Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
16. 11. 2016,
12.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2018 Roy Hodgson Sam Allardyce zveza FA angleška nogometna reprezentanca Gareth Southgate

Sreda, 16. 11. 2016, 12.00

6 let, 7 mesecev

Kdo bo angleški selektor leta 2017?

Garethu Southgatu potekla pogodba z angleško zvezo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Gareth Southgate | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Angleškemu trenerju Garethu Southgatu je po prijateljskem srečanju s Španijo (2:2) potekla pogodba, s katero je opravljal vlogo začasnega selektorja. V kratkem pričakuje odločitev angleške krovne zveze in upa, da bi z najboljšimi angleškimi nogometaši sodeloval tudi v prihodnje.

"Dokazal sem, da lahko Anglijo vodim tudi na velikih tekmah," je po remiju med Anglijo in Španijo (2:2) dejal Gareth Southgate. O tem, kakšen bo njegov status v prihodnje, bo odločila Angleška nogometna zveza (FA), ki je letos imela veliko dela z imenovanjem selektorjev.

Edini angleški selektor s stoodstotnim izkupičkom

Sam Allardyce je zapustil vroči stolček osramočen. | Foto: Reuters Sam Allardyce je zapustil vroči stolček osramočen. Foto: Reuters Southgate je že tretji Anglež, ki se je v tem letu predstavil na vročem selektorskem stolčku. Roy Hodgson je tri leve zapustil po sramotnem izpadu v osmini finala evropskega prvenstva, ko je Anglija izgubila proti Islandiji, nato se je nepričakovano hitro poslovil njegov naslednik Sam Allardyce.

Ta se je v zgodovino angleške reprezentance zapisal kot edini selektor s stoodstotnim izkupičkom. Reprezentanco je vodil le na eni tekmi, na kvalifikacijski tekmi za SP 2018 na Slovaškem, kjer so Angleži zmagali z 1:0 in osvojili tri dragocene točke.

Zaradi podkupninske afere, ki so jo razkrili raziskovalni novinarji pod krinko, je bil omajan njegov ugled in je ostal brez službe. Položaj selektorja je zapustil po zgolj 67 dneh.

Anglijo dvignil na prvo mesto

Joe Hart je na gostovanju v Ljubljani paral živce slovenskim reprezentantom. | Foto: Grega Valančič/Sportida Joe Hart je na gostovanju v Ljubljani paral živce slovenskim reprezentantom. Foto: Grega Valančič/Sportida Zveza je za začasnega selektorja določila Southgata, ki je postal vršilec dolžnosti angleškega selektorja. Vskočil je trener, ki je v zadnjih letih skrbel za razvoj angleških upov in vodil mlado izbrano vrsto.

Nekdanji angleški reprezentant, navijačem je zaradi zapravljene enajstmetrovke v polfinalu EP 1996 proti Nemčiji ostal v bridkem spominu, se je odgovornega dela lotil z visokimi pričakovanji.

V kvalifikacijah za SP 2018 je doma premagal Malto (2:0), v Ljubljani pa proti Katančevi četi, ki je dvakrat zadela okvir vrat, ostal neporažen po zaslugi izjemnih obramb vratarja Joa Harta (0:0).

Izpolnil je cilj in ostal neporažen, novembra pa zadal boleč udarec sosedom Škotom. Na otoškem spopadu je severne sosede na Wembleyju premagal s 3:0 in zadržal vodilni položaj v skupini F.

Španci na Wembleyju vstali od mrtvih

Anglija je turbulentno leto 2016, v katerem so se na selektorskem stolčku predstavili trije strategi, sklenila s prijateljsko tekmo proti Španiji. Kazalo ji je imenitno.

Zadetki s srečanja med Anglijo in Španijo:

Po zadetkih Adama Lallane in Jamieja Vardyja je proti nekdanjim svetovnim in evropskim prvakom do zadnjih minut vodila z 2:0, nato pa v izdihljajih srečanja gostom dovolila, da so izenačili na 2:2. Španijo sta med žive vrnila novinec Iago Aspas in beli baletnik Isco, pri Angliji pa zaradi bolečin v kolenu ni zaigral kapetan Wayne Rooney.

Ne ve še, v kateri pisarni bo delal

Nekdanji angleški reprezentant je še pred nekaj meseci vodil mlado izbrano vrsto. | Foto: Reuters Nekdanji angleški reprezentant je še pred nekaj meseci vodil mlado izbrano vrsto. Foto: Reuters Dvoboj se je končal brez zmagovalca, po njem pa je bilo mnogo pogledov uperjenih proti začasnemu selektorju, ki mu je potekla pogodba. Bo 46-letni Southgate še naprej selektor?

To vprašanje bega tudi njega. Ni jih malo, ki bi mu na podlagi štirih tekem, na katerih je jeseni vodil Anglijo, ponudili podaljšanje sodelovanja in trajno službo. Odgovor bo podala Angleška nogometna zveza, Southgate pa upa, da se bo odločila čim prej.

"Prihodnje poletje bo evropsko prvenstvo za igralce do 21 let. Žreb skupin bo že prihodnji mesec. Še vedno ne vem, v kateri pisarni bom delal. Kje bom lahko parkiral svoj avto?" se sprašuje Anglež, ki je prejšnji mesec vodil izbrano vrsto v Stožicah. Če mu bo zveza FA prižgala zeleno luč, bo podpisal mikavno pogodbo, saj bo na leto prejemal 2,3 milijona evrov (okrogla dva milijona funtov).

Ponosen na opravljeno delo

Southgate je s tem, kar je pokazal v zadnjih mesecih na selektorskem stolčku, zadovoljen.

Slovenija in Anglija sta se oktobra v Ljubljani razšli brez zmagovalca. Gledalci v Stožicah so zaman čakali na zadetek. | Foto: Vid Ponikvar Slovenija in Anglija sta se oktobra v Ljubljani razšli brez zmagovalca. Gledalci v Stožicah so zaman čakali na zadetek. Foto: Vid Ponikvar

"To je bila fantastična izkušnja. Neskončno sem užival v delu z igralci, ki kot skupina obetajo veliko. Ponosen sem na opravljeno delo. Proti Španiji sem dokazal, da lahko reprezentanco vodim tudi na velikih tekmah," je prepričan, da je na tekmi s Španijo, najtežjim tekmecem, odkar mu je bila zaupana selektorska paličica, dokazal, da si zasluži priložnost tudi v letu 2017. Zdaj je na potezi zveza.

Ne spreglejte