Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
21. 4. 2015,
21.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Barcelona Bayern München Josep Guardiola Luis Enrique

Torek, 21. 4. 2015, 21.56

8 let

Guardiola izpostavil glavno težavo: Messi je neustavljiv

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Josep Guardiola se je vrnil v Barcelono. Na štadionu Camp Nou se ni predstavil že tri leta. Zvečer bo skušal Bayern popeljati do ugodnega rezultata ter presenetiti Lionela Messija in druščino.

Pa je napočil tudi ta dan. "Vedel sem, da se bom slej ko prej pomeril tudi z Barcelono,'' je po žrebu polfinalnih parov dejal Josep Guardiola, ki je v središču pozornosti, saj bo skušal izločiti ljubljeni klub. Ker pa v nogometnem profesionalizmu ni prostora za nostalgijo, obarvano s čustvi, je Katalonec takoj sporočil, da ga zanima le finale.

Pred srečanjem bo s strani občinstva deležen kraljevskega sprejema. Guardiola je klubu z bogato zgodovino prinesel eno najbolj plodnih obdobij. Skupaj z Lionelom Messijem, Andresom Iniesto in ostalimi velemojstri je osvojil neverjetnih 14 lovorik, nato pa se leta 2012 poslovil.

''Lepo je biti v Barceloni, na katero me veže toliko prijetnih spominov. Barve Barcelone sem branil veliko let (najprej kot igralec, nato še kot trener, op.p.), zdaj pa sem tukaj z Bayernom. Sem v njegovi službi in bom dal vse od sebe, da se uvrstimo v finale. Pred nami je polfinale lige prvakov z dvema najboljšima kluboma v Evropi. Ne bo enostavno, a se ni bilo enostavno niti uvrstiti med štiri najboljše,'' je dejal španski strateg, ki na Bavarskem računa kar na pet Špancev, v začetni enajsterici naj bi se znašli vsaj trije.

Guardiola se noče izgovarjati na poškodbe

Tudi Thiago Alcantara, nekdanji biser Barcelone. Ker je bila v zvezni vrsti Kataloncev prevelika gneča, se je predlani preselil v München, kjer pa ni imel sreče z zdravjem, saj je bil zaradi poškodb odsoten z igrišč več kot leto dni.

Zdaj se je vrnil ob pravem času, saj v zvezni vrsti bavarskega velikana manjka ogromno poškodovanih igralcev, in je pripravljen na največje napore. ''Thiago komaj čaka na dvoboj. Nočem se izgovarjati na poškodbe. Tako bo tudi tokrat. Če bi se pritoževali na njih, ne bi nikoli postali nemški prvaki,'' je prepričan.

''Težko je govoriti o slabostih Barcelone. Težko jim bo preprečiti visoko posest žoge. Ekipa Barcelona je kot ustvarjena za njo, a se bomo vseeno držali našega sloga. Igralci bodo upoštevali moje zamisli, nato pa bomo videli, kdo bo zaigral v Berlinu,'' razmišlja idejni avtor ''tiki-take'', s katero je kot trener Barcelone dvakrat stopil na evropski prestol.

Barcelona ve, kako razmišlja, ne ve pa, kako razmišljajo njegovi igralci

''Barcelona je v prednosti, saj me bolj pozna kot sam poznam njih. Vedo, kako razmišljam, a ne vedo, kako razmišljajo moji igralci. Zato jih nameravam presenetiti," je razkril Guardiola načrt, ki ne bo preveč všeč njegovih nekdanjim izbrancem. Ni pa razkril, kako ustaviti najboljšega strelca Barcelone Lionela Messija, s katerim sta imenitno sodelovala in osvojila ogromno lovorik.

''Messi je neustavljiv. Ko je v vrhunski formi, ga ne moreš ustaviti. V tem trenutku je predober za vse branilce,'' je pohvalil Argentinca, ki je skupaj z razigranima sodelavcema Neymarjem in Luisom Suarezom v tej sezoni dosegel že 108 zadetkov.

Želijo premagati Bayern, ne pa Pepa

Barcelona čaka na evropski naslov štiri leta. Mnogi doživljajo obračun z Bayernom kot finale pred finalom, podobno razmišlja tudi strateg katalonskega kluba.

''To bo velik obračun proti resničnemu velikanu. Poznam Pepa in vem, da bi nam lahko otežil delo s kakšnim presenečenjem. Odkar je Bayern prevzel Guardiola, je klub nekoliko spremenil slog. Ohranil je glavne vrline moštva in mu dodal še nekaj svojega. Bayern nedvomno spada med najboljše evropske klube. Ne razmišljamo o tem, da bi izločili Guardiolo, ampak želimo premagati Bayern, enega najbolj slavnih evropskih klubov,'' je dejal Luis Enrique, dober prijatelj Guardiole, s katerim si je na Camp Nouu delil tudi slačilnico.

Luis Enrique: Na koncu lahko ostanem z ničlo, ne pa trojko

Barcelono lahko v tej sezoni popelje do treh lovorik. V španskem prvenstvu vodi pred Realom, v finalu pokala se bo pomeril z Athleticom, v ligi prvakov pa je polfinalist. ''Rad imam številko tri, a se zavedam, da lahko ostanem na koncu z ničlo, ne pa trojko,'' zavrača evforijo.

Izpostavil je glavni cilj. Da zatrese mrežo Manuela Neuerja, hkrati pa prepreči zvezdnikom Bayerna, da se vpišejo med strelce. ''To bo eden izmed najbolj atraktivnih dvobojev v Evropi. Z Guardiolo sva se strinjala, da bi se lahko srečala v finalu v Berlinu, a se to žal ne bo zgodilo,'' je izrazil razočaranje, da se bo moral v polfinalu eden izmed njiju posloviti.

Ne spreglejte