Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
1. 6. 2017,
10.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

NK Rijeka Dinamo Zagreb Matic Črnic Roman Bezjak Matjaž Kek

Četrtek, 1. 6. 2017, 10.00

6 let, 6 mesecev

Finale hrvaškega pokala

Dvojna krona: Matjaž Kek je nesporni hrvaški kralj! #video

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Rijeka Dinamo Zagreb | Foto Grega Valančič / Sportida

Foto: Grega Valančič / Sportida

Po zgodovinskem naslovu hrvaškega prvaka se Rijeka Matjaža Keka veseli še pokalne lovorike. V finalu v Varaždinu je s 3:1 premagala zagrebški Dinamo in prvič v zgodovini kluba osvojila dvojno domačo krono. To je za Keka že drugi hrvaški pokalni naslov, za Rijeko pa četrti.

Tekmo je bolje začela Rijeka, ki je zatresla mrežo že v osmi minuti, a so sodniki zaradi prepovedanega položaja zadetek Maria Gavranovića razveljavili. Prav ta nogometaš je Kekovo četo resnično popeljal v vodstvo 16 minut pozneje, ko je izkoristil podajo Franka Andrijaševića. Dinamo je Rijeki vrnil že v prvem polčasu, ko je za Zagrebčane zabil mladi 19-letni Španec Dani Olmo in postavil izid prvega polčasa. 

Takoj na začetku drugega polčasa je bilo spet veselo na delu tribune z reškimi navijači. Še drugič na tekmi je zadel Gavranović, v 72. minuti pa je vodstvo Rijeke na 3:1 še povišal Dario Župarić in dokončno odločil tekmo.

Pri zmagoslavju Rijeke je sodeloval še en Slovenec, in sicer Roman Bezjak, ki je odigral celotno srečanje, Matic Črnic pa je tekmo spremljal s klopi.

Tako so Rečani dvignili še drugo lovoriko v tej sezoni:

Kek: To je nova velika zmaga za celotno mesto 

"Po tisti sobotni klofuti na Maksimirju nam ni bilo lahko, a še enkrat smo pokazali, da mojih fantov ne gre vnaprej odkrižati. To je nova velika zmaga za celotno mesto in Damirja (op. p. Mišković, predsednik Rijeke) ter njegove ekipe. Ko bi le vedeli, kako on trpi med gledanjem tekem in se veseli, ko zmagamo ... Vedel sem, da bo težko, saj so moji igralci ostali povsem brez moči in energije. Slutil sem, da bomo padli, a smo zdržali in na koncu zmagali. Moji igralci so v tej sezoni vedno zmagali, ko je bilo treba, in tako je bilo tudi tokrat. Komaj čakamo, da se spočijemo," je po finalu novinarjem odgovarjal trener novih državnih in pokalnih prvakov Matjaž Kek, ki je eden najzaslužnejših, če ne najzaslužnejši, za dvojno krono Rijeke.

''Uspelo nam je nekaj neverjetnega"

''Ponosen sem, da sem lahko bil trener takim igralcem, da imam okoli sebe tako dobre ljudi, na čelu z Damirjem Miškovićem. Toplo mi je pri srcu zaradi mesta in navijačev, trenutno me navdajajo čustva, o katerih se bo govorilo še leta. Uspelo nam je nekaj neverjetnega in na to moramo biti ponosni,'' je še dodal Kek, ki se mu konec junija z Rijeko izteče pogodba. Za zdaj še ni jasno ali jo bo podaljšal. ''Bomo videli,'' je v intervjuju za Sportal dejal po osvojitvi hrvaškega prvenstva. Kek se je na klop Rijeke usedel leta 2013.

Vešović: V soboto smo bili na Maksimirju pijani

Marko Vešović je na zanimiv način opisal, kaj se je v soboto dogajalo na Maksimirju. | Foto: Vid Ponikvar Marko Vešović je na zanimiv način opisal, kaj se je v soboto dogajalo na Maksimirju. Foto: Vid Ponikvar "Presrečni smo. Pokazali smo, kdo je Rijeka, pokazali smo, da smo najboljša ekipa z najboljšimi igralci. Dokazali smo tudi, da smo bili v soboto na Maksimirju pijani in da lahko le temu pripišemo visok poraz," je evforično po osvojitvi pokala v kamero HTV vpil Marko Vešović in tako na zanimiv način razložil visok poraz Rijeke v zadnjem krogu hrvaškega prvenstva, ko so v Zagrebu izgubili s kar 2:5. A roko na srce, ta tekma ni odločala o ničemer več in misli Rijeke so bile zagotovo že v Varaždinu.

"Dokazali smo, da smo v tej sezoni najboljša ekipa na Hrvaškem in da smo res pravi šampioni. Zdaj pa z nasmehom na obrazu lepo na počitnice, sezona je bila dolga in naporna. Tako fizično kot psihično smo dali res vse od sebe," je dodal branilec Rijeke.

Mamić: Zdaj in nikoli več

Čeprav je Dinamo pogorel na vseh frontah in izgubil obe domači lovoriki, njegova alfa in omega Zdravko Mamić ni bil pretirano razočaran: "Ta sezona je bila resnično razburljiva. Do zadnjega se ni vedelo, kdo bo hrvaški prvak, zdaj smo gledali še to lepo finalno srečanje v Varaždinu, kar le dokazuje, kako zanimiv je hrvaški nogomet. Čeprav sem prvič po dolgih letih gledal, kako smo izgubili obe domači lovoriki, sem vesel, da sem del te družine. Rijeka je zasluženo dobila vse, bila je boljša od nas, vendar tako njej kot Hajduku sporočam, da so to videli zdaj in da tega ne bodo videli nikoli več," je za index.hr dejal Mamić.

Nogometaši Rijeke so se poklonili tudi Armadi:

Dinamo v solzah, Petev že nekdanji?

Potem ko je Kek Dinamu odčital lekcijo že v prvenstvu, se je podobno zgodilo tudi v Varaždinu. Dinamu je še uspelo izenačiti, po prejetem drugem zadetku pa je šlo le še navzdol. Odlični napadalec Zagrebčanov El Abri Soudani, ki je še v soboto Rijeki zabil hat-trick, je po koncu finala obsedel v solzah, trener Ivajlo Petev pa je moral odgovarjati na neprijetna vprašanja. "Če ostajam trener? To ni vprašanje za mene," je Bolgar med vrsticami že priznal, da je bila to njegova zadnja tekma na klopi zagrebškega velikana.

Finale hrvaškega pokala (Varaždin, štadion Anđelka Herjavca)

Dinamo Zagreb : Rijeka 1:3 (1:1)
Olmo 37.; Gavranović 25., 46., Župarić 72.

 

Vsi zmagovalci hrvaškega pokala:

1992 Inter Zaprešić
1992/93 Hajduk Split
1993/94 Croatia Zagreb
1994/95 Hajduk Split
1995/96 Croatia Zagreb
1996/97 Croatia Zagreb
1997/98 Croatia Zagreb
1998/99 Osijek
1999/00 Hajduk Split
2000/01 Dinamo Zagreb
2001/02 Dinamo Zagreb
2002/03 Hajduk Split
2003/04 Dinamo Zagreb
2004/05 Rijeka
2005/06 Rijeka
2006/07 Dinamo Zagreb
2007/08 Dinamo Zagreb
2008/09 Dinamo Zagreb
2009/10 Hajduk Split
2010/11 Dinamo Zagreb
2011/12 Dinamo Zagreb
2012/13 Hajduk Split
2013/14 Rijeka
2014/15 Dinamo Zagreb
2015/16 Dinamo Zagreb
2016/17 Rijeka

Najuspešnejše ekipe v hrvaškem pokalu:

14 - Dinamo Zagreb
6 - Hajduk Split
4 - Rijeka
1 - Osijek, Inter Zaprešić

Ne spreglejte