Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 5. 2020,
17.50

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Španija državno prvenstvo Grčija Anglija Premier League

Ponedeljek, 18. 5. 2020, 17.50

3 leta, 11 mesecev

V Angliji in Grčiji se premika

Na Otoku začenjajo projekt vnovičnega zagona nogometa, Španci trenirajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Liverpool | Nogometaši Liverpoola komaj čakajo nadaljevanje sezone, v kateri morajo le še potrditi naslov prvaka. | Foto Reuters

Nogometaši Liverpoola komaj čakajo nadaljevanje sezone, v kateri morajo le še potrditi naslov prvaka.

Foto: Reuters

Angleški klubi, spodbujeni z uspešnim nadaljevanjem nemške bundeslige, so danes soglasno potrdili postopen zagon profesionalnega nogometa na Otoku. Zdravstvene oblasti na Otoku so prvoligaškim klubom najprej dale dovoljenje za začetek treningov v majhnih skupinah, ki bodo lahko štele največ pet oseb. Vsak trening pa bo lahko trajal največ 75 minut.

To je prvi korak, oziroma faza 1, k predvidoma junijskemu nadaljevanju tekmovanj, ki so bila prekinjena več kot dva meseca zaradi pandemije koronavirusa, sporočilo združenja angleških prvoligašev, povzemajo britanski mediji.

"Deležniki premier lige so danes soglasno glasovali za vrnitev na trening v manjših skupinah od jutri popoldne," je po ponedeljkovi video konferenci zapisalo vseh 20 klubov, ki sodelujejo v najvišjem kakovostnem rangu angleškega nogometa.

Angleška premier liga je prekinjena od 10. marca. Za zdaj še niso določili datuma, kdaj bi lahko nadaljevali prvenstvo. Načrti so, da bi tekmovanja začeli v sredini junija.

Liverpool na poti k naslovu

Do konca prvenstva je ostalo še devet krogov, na vrhu je Liverpool, ki je zbral 82 točk. Manchester City, ki je skoraj zapravil vse možnosti, zbral je 57 točk oziroma 25 manj od vodilne zasedbe Jürgena Kloppa, pa še vedno tekmuje za osvojitev pokala FA, v katerem bi moral v četrtfinalu igrati proti Norwichu. Liverpool je tako tik pred osvojitvijo prvega naslova po letu 1990.

Če se bo premier liga nadaljevala, bodo tekme, ostalo jih je še 92, najverjetneje odigrane pred praznimi tribunami in po možnosti na nevtralnih tleh.

Med treningi, ki so dovoljeni od torka, bodo skupine več ljudi trenirale skupaj, vendar z upoštevanjem varne razdalje. Fizični stiki med igralci ne bodo dovoljeni.

"Igralci, trenerji, klubski zdravniki, strokovnjaki in vlada so se strinjali s to prvo fazo. Strogi medicinski protokoli najvišjega standarda bodo zagotovili vrnitev na trening v najvarnejših možnih pogojih," so poudarili.

Razkuževanje, testiranje, omejitve ...

Prav tako bodo po vsakem treningu morali razkužiti zastavice, žoge, stožce, vratnice, igralno površino in vso opremo, ki so jo uporabljali nogometaši med vadbo. V premier league so v minulih nekaj dneh začeli tudi s sistematičnim testiranjem igralcev in trenerskih štabov.

Kot je izvedela britanska radiotelevizija BBC, potrjeni medicinski protokol predvideva obvezno dvakratno testiranje na teden, pred vsakim treningom pa bodo igralci prisiljeni izpolniti vprašalnik o zdravstvenem stanju in počutju, izmerili pa jim bodo tudi telesno vročino.

Glede na epidemiološke razmere in razvoj dogodkov bo sledila druga faza, ko bodo povečevali število udeležencev treninga ter tretja faza, ko bosta lahko na igrišču enajsterica proti enajsterici.

Španski nogometaši znova na skupinskih treningih

Klubi elitne španske nogometne lige so v ponedeljek začeli skupinske treninge v skupinah po deset, kar je nov korak proti načrtovanemu nadaljevanju sezone prihodnji mesec.

Španska vlada je poslala protokol, ki dovoljuje treninge vsem klubom, tudi tistim z območij, kjer se še ni sprostilo veliko ukrepov v boju proti novemu koronavirusu.

Treninge so tako začeli tudi velikani španskega nogometa Barcelona, Real Madrid in Aletico Madrid, katerega član je slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak.

Nogometaši iz prvih dveh španskih lig so se na individualne treninge vrnili v začetku maja, upoštevajoč vse varnostne ukrepe in redna testiranja, potem ko sta bili tekmovanji sredi marca zaradi pandemije novega koronavirusa prekinjeni.

Predsednik la lige Javier Tebas je pretekli teden dejal, da upa, da se bo sezona nadaljevala 11. oziroma 12. junija, sicer bodo utrpeli izgubo, ki bo dosegla milijardo evrov.

Grška nogometna liga se bo nadaljevala v začetku junija

Predstavniki 14 prvoligaških nogometnih klubov v Grčiji so se po današnjem sestanku dogovorili, da bodo tekme prekinjenega državnega prvenstva po epidemiji novega koronavirusa nadaljevali 6. in 7. junija. Nadaljevanje elitnega ligaškega tekmovanja mora potrditi še grška vlada.

V rednem delu elitnega grškega ligaškega tekmovanja je bil najboljši Olympiacos, v končnici za prvaka takoimenovane "super lige" pa bodo poleg pirejskega kluba nastopili še Paok Solun, Aek Atene, Panathinaikos, Ofi Kreta in Aris Solun.

Preberite še:

Glasgow
Sportal V Glasgowu odločeni, da bodo gostili EP
Celtic
Sportal Konec nogometa na Škotskem, prvak je Celtic
nogometna žoga
Sportal Se bodo navijači na tribune vrnili že julija?
Ne spreglejte