Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 1. 2014,
7.22

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska futsal reprezentanca Antwerpen evropsko prvenstvo

Četrtek, 30. 1. 2014, 7.22

1 leto, 3 mesece

Futsalisti spisali zgodovino: skalp velesile za prve točke na EP (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Želje in sanje futsalistov so postale resničnost. V osem poskusu na EP so le osvojili krstne točke, ne samo točke, priborili so si zgodovinsko zmago. Slovenci so s 3:2 premagali Italijo.

Slovenija, ki je do zdaj na sedmih tekmah na EP imela ravno toliko porazov, je na sanjski način odprla največje evropsko tekmovanje v futsalu. Na prejšnjih treh nastopih na EP (2003, 2010 in 2012) so Slovenci zaman naskakovali uvrstitev v četrtfinale, po zmagi nad enimi izmed favoritov za končni uspeh, Italijani, pa so se temu podvigu zelo približali.

"Morala se je zgoditi revolucija"

"Dobili smo boj in osvojili tri točke. Italija je sicer imela svoje priložnosti, a jih ni izkoristila. Vesel sem zaradi fantov, zaradi te ekipe, zaradi teh prvih treh točk. Trajalo je dolgo. Morala se je zgoditi revolucija. Ko sem sam začel, nismo niti vedeli, ali se žoga odbija ali ne. Sledil je dan, ko se je prva generacija prebila na EP, potem še mi dvakrat, zdaj pa so končno prišle tudi prve točke," je bil po zgodovinski zmagi Slovenije presrečen selektor Andrej Dobovičnik, ki se mu je tako odvalil velik kamen od srca.

Zadetek Azzurrov ni prestrašil Slovencev

Slovenci so tekmo proti Italiji začeli odločno in brez strahu. Trud se jim je hitro poplačal, ko je v 11. minuti s prekrasnim zadetkom Slovenijo v vodstvo popeljal Gašper Vrhovec. To je bil tudi izid prvega polčasa, ne moremo pa mimo tega, da bi lahko bilo slovensko vodstvo še občutnejše. Odličen strel Kristjana Čujca je odlično ubranil italijanski vratar, Fetiću pa je veselje preprečila vratnica. V drugem delu so Azzurri pričakovano stopili na plin in že po treh minutah igre izid na poravnali na 1:1. Mnogi so se ustrašili, da bodo Italijani postavili stvari na svoje mesto, a od tega ni bilo nič. Z izjemno individualno akcijo je novo vodstvo Slovenije priskrbel izjemni Kristjan Čujec.

Puška: Hoteli smo točko, dobili tri

Italijani so v nadaljevanju imeli pobudo, a so bili neučinkoviti, treba pa je pohvaliti tudi izvrstnega vratarja Damirja Puškarja, ki je ubranil kar 12 nevarnih poskusov Italijanov. "To je bila po pričakovanjih zelo težka tekma. Hoteli smo točko, dobili pa tri. Vesel in srečen sem, to so prve točke Slovenije na EP. A vemo, da ni še nič konec, treba se je odpočiti in se zbrati za petek," je bil po eni strani vesel Puška, po drugi pa je z mislimi že pri naslednjih tekmecih.

Dokazali, da zmage proti najboljšim niso naključje

Tekma se je vse bolj bližala h koncu, Slovenija pa je še vedno vodila za zadetek. Azzurrom ni preostalo drugega, kot da zaigrajo na vse ali nič. Zaigrali so z vratarjem v polju, a se jim ta tvegana taktika ni obrestovala. Slovenci so eno žogo presekali, z razdalje pa je žogo v prazen gol poslal kapetan Igor Osredkar. Njegov zadetek je odločil tekmo, Italijani so nekaj sekund pred koncem obračun samo znižali prek igralca Barcelone Saada, Slovenija pa se je kljub temu veselila prvih točk na EP.

"Kot sem napovedal, imamo kakovost. To dokazujemo iz tekme v tekmo. Naša zmaga je povsem zaslužena. Imeli smo celo več zrelih priložnosti kot Italija. Prve točke so tukaj, verjemite mi, ne zadnje. Treba se je dobro odpočiti, nato pa z vsemi močmi planiti tudi po Azerbajdžanu," je bil izredno vesel tudi strelec zadnjega slovenskega gola Osredkar.

"Svojo napoved smo izpolnili. Veljali so za favorite, bili so boljši, a tega po tekmi nihče ne bo vedel. Šteje le rezultat. Dokazali smo, da zmage proti najboljšim ekipam niso naključje ali sreča," je za konec dodal član slovenskih državnih prvakov FC Litije, Vrhovec.

Slovenija bo na EP v skupinskem delu igrala še z Azerbajdžanom, tekma bo v petek ob 20.45.

Ne spreglejte