Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
8. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

4

Natisni članek

Dušan Kosič Dušan Kosić NK Celje Prva liga Telekom Slovenije naj gol

Petek, 8. 9. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Povratnik v klubski nogomet

Dušan Kosić: Ne, v Celju ne bom gradil nove slovenske Barcelone

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

4

Dušan Kosić | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

"Prišel sem, ker sem dobil občutek, da lahko v Celju vsi skupaj naredimo pravo zgodbo," pred drevišnjo prvenstveno tekmo v Mariboru, njegovo prvo prvoligaško po skoraj štirih letih, pravi Dušan Kosić. Novi trener Celja, ki po reprezentančnem premoru novim izzivom naproti stopa z novimi spremembami.

V celjskem nogometnem klubu, pri katerem so ponosni na to, da še nikoli niso izpustili niti ene samcate prvoligaške sezone v Sloveniji, njen član so neprekinjeno od leta 1991, se je v zadnjem letu dogajalo marsikaj.

Od ukrajinskih vlagateljev, ki so prišli in tudi odšli, do menjav predsednikov (Stevana Đorđevića je nasledil Milan Rovšnik), športnih direktorjev (najprej Spasoje Bulajić, potem Janez Žilnik) in seveda tudi menjav trenerjev. V začetku leta je bil to Hrvat Igor Jovičević, junija je celjsko klop zasedel Tomaž Petrovič, pred septembrsko reprezentančno akcijo so se zgodile nove spremembe.

Ljudje so prisluhnili njegovi zgodbi

Na NZS je delal od decembra 2013. | Foto: Getty Images Na NZS je delal od decembra 2013. Foto: Getty Images "Za prihod v Celje sem se odločil iz preprostega razloga. Ljudje v Celju so prisluhnili moji zgodbi in me prepričali, zato sem se odločil, kot sem se," nam je dan pred debijem povedal novi trener Celja Dušan Kosić, ki je osvežil tudi strokovni štab in s seboj pripeljal pomočnika Zorana Zeljkovića, nekdanjega uspešnega slovenskega prvoligaškega nogometaša, in kondicijskega trenerja Srdjana Prodanovića, medtem ko za pripravljenost vratarjev še naprej skrbi Amel Mujčinović.

O kadrovskih spremembah in tem, kaj se bo v strokovnem štabu Celja, ki je trenutno brez športnega direktorja, še zgodilo, Kosić ni želel govoriti, a nič zato. Tako ali tako ga nismo poklicali zaradi tega. Želeli smo izvedeti predvsem, kaj lahko Celjani od povratnika v klubski nogomet, v zadnjih štirih letih je bil namreč zaposlen na Nogometni zvezi Slovenije kot selektor reprezentance do 17 let, pričakujejo.

Imajo jasen načrt, ki ga ne želi povsem razkriti

"Prvega vtisa ne nikoli ne moreš narediti dvakrat in moji prvi vtisi v Celju so pozitivni. Želel bi si, da bi odnosi v klubu ostali pozitivni in bi se to poznalo tudi pri pristopu na igrišču in zadovoljstvu gledalcev. Imamo jasen načrt, kaj želimo narediti," je povedal 46-letni trener, nekoč legendarni nogometaš s slovenskih prvoligaških zelenic, na njih je zbral kar 421 nastopov.

"Na razgovorih z ljudmi iz vodstva kluba, ki so vsi po vrsti uspešni poslovneži, sem začutil odločnost, da se v Celju naredi dobra nogometna zgodba. Začutil sem priložnost, da bi naredil nekaj, v kar v nogometu verjamem," pravi Kosić.

Po štirih letih se vrača na slovensko prvoligaško sceno. Nazadnje je treniral Triglav. | Foto: Grega Valančič/Sportida Po štirih letih se vrača na slovensko prvoligaško sceno. Nazadnje je treniral Triglav. Foto: Grega Valančič/Sportida

Celje je najboljši slovenski klub

"Zame ni uspeh samo zmaga s 3:0. Želim si predvsem, da bi bili zadovoljni igralci, uprava in gledalci. Če bo tako, potem bom zadovoljen tudi jaz. Nekaj časa bo moralo preteči, da dosežemo, kar si želim, a imamo jasno strategijo, kako bomo to dosegli," je nadaljeval Ljubljančan, ki na vprašanje, na kaj natančno misli, ni želel podati konkretnega odgovora.

"Imamo svoje cilje, a jih vsaj za zdaj ne bi razkril v javnosti. Seveda je naš cilj zagotovo to, da bi bili rezultatsko uspešni. Zato sem tudi prišel. Celje je zame trenutno najboljši slovenski klub," je povedal Kosić, ki je na klop Celja prišel po slabem začetku nove sezone. Celjani so v prvih sedmih prvenstvenih krogih osvojili osem točk in so trenutno na osmem mestu.

V četrt stoletja vsega ena lovorika

Celje so pokal osvojili leta 2005. | Foto: Vid Ponikvar Celje so pokal osvojili leta 2005. Foto: Vid Ponikvar Celjski klub je ob Mariboru in Gorici edini slovenski klub, ki neprekinjeno, že 26 sezon, nastopa v prvi slovenski ligi. Mariborčani (14) in Novogoričani (4) so osvojili že številne naslove državnih prvakov, Celjanom to do zdaj še ni uspelo. Dvakrat, v letih 2003 in 2015, so bili drugi. V zadnjih dveh sezonah so bili dvakrat peti.

Eno lovoriko Celje v klubskih vitrinah ima, leta 2005 je postalo pokalni prvak, ko je v finalu z 1:0 premagalo Gorico. Kar osemkrat so Celjani igrali še v finalu pokala, a vselej izgubili. Nazadnje v sezoni 2015/16, ko so jih po enajstmetrovkah premagali Mariborčani.

Spoštovanje je besedam, ki jo bodo pogosto uporabljali

V ekipi ga je pričakalo nekaj dokazanih, izkušenih nogometašev, kot so Elvedin Džinić, Dejan Kelhar, Jure Travner, Luka Žinko in še nekateri, v njej pa ne manjka niti mladih, nadarjenih upov, ki šele opozarjajo nase.

Pri Olimpiji je po nesrečni epizodi v Romuniji med "žive" vrnil Dareta Vršiča. | Foto: Vid Ponikvar Pri Olimpiji je po nesrečni epizodi v Romuniji med "žive" vrnil Dareta Vršiča. Foto: Vid Ponikvar

"Vsem sem takoj povedal, da je spoštovanje beseda, ki jo bomo pogosto uporabljali. Ni pomembno, kdo si in koliko si star, spoštovanje mora biti na vsakem koraku. Spoštovanje, odnos do dela in pravi značaj. To so stvari, na katere bomo prisegali. Hkrati moramo poskrbeti tudi za to, da bomo mi, ki smo v strokovnem štabu, fante z dobrim delom prepričali, da nam sledijo. Verjamem, da imamo kakovost, in verjamem v to, da bodo to kmalu videli tudi gledalci," je napovedal človek, ki je kot trener nase prvič resneje opozoril med letoma 2010 in 2011, ko je vodil Olimpijo.

To je bila ekipa, v kateri je v tisti sezoni izstopal Dare Vršič, v njej pa so pomembne vloge imeli tudi Nik Omladič, Boban Jović, Dalibor Radujko in še nekateri, ki so igrali zelo lep nogomet. Celo tako zelo lep, da so jo nekateri označili za slovensko Barcelono. To je bilo obdobje, ko je katalonski nogometni velikan pod vodstvom Josepa Guardiole z Lionelom Messijem na igrišču vladal svetovnemu nogometu. Tiki taka torej tudi v Celju?

Kaj je tiki taka?

Tiki taka je izraz za slog nogometne igre s kratkimi podajami, v katerem prevladuje tehnični nogomet, ki sloni na posesti žoge. Izraz so v Španiji in tudi drugod po svetu uporabljali že pred tem, popularizirali pa so ga predvsem Josep Guardiola z Barcelono v zelo uspešnem obdobju med letoma 2008 in 2012 ter španska selektorja Luis Aragones in Vicente del Bosque, ki sta med letoma 2008 in 2012 s Španijo osvojila dva evropska in tudi svetovni naslov.

Boljšega debija si ne bi mogel zaželeti

"Od posesti žoge ni mogoče živeti. Nogomet gre v drugo smer, za rezultate je treba storiti še marsikaj. Tiki take ne bo, bomo pa poskušali slediti smernicam modernega nogometa, ki ga bomo lahko, če bom v Celju seveda ostal toliko časa, po uvrstitvi na mednarodni oder tudi pokazali. Veliko teka, dvobojev, visok ritem igre. Istočasno bi si seveda želel, da moji igralci ne nabijajo žoge, da so smernice igre jasne," se je razgovoril Kosić.

Darka Milaniča je že premagoval. Ga bo zvečer še enkrat? | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Darka Milaniča je že premagoval. Ga bo zvečer še enkrat? Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Debi na klopi Celja bo zanj najtežji. Danes ob 20.20 ga čaka gostovanje v Ljudskem vrtu pri Mariboru, udeležencu lige prvakov in državnem prvaku.

"Boljšega debija si ne bi mogel želeti. Igramo proti udeležencu lige prvakov in v sijajnem vzdušju. Želel bi si, da bi takšne tekme igrali vsak teden. To je privilegij, od takih tekem lahko fantje odnesejo največ," je še povedal vedno gostobesedni sogovornik in za konec pripomnil, da v Maribor ne prihaja z belo zastavo.

Zadnjih deset tekem Maribora in Celja v Ljudskem vrtu:

17. maj 2017 (prvenstvo):
Maribor : Celje 0:2 (0:0)
Cvek 67., Hodžić 85./a.g.

5. november 2016 (prvenstvo):
Maribor : Celje 2:0 (0:0)
Zahović 62., Novaković 70.

27. februar 2016 (prvenstvo):
Maribor : Celje 0:1 (0:0)
Spremo 90.; R.K.: Pajač 57./Celje

12. avgust 2015 (prvenstvo):
Maribor : Celje 1:0 (0:0)
Tavares 68.

6. maj 2015 (prvenstvo):
Maribor : Celje 4:1 (2:0)
Šuler 16., Volaš 29., 90., Ibraimi 56.; Lendrić 53./11m

15. april 2015 (pokal):
Maribor : Celje 2:3 (0:1)
Tavares 53., Volaš 66.; Omoregie 11., Vrhovec 88., Lendrić 90.

18. oktober 2014 (prvenstvo):
Maribor : Celje 1:2 (1:1)
Zahović 30.; Rajčević 6./a.g., Omoregie 65.; R.K.: Viler 37./Maribor

29. marec 2014 (prvenstvo):
Maribor : Celje 2:2 (2:1)
Mezga 11., Fajić 33.; Gobec 32./11m, Rajsel 61.

16. avgust 2013 (prvenstvo):
Maribor : Celje 5:1 (3:0)
Tavares 5., 6., Mertelj 24., Bohar 49., Mendy 70.; Čadikovski 58.

18. maj 2013 (prvenstvo):
Maribor : Celje 5:1 (2:0)
Mezga 12., Tavares 43., 47., 64., Cvijanović 60.; Bajić 69.

Pet najlepših zadetkov 7. kroga:

Ne spreglejte