Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
28. 11. 2017,
13.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

1

Natisni članek

Marcos Tavares NK Domžale Lionel Messi Lionel Messi Jasmin Handanović Metod Jurhar NK Maribor NK Maribor naj gol Prva liga Telekom Slovenije Rudi Požeg Vancaš NK Celje

Torek, 28. 11. 2017, 13.00

6 let, 4 mesece

Rudi Požeg Vancaš

Fant, ki je vstal iz pepela in zrušil Maribor

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

1

Rudi Požeg Vancaš | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Rudi Požeg Vancaš je z mojstrskim golom Celju utrl pot do sobotne zmage na derbiju 17. kroga Prve lige Telekom Slovenije in poskrbel za prvi poraz Maribora v tej sezoni na domačih tleh. Nogometaš, ki je vselej atraktiven za oči gledalcev, je nase opozoril že kot zelo mlad, nato je njegov razvoj zastal. Zdaj, ko je star 23 let, se je vrnil v staro formo in je eden najboljših v slovenski ligi.

Maribor je pritiskal, nizal priložnosti, a še enega junaka v celjskih vrstah, komaj 19-letnega vratarja Metoda Jurharja, ni in ni mogel premagati. Potem sta prišla 47. minuta in gol Celjanov.

Nogometaš s številko 10 na hrbtu je prišel do žoge, ki je nekoliko pobegnila njegovemu soigralcu, s prefinjeno potezo v hipu ukanil nasprotnikovega nogometaša, naredil dva koraka in z roba kazenskega prostora z levico neubranljivo zadel daljši kot vratarja Maribora Jasmina Handanovića. Gol, na kakršnega bi bil zagotovo ponosen tudi Lionel Messi.

"Da, imeli smo avt. Malo so imeli žogo oni, malo mi, potem sem prišel do žoge, udaril in to je to," se je zadetka spomnil Rudi Požeg Vancaš ,avtor mojstrovine kroga, ki je Celjanom priskrbela četrto zaporedno prvenstveno zmago.

Vrhunci dvoboja med Celjem in Mariborom:

"V prvem polčasu so malo igrali oni, malo smo mi. Kot da bi se tipali. Potem smo na začetku drugega polčasa zadeli in se povlekli nazaj. Oni so napadali, mi smo se branili in prežali na protinapade ter iz enega tudi zadeli. Ko smo zadeli, sem vedel, da bomo zmagali," je povedal v tej sezoni eden ključnih mož Celjanov, ki jih je trener po veliki zmagi nagradil z dvema prostima dnevoma.

Zmagoviti niz Celjanov:

-24. oktober 2017 (pokal):
Mura : Celje 0:1
Kesić 56.

-28. oktober 2017 (prvenstvo):
Triglav : Celje 0:2
Žinko 55./11m, Cvek 84.

-3. november 2017 (prvenstvo):
Celje : Rudar 2:1
Dangubić 35., 39.; Junuzović 82.

-18. november 2017 (prvenstvo):
Ankaran : Celje 1:2
Delgado 89.; Žinko 55./11m, Predragović 90.; R.K.: Humar 60./Ankaran

-25. november 2017 (prvenstvo):
Celje : Maribor 2:1
Požeg Vancaš 47., Šauperl 90.; Tavares 94./11m

Nagrada za veliko zmago? Dva dneva počitka.

V prvi ligi je zablestel zelo mlad. | Foto: Vid Ponikvar V prvi ligi je zablestel zelo mlad. Foto: Vid Ponikvar "Po tekmi smo bili zelo veseli, tako kot smo po vsaki zmagi, čeprav je res, da smo se tokrat morda celo malce bolj poveselili, kar je normalno. Maribora ne premagaš vsak dan. Dan po tekmi ni bilo treninga, a nam je trener naročil, da moramo ostati v Celju. Po taki tekmi ne bi bilo dobro, če bi dve, tri ure sedeli v avtu. Ostali smo doma in se spočili. Danes imamo tudi prosto," nam je v ponedeljek povedal nogometaš, kakršne imajo navijači najraje. Nepredvidljiv, odličen v igri ena na ena in igralec s "potezo".

Če bi lahko, bi po tekmi hitro skočil do dekleta, ki je iz Ljubljane, ali pa domov. "Tako se spočijem in odklopim od nogometa," je povedal nogometaš, ki prihaja iz Metlike, kjer je tudi začel svojo nogometno pot. Ta je šla zelo hitro navzgor.

Za člansko ekipo Kolpe je debitiral, ko je bil star vsega 15 let. Leto pozneje je prestopil v Domžale in v prvi slovenski ligi debitiral s 17 leti. Hitro je opozoril nase in že kot najstnik zabijal gole, podajal. On in vsi okoli njega so bili prepričani, da je naslednja zvezda slovenskega nogometa. Potem je njegov razvoj zastal. Ko je bil star 17 let, so imele Domžale zanj na mizi ponudbo rimskega Lazia. Z 21 leti so ga v Celje pustile zastonj.

Prehitro se je zadovoljil

"Pri Domžalah sem zelo mlad dobil priložnost in jo izkoristil. Dosegal sem gole, prispeval podaje in se morda malce prehitro zadovoljil. Začel sem razmišljati o tujini, namesto da bi treniral še več. Potem se je ustavilo, čeprav sem vmes začel trenirati zelo resno. Delal sem tudi individualno pred skupnimi treningi in po njih, a preprosto ni šlo, zato sem se odločil, da zamenjam okolje," je povedal 174 centimetrov visoki krilni napadalec.

V Domžalah je hitro opozoril nase, bil je tudi mladi reprezentant, potem se je ustavilo. | Foto: Vid Ponikvar V Domžalah je hitro opozoril nase, bil je tudi mladi reprezentant, potem se je ustavilo. Foto: Vid Ponikvar

"Na obdobje v Domžalah imam zelo lepe spomine. Tam sem dobil vse, kar sem lahko, da sem se razvil. To je izjemno urejen in organiziran klub. S številnimi v klubu sem še v stikih. Da v Domžalah delajo dobro, potrjujejo tudi zgodbe njihovih nekdanjih nogometašev. Marsikomu je uspelo. Z Žanom Majerjem, Nejcem Skubicem in še nekaterimi, ki so jim uspele velike stvari, sem še danes v stikih. Jaz sem še v Sloveniji, a verjamem, da bom tudi sam nekoč izpolnil svoje cilje," je še povedal Požeg Vancaš, ki je v Celje, potem ko v Domžalah ni več igral redno, prišel januarja 2016.

Na sadove trdega dela je čakal dolgo časa

Toda tudi v Celju se ni začelo najbolje. "Da, čeprav sem trdo delal, najprej ni bilo rezultatov, a sem bil vztrajen in verjel, da se mi bo prej ali slej vrnilo. Zdaj se mi je začelo vračati vse, v kar sem vlagal v zadnjih dveh letih. Malo sem bil že živčen, saj sem mislil, da bodo rezultati vidni takoj, a je že tako, da je treba biti v življenju potrpežljiv," je modro ugotovil strelec štirih golov in avtor treh podaj za Celje v tej sezoni.

Član Celja je skoraj dve leti. V tej sezoni je spet začel navduševati. | Foto: Vid Ponikvar Član Celja je skoraj dve leti. V tej sezoni je spet začel navduševati. Foto: Vid Ponikvar

"Danes se počutim dobro na igrišču. Bolj sem zbran, s sezono sem zadovoljen. Mogoče bi lahko dosegel kak gol več, ampak dobro. Ne igram samo enosmernega nogometa, delam tudi v obrambi. Dobro izpolnjujem naloge, ki jih od mene zahteva trener," pravi Požeg Vancaš.

Trener je Dušan Kosić, ki je v Celje prišel konec avgusta in na prvo prvenstveno zmago čakal celo večnost. Po štirih remijih sta sledila dva poraza. Potem je prišla prva zmaga in za njo še tri. Zdaj so Celjani spet takšni, kot so želeli biti.



"Na začetku je bilo težko, morali smo se spoznati. On je že tretji trener v nekaj mesecih, treba se je bilo privaditi na nov način dela. Potrebovali smo nekaj časa, a delali smo trdo in dobro. Zdaj se kažejo rezultati. Potrebovali smo le eno zmago, da nam je steklo," je povedal eden izmed ključnih mož Celja, ki je trenutno na petem mestu prvenstvene razpredelnice in ima visoke cilje predvsem v pokalu. Tam se je prebil v polfinale.

"Slovenska liga je zahtevna, odstopata le Maribor in Olimpija, vsak lahko premaga vsakega, zato bo še zanimivo. Mogoče je vse. Verjamem, da lahko, če bomo nadaljevali v podobnem slogu, kot igramo v zadnjem času, pridemo tudi med prve tri. Moramo pa gledati samo na naslednjo tekmo in na to, da zmagamo. V pokalu si želimo do konca. Celje je bilo že nekajkrat v finalu, pa izgubilo. Tokrat nam mora uspeti. Upam, da nam bo," je dejal nekdanji mladi reprezentant Slovenije.

Marcosa Tavaresa je občudoval že, ko ni igral v prvi ligi

Marcos Tavares je legenda. | Foto: Vid Ponikvar Marcos Tavares je legenda. Foto: Vid Ponikvar "Mariborčani so športno priznali poraz in nam čestitali, tako kot se za prave profesionalce spodobi," je vijoličaste po zmagi nad njimi pohvalil junak velike celjske zmage Požeg Vancaš, ki seveda ni mogel mimo Marcosa Tavaresa. Kapetana Maribora, ki je tik pred koncem tekme dosegel častni gol za prvake in skupaj s Štefanom Škaperjem s 130 goli postal najboljši strelec v zgodovini prve slovenske lige.

"Še ko nisem igral v prvi slovenski ligi, sem ga spremljal in občudoval. Takrat je bil še nekoliko mlajši in hitrejši, zato je bil seveda še boljši, a tudi zdaj igra sijajno. Je nogometaš, ki celotno mariborsko ekipo nosi na svojem hrbtu, čeprav ni več mlad. Je sijajen nogometaš. Dosegel je ogromno golov, veliko je bilo tudi pomembnih, evropskih. Je legenda slovenskega nogometa in vzor vsem mladim nogometašem. Zasluži si globok poklon," je Brazilca s slovenskim potnim listom pohvalil Požeg Vancaš.

V izbrani vrsti do 21 let je z vsega 19 leti debitiral pod vodstvom Tomaža Kavčiča, najverjetnejšega novega selektorja članske reprezentance. Ali morda zdaj, ko navdušuje v prvi slovenski ligi, pričakuje tudi prvi vpoklic v najboljšo slovensko nogometno selekcijo?

Kmalu reprezentanca in tujina?

"V zadnjih letih je v reprezentanco prišlo kar nekaj nogometašev iz slovenske lige, morda dočakam klic tudi jaz, a s tem se ne obremenjujem. Dajem vse od sebe na igrišču in videli bomo, kam me bo to pripeljalo. Na sodelovanje s Kavčičem imam zelo lepe spomine. Poklical me je kot zelo mladega. Ko sem prišel v reprezentanco, me je bilo kar malce strah, saj je bilo v njej kar nekaj zelo priznanih nogometašev, a sem se potem v njej počutil odlično. Seveda bi rad zaigral tudi za člansko izbrano vrsto," pravi nogometaš, ki je v selekciji do 21 let zbral deset nastopov in zabil en gol.

S tem, kaj bo prinesla prihodnost, se ne obremenjuje preveč in raje uživa v sedanjosti. | Foto: Vid Ponikvar S tem, kaj bo prinesla prihodnost, se ne obremenjuje preveč in raje uživa v sedanjosti. Foto: Vid Ponikvar

Če bo še naprej igral dobro, bo kmalu izpolnil tudi drugi cilj, a se tudi z odhodom v tujino ne obremenjuje preveč. Pa čeprav ima pogodbo s Celjani le še do konca sezone.

"Trenutno sem v Celju. Ne vem še, ali se bomo dogovorili za podaljšanje pogodbe. Znano bo v mesecu, dveh. Seveda bi rad igral v tujini, bilo naj bi tudi nekaj interesentov iz tujine, a to so bolj govorice, do mene ni prišlo še nič. S tem se ne obremenjujem. V Celju uživam. Po dolgem času so v klubu spet pravi ljudje, ki verjamejo v nas. Zgodilo se je veliko pozitivnih stvari. Zdaj je Celje spet urejen klub, eden izmed najbolj organiziranih v Sloveniji," je za konec še povedal Požeg Vancaš in seveda meril na vse, kar se je v Celju dogajalo v zadnjem letu.

Po obdobju številnih sprememb zdaj končno plujejo v pravo smer

Spomnimo, od ukrajinskih vlagateljev, ki so prišli in tudi odšli, do menjav predsednikov (Stevana Đorđevića je nasledil Milan Rovšnik), športnih direktorjev (najprej Spasoje Bulajić, potem Janez Žilnik) in seveda tudi trenerjev.

V začetku leta je bil to Hrvat Igor Jovičević, junija je celjsko klop zasedel Tomaž Petrovič, pred septembrsko reprezentančno akcijo pa so se zgodile nove spremembe, ki so, vsaj zdi se tako, obrodile sadove.

V četrt stoletja vsega ena lovorika

Celjani so pokal osvojili leta 2005. | Foto: Vid Ponikvar Celjani so pokal osvojili leta 2005. Foto: Vid Ponikvar Celjski klub je ob Mariboru in Gorici edini slovenski klub, ki neprekinjeno, že 26 sezon, nastopa v prvi slovenski ligi. Mariborčani (14) in Novogoričani (4) so osvojili že številne naslove državnih prvakov, Celjanom to do zdaj še ni uspelo. Dvakrat, v letih 2003 in 2015, so bili drugi.

V zadnjih dveh sezonah so bili dvakrat peti. Eno lovoriko Celje v klubskih vitrinah ima, leta 2005 je postalo pokalni prvak, ko je v finalu z 1:0 premagalo Gorico. Kar osemkrat so Celjani igrali še v finalu pokala, a vselej izgubili. Nazadnje v sezoni 2015/16, ko so jih po enajstmetrovkah premagali Mariborčani.

V celjskem nogometnem klubu, pri katerem so ponosni na to, da še nikoli niso izpustili niti ene samcate prvoligaške sezone v Sloveniji, njen član so neprekinjeno od leta 1991, se je v zadnjem letu dogajalo marsikaj.

Pet najlepših zadetkov 17. kroga:

Ne spreglejte