Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
21. 12. 2016,
10.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

Natisni članek

Manchester City Josep Guardiola angleško prvenstvo italijansko prvenstvo serie A Inter Samir Handanović

Sreda, 21. 12. 2016, 10.50

6 let, 7 mesecev

Zanimanje Manchester Cityja za Samirja Handanovića

Guardiola ponuja bogastvo za izkušenega Slovenca

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55
Samir Handanović | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Nekdanji slovenski reprezentant Samir Handanović se je znašel na seznamu zimskih želja Manchester Cityja. Trener Josep Guardiola razmišlja o okrepitvah, 32-letni Ljubljančan, ki ne more biti zadovoljen s skromnimi dosežki milanskega Interja, pa je vratar po njegovem okusu.

Zgodovina se ponavlja. Odkar je Samir Handanović leta 2012 prestopil k milanskemu Interju, še ni bilo zimskega prestopnega obdobja, pred katerim se ne bi omenjala možnost selitve v klub, kjer bi lahko uresničil dolgoletne želje. Čeprav je Ljubljančan star 32 let in si je v zadnjem desetletju s svojimi predstavami izklesal status enega najboljših vratarjev na Apeninskem polotoku, še vedno ni nastopil v ligi prvakov.

Inter jezi navijače s skromnimi dosežki

V tej sezoni je pričakoval boljše rezultate Interja. | Foto: Guliverimage/Getty Images V tej sezoni je pričakoval boljše rezultate Interja. Foto: Guliverimage/Getty Images Ko se je pred štirimi leti iz Vidma odpravil v Milano, kjer je okrepil nekdanjega evropskega prvaka (Inter je bil nazadnje na evropskem prestolu leta 2010), je pričakoval, da bo na San Siru poln adrenalina prisluhnil himni prestižnega tekmovanja. Bil je prepričan, da prihaja k italijanskemu velikanu, s katerim se bo potegoval za lovorike. Izkazalo se je, da so bila pričakovanja previsoka, saj je Inter v zadnjih sezonah jezil navijače s skromnimi dosežki.

Odkar se mu je pridružil Handanović, sploh še ni osvojil lovorike. Še več, v prvenstvu ni zasedal najvišjih mest, tako da so izostali tudi nastopi v donosni ligi prvakov. Razočaranje nekdanjega slovenskega reprezentanta, ki se je lani poslovil od članske izbrane vrste in štafetno palico prvega vratarja predal mlajšemu rojaku Janu Oblaku, je bilo ogromno.

Nekatera posredovanja Handanovića v sezoni 2016/17:

Bravo se spopada s kritikami

Josep Guardiola razmišlja o okrepitvah, s katerimi bi se lažje podal v boj za lovorike. | Foto: Reuters Josep Guardiola razmišlja o okrepitvah, s katerimi bi se lažje podal v boj za lovorike. Foto: Reuters V javnosti ni manjkalo namigov, da bi lahko zapustil Inter in se pridružil klubu, s katerim bo naskakoval visoke cilje v ligi prvakov in se podal v boj za lovorike. Omenjalo se je zlasti najbogatejše angleške klube. Na seznamu snubcev, ki bi jih zanimal posel z izkušenim Slovencem, je tudi Manchester City. Angleški časnik The Sun poroča o resnem zanimanju Josepa Guardiole, da na Etihad pripelje Handanovića.

Katalonec želi sinj-modre približati angleškemu vrhu, ki si ga je po neverjetnem nizu enajstih zaporednih zmag prisvojil Chelsea. Med njihovima vratnicama stoji Čilenec Claudio Bravo, ki ga je trener Guardiola pripeljal iz Barcelone, a mu strokovno vodstvo ne zaupa popolnoma, njegova posredovanja niso prepričala niti navijačev. Na odgovornem igralnem položaju, ki je v veliko klubih vedno pod posebnim drobnogledom, bi se lahko zato zgodila sprememba.

Handanović lahko prehiti Oblaka

Reprezentančno kariero je sklenil po povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za EP 2016, ko je Slovenija remizirala z Ukrajino (1:1). | Foto: Vid Ponikvar Reprezentančno kariero je sklenil po povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za EP 2016, ko je Slovenija remizirala z Ukrajino (1:1). Foto: Vid Ponikvar Prvi favorit za prihod je 32-letni Handanović, prestop pa bi se lahko pripetil že na začetku leta 2017. City je po poročanju The Suna milanskemu klubu za slovenskega čuvaja mreže pripravljen ponuditi 20 milijonov evrov. Znesek, ki ambicioznemu klubu z arabskim kapitalom ne bi smel predstavljati nikakršnih težav, bi zadoščal za nov slovenski rekord.

Najdražji slovenski prestop je za zdaj v lasti Oblaka. Ko je leta 2014 iz Benfice prestopil k madridskemu Atleticu, so rdeče-beli zanj plačali 16 milijonov evrov. Handanović je vodstvo Interja stal pet milijonov manj, saj je Udinese leta 2012 ob njegovem odhodu postal bogatejši za 11 milijonov evrov.

Če bi se Inter in Manchester City dogovorila, bi se nekdanji vratar Slovana in Domžal vpisal v zgodovino. Takšen razplet ne bi presenetil italijanskih medijev, saj si Handanović želi nastopiti med evropsko elito, Inter pa bi lahko ujel še zadnji vlak za zaslužek ob prodaji vratarja, ki je že krepko prestopil prag četrtega desetletja.

Iz Evrope izpadli še pred novim letom

Zanimivo je, da se s tovrstnimi scenariji v medijih špekulira skorajda pred vsakim prestopnim rokom. Handanović je bil že pogosto vsaj z eno nogo preseljen k drugemu klubu, na koncu pa je še vedno ostal v Interju, upal na boljšo sezono od prejšnje, a nato ostal razočaran.

Navijači Interja doživljajo razočaranje za razočaranjem. | Foto: Guliverimage/Getty Images Navijači Interja doživljajo razočaranje za razočaranjem. Foto: Guliverimage/Getty Images

Črno-modrim v tej sezoni, ki so jo zaznamovale turbulence in kar trije različni trenerji, ne gre najboljše. Zvečer bodo na zadnji tekmi v tem koledarskem letu gostili Lazio, višje od sedmega mesta pa ne morejo priti. V ligi Europa so izpadli že po skupinskem delu in s tem zapravili priložnosti, da si kot zmagovalci prislužijo vstopnico za nastop v ligi prvakov v prihodnji sezoni (2017/18).

Handanović ima z Interjem sklenjeno pogodbo do leta 2019. Če bi zapustil San Siro, bi ga med vratnicama legendarnega italijanskega kluba lahko nasledil Matteo Perin, obetavni vratar Genoe. Obdobje, ko se nogometaši italijanskih prvoligaških klubov že spogledujejo z mislijo, kje bodo preživeli božične in novoletne praznike, je tako postreglo z vročo novico o razkošni ponudbi Cityja. O njeni resnosti bo največ povedal čas. Zimski prestopni rok se bo začel že zelo kmalu.

Ne spreglejte