano elito, v kateri je le peščica svetovnih nogometnih zvezdnikov.

Bil je cenjen, uveljavljen in spreten golgeter, ki pa je imel vendarle še toliko pomanjkljivosti, da se ni mogel enakovredno kosati s slavo in ubijalsko strelsko statistiko Cristiana Ronalda ali Lionela Messija. Tako ga je doživljala tudi nogometna javnost.

Lewandowski je priznal: To je bilo noro

V torek, 22. septembra 2015, je bilo drugače. Spletni mediji, zlasti socialna omrežja, so pregoreli po nevsakdanjem podvigu, ki mu v nogometu težko najdemo par. Doseči pet zadetkov v devetih minutah, in to ne v kakšni izmed amaterskih lig, pač pa spoštovanem nemškem prvenstvu … Poskrbeti, da v mreži tekmeca odmeva petarda, in to ravno na derbiju bundeslige, kjer na drugi strani stoji zelo cenjena obrambna vrsta Wolfsburga, za nameček pa v igro vstopiti šele na začetku drugega polčasa … Lewy, ljubljenec poljskih in bavarskih športnih src, je bil neukrotljiv. Zadeval je z različnih položajev, bil učinkovit in atraktiven ter pričaral eno najlepših nogometnih rapsodij vseh časov. Trajala je osem minut in 59 sekund, v tem kratkem intervalu pa kruto poteptala upanje, še bolj pa dostojanstvo nogometašev Wolfsburga. Bili so nemočni kot že dolgo ne in se čudili, zakaj se je Lewandowski odločil, da bo najbolj noro partijo kariere odigral ravno proti njim.

"To je bilo noro. Dosegel sem pet zadetkov, to je res nekaj neverjetnega. Zelo sem zadovoljen, to je bil veličasten večer," se je smejalo poljskemu junaku po mogočnem dosežku na nemškem derbiju.

Zaprl usta vsem kritikom

Visoki Poljak, poročen z nekdanjo šampionko karateja, je postavil absolutni rekord najboljših prvenstev na tleh stare celine. Nejevernim Tomažem, ki so poudarjali, da dosega toliko zadetkov le zaradi kakovostnih podaj zvezdniških soigralcev Bayerna in da bi na njegovem igralnem položaju s podobnim učinkom zablestel tudi kateri drug, malce manj slaven napadalec, je zaprl usta. Njihove kritike so zvenele smešno, saj je Lewandowski v nekaj minutah pokazal tako razkošno paleto nogometnih veščin, da so mu zaploskali celo navijači Wolfsburga. Največjo mojstrovino je prihranil za konec. Njegov strel za peti gol in končni rezultat 5:1 je mejil na popolnost in bo zagotovo kandidiral za gol sezone, čeprav je bilo odigranih šele šest krogov.

"Ko smo po prvem polčasu zaostajali z 0:1, sem želel stopiti na plin in pomagati ekipi, saj smo potrebovali dva gola. Po tretjem in četrtem zadetku sem pogledal na semafor in bil presenečen, koliko časa je še do konca srečanja," se je "zlati rezervist" Bayerna čudil po njegovem mnenju silovitemu rafalu zadetkov, morda celo najbolj spektakularnemu v zgodovini nogometne igre.

Guardiola presrečen, trenerju Wolfsburgu ni bilo do šale

"Česa podobnega še nisem izkusil. Pet zadetkov v devetih minutah … Robert je že nekaj časa v zelo dobri formi," je prvega napadalca Bayerna pohvalil Josep Guardiola. V karieri je dolgo let vodil Messija in podobne velemojstre, a tako ekspresnemu strelskemu nizu še ni zaploskal. Tako ni nikogar presenetilo, ko se je po zadnjem golu Lewandowskega prijel za glavo in se pred televizijskimi kamerami spraševal, ali so vse to le sanje. Ni mogel verjeti, da je kaj podobnega sploh mogoče.

"Kaj bi sploh lahko povedal? Napadalec svetovnega kova bi nam lahko dal tudi sedem zadetkov," trenerju ponižanega Wolfsburga Dieterju Heckingu ni bilo do šale.

Prava norišnica in sreča, da ga krijejo le na treningih

"Neverjetno. To je bila prava norišnica," je občutke opisal dolgoletni kapetan Bayerna Philipp Lahm in dodal, da se je Robert spogledoval s še večjim podvigom. "Imel je še dve priložnosti, tako da bi lahko dvoboj končal s sedmimi zadetki," se je priklonil dosežku soigralca.

"Srečen sem, da Robert igra v moji ekipi, saj je eden izmed najboljših napadalcev na svetu. Imam srečo, da mi ga ni treba pokrivati na tekmah, ampak le občasno na treningih," je izžareval srečo nemški reprezentančni branilec Jerome Boateng.

Ne spreglejte