Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
30. 9. 2015,
12.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bayern München Josep Guardiola Philipp Lahm Robert Lewandowski Dinamo Zagreb Zoran Mamić

Sreda, 30. 9. 2015, 12.08

7 let, 12 mesecev

Guardiola ponižal Zagrebčane in dejal: Oktoberfest, prihajamo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najvišja zmaga torkovega sporeda lige prvakov je pripadla Bayernu. Bavarci so ponižali zagrebški Dinamo, ki je niz 45 zaporednih tekem brez poraza končal s petimi zadetki v svoji mreži.

Najboljši nemški klub Bayern München spada med glavne favorite za osvojitev evropskega naslova, zagrebški Dinamo pa se je desetkrat zapored dokopal do hrvaške krone. V zadnjem desetletju se ponaša z neuradnim nazivom najuspešnejšega kluba z območja nekdanje Jugoslavije, torkov spopad v Münchnu pa je nakazal, kako velik je prepad med njim in največjimi evropskimi klubi.

Zagrebčani so do gostovanja pri Bayernu neporaženi ostali na kar 45 zaporednih tekmah, nato pa na prepolni Allianz Areni pred 70 tisoč gledalci doživeli bolečo petardo (0:5). Čeprav so bili izbranci Josepa Guardiole zdesetkani in je v ekipi manjkalo ogromno velemojstrov (Ribery, Robben, Vidal, Benatia, Badstuber, Rode …), nekateri pa so v igro vstopili šele v drugem polčasu (Müller, Alonso in Rafinha), so zlahka napolnili mrežo gostom iz hrvaške prestolnice.

To so storili z neverjetno lahkoto, saj so že v 28. minuti vodili s 4:0, nato pa ustavili konje in prizanesli tekmecu, ki se je s tem izognil še višjemu porazu. Niso se več naprezali, v drugem polčasu je v zadnjem času fantastični Robert Lewandowski zadel še svoj tretji gol, dosegel trojček in postavil končni rezultat 5:0.

Poljak zadeva v polno na vsakih 22 minut in pol

To je bil že njegov deseti zadetek na zadnjih treh tekmah, s čimer je sklenil sanjski teden, poln atraktivnih potez, izboljšanih rekordov in neverjetne statistike, saj se je med strelce povprečno vpisoval na 22 minut in pol.

Da ne misli kar tako opustiti navade, ki para živce branilcem in vratarjem v vrstah tekmecev, je dokazal po srečanju z Dinamom. Dejal je, da želi nadaljevati sanjski niz. "Vedno moraš ostati lačen zadetkov, a tudi imeti željo igrati bolje in doseči še več. Ne smeš se zadovoljiti s tem, kar si že dosegel," je dejal 27-letni Poljak in poudaril, da je najpomembnejše, da Bayern osvoji tri točke.

Najprej Oktoberfest, nato derbi v Dortmundu

Trener Josep Guardiola ga je pohvalil za ponovno izjemno predstavo. "Čestitke igralcem. Dobro so odigrali tekmo. Zdaj imamo v ligi prvakov že šest točk, ekipa je v formi, tako da smo na pravi poti. Zdaj bomo šli najprej na Oktoberfest, nato pa bo še dovolj časa, da se pripravimo na derbi z Dortmundom," je Katalonec nasmejal novinarje po prepričljivi zmagi nad hrvaškimi izzivalci.

V nedeljo ga čaka veliki nemški derbi med Bayernom in Borussio. Rumeno-črni zaostajajo štiri točke, Bayern pa v tej sezoni še ni izgubil točke. Proti Dinamu je pozdravil že enajsto zaporedno zmago v vseh tekmovanjih.

O tem, kako hitro je bil v Münchnu določen zmagovalec srečanja, je imel veliko povedati Philipp Lahm. "Vsega je bilo, iskreno povedano, konec že po 30 minutah. Ves čas smo imeli tekmo pod nadzorom, Dinamu pa nismo dovolili nevarnih protinapadov. To velja poudariti," je dejal kapetan nemških prvakov, ki se želijo prvič pod vodstvom Guardiole dokopati do evropskega naslova.

Mamić: Razlika med kluboma je ogromna

Trener zagrebškega kluba Zoran Mamić je bil očaran nad znanjem, ki ga premore Bayern. Čeprav ta ni zaigral z najmočnejšo postavo, je bil vsaj za nekaj razredov boljši od hrvaških prvakov, ki so v Nemčiji doživeli drugi najhujši poraz v evropskih tekmovanjih v klubski zgodovini. Višjega so jim pred petimi leti na Maksimirju zadeli le nogometaši Lyona (7:1).

"Bayern je dokazal svojo moč. Nadigral nas je v vseh pogledih in strogo kaznoval naše napake. Razlika med kluboma je ogromna," je priznal trener Dinama in mlajši brat kontroverznega izvršnega predsednika Zdravka Mamića. Ta je bil na Bavarskem presrečen ob pogledu na več tisoč glasnih navijačev Dinama, a tudi šokiran, ko so transparente z žaljivo vsebino dvignili v zrak privrženci Bayerna in zahtevali, da zapusti Dinamo.

Ne spreglejte