Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
12. 5. 2020,
4.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

5

Natisni članek

Liga Europa serie A UEFA liga prvakov Premier League Bundesliga Ligue 1 La Liga

Torek, 12. 5. 2020, 4.00

1 leto

Koronakriza in evropske nogometne lige

Kdaj in kje nam bodo vrnili nogomet?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

5

stadion | Nogometni navdušenci upajo, da bo njihove hude abstinenčne krize čim prej konec. Preverili smo, kako kaže s tem. | Foto Getty Images

Nogometni navdušenci upajo, da bo njihove hude abstinenčne krize čim prej konec. Preverili smo, kako kaže s tem.

Foto: Getty Images

Če bodo razmere to dopuščale, se bo sezona 2019/20 nogometne Prve lige Telekom Slovenije nadaljevala junija, so v ponedeljek sporočili z Nogometne zveze Slovenije. Preverili smo, kako je s preostalimi evropskimi nogometnimi ligami.

Iz krovne evropske nogometne organizacije Uefe, ki ji predseduje Slovenec Aleksander Čeferin, so že pred časom sporočili, da morajo vodstva nacionalnih tekmovanj po Evropi odločitve o nadaljevanju sezon sporočiti najpozneje do 25. maja in tekmovanja končati do 2. avgusta.

Potem sledita razpleta obeh evropskih pokalov, lige prvakov in lige Europa, ki sta se ustavila po nepopolno odigranih tekmah osmine finala. Finala obeh tekmovanj, ki ju bosta gostila Istanbul in Gdansk, naj bi bila sicer na sporedu 29. in 26. avgusta.

Na odgovor na vprašanje, ali ju bomo zares dočakali, bomo morali še počakati. Tokrat pa smo poskušali najti odgovore na vprašanja, kako je s tem v preostalih 54 evropskih nacionalnih ligah poleg slovenske.

Anglija

- Zadnja odigrana tekma: 9. marec
- Predvideni datum nadaljevanja: prva polovica junija
- Bo sezona dokončana: klubi so se zavezali k dogovoru, da bo.
- Predvidena finančna izguba v primeru morebitne odpovedi: 1,1 milijarde evrov
- Slovenci v najboljši angleški ligi: /

Zadnja tekma v elitni angleški premier ligi je bila odigrana 9. marca, ko je Leicester City pred domačimi navijači premagal Aston Villo s 4:0. Končni izid je v 85. minuti postavil angleški vezist Harvey Lewis Barnes, ki je na tisti tekmi zabil dva gola in je tako zadnji nogometaš, ki je dosegel gol v elitnem angleškem nogometnem tekmovanju.

Derbi med Manchester Cityjem in Arsenalom, ki bi moral biti na sporedu dva dni pozneje, je bil odpovedan. Še dva dni zatem, 13. marca, je bila premier liga dokončno ustavljena.

Po nepopolnem 29. krogu je na vrhu Liverpool, ki ima na prvem mestu kar 25 točk prednosti pred branilcem naslova Manchester Cityjem. Na zadnjih treh mestih, ki vodijo v drugo ligo, so Bournemouth, Aston Villa in Norwich City.

Kdaj so se oziroma se bodo začeli treningi?

Po prekinitvi sezone so nogometaši začeli trenirati po individualnih programih. Pozneje so jim svetovali, naj si od sredine aprila do sredine maja vzamejo tri tedne počitka, tako da bodo spočiti za nadaljevanje sezone oziroma krajše priprave, ki naj bi jih opravili pred tem. Nekateri klubi, kot sta londonska Arsenal in Tottenham, so odprli svoje trening centre in nogometašem omogočili priprave v svojih prostorih.

Liverpool, Manchester City | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kdaj se bo nadaljevalo tekmovanje?

Klubi so že pred časom dosegli dogovor, da se bodo vrnili na igrišča in poskušali končati sezono, a šele takrat, ko bo zeleno luč prižgala vlada. Za zdaj ne kaže, da se bo to zgodilo kmalu. Britanski premier Boris Johnson, ki je tudi sam prebolel bolezen covid-19, je nazadnje dejal, da za zdaj razmere še ne dovoljujejo česa takega. "Vsaj do 1. junija na Otoku ne bo športa, niti za zaprtimi vrati," je v ponedeljek zapisala britanska vlada v načrtih za sproščanje ukrepov koronavirusne krize.

Ideja je, da bi se premier liga spet zagnala sredi junija in bi je bilo konec mesec dni pozneje. Klubi bodo med seboj igrali brez gledalcev, ena od možnosti, ki jih proučujejo Angleži, pa je ta, da bi vse tekme odigrali na nevtralnih igriščih. Kot eden od najpomembnejših med njimi je seveda kultni Wembley v Londonu, na katerem tekme igra angleška reprezentanca, a nad takšnim scenarijem nekateri akterji niso navdušeni.

Kakšne bodo finančne izgube v primeru, da sezona ne bo končana?

Izgubo bodo člani angleške premier lige, ki velja za najbogatejšo nogometno ligo na svetu, občutili v vsakem primeru, a bo njihov minus nekajkrat večji, če sezone ne bodo dokončali. Samo Manchester United naj bi v tem primeru izgubil približno 125 milijonov evrov.

Strokovnjaki ocenjujejo, da se bo ob predčasnem koncu sezone minus povzpel prek 1,1 milijarde evrov. Večina te pogače prihaja od bogatih televizijskih pravic, nekaj pa od prodaje vstopnic. V vodstvu tekmovanja so klubom že pomagali in jim namenili 142 milijonov evrov iz kriznega sklada. Če sezona ne bo dokončana, bo treba nakazati še nekajkrat več, a je vprašanje, ali bo šlo.

Francija

- Zadnja odigrana tekma: 8. marec
- Predvideni datum nadaljevanja: sezona je končana.
- Bo sezona dokončana: ne
- Predvidena finančna izguba ob morebitni odpovedi: med 270 in 330 milijoni evrov
- Slovenci v najboljši francoski ligi: Luka Elsner (trener Amiensa), Rene Krhin (Nantes) in Denis Petrić (Nantes)

Zadnja tekma v prvi francoski ligi je bila na sporedu 8. marca, ko je Lille pred domačimi navijači z golom Loica Remyja z 1:0 premagal Lyon. Nekdanji napadalec londonskega Chelseaja je tako zadnji nogometaš, ki je zabil gol v sezoni 2019/20 v francoski ligue 1, to bo očitno tudi ostal.

Kdaj so se oziroma se bodo začeli treningi?

V tej sezoni se ne bodo.

Neymar | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kdaj se bo nadaljevalo tekmovanje?

Po odločitvi, ki jo je francoska vlada sprejela 30. aprila in sporočila, da nogometa v Franciji ne bo vsaj do septembra, je postalo jasno, da so načrti vodstva tamkajšnje nogometne lige padli v vodo. Francozi so namreč sprva načrtovali, da bodo prvenstvo nadaljevali 17. junija in potem v zgoščenem ritmu sezono končali 25. julija.

V vodstvu tekmovanja so po tem, ko so razglasili konec sezone, upoštevali kriterij povprečja točk na tekmo in za prvaka okronali PSG. Ob Parižanih se je v ligo prvakov uvrstil še drugouvrščeni Marseille, medtem ko se v kvalifikacije za elitno evropsko klubsko tekmovanje podaja Rennes. Lille in Nica, ki sta na četrtem in petem mestu, sta si zagotovila ligo Europa, šestouvrščeni Reims pa se podaja v kvalifikacije za to tekmovanje.

Osmoljenec takšnega razpleta je edini slovenski trener, ki sedi na klopi kakšnega prvoligaša iz petih najmočnejših evropskih lig, Luka Elsner, ki ga je koronakriza z Amiensom ujela na predzadnjem mestu prvenstvene lestvice, tako da se skupaj s Toulousom seli med drugoligaše. Pri Amiensu so se nad takim razpletom sicer že pritožili, dokončno odločitev pa naj bi pristojni organi sprejeli julija.

Kakšne bodo finančne izgube ob tem, ko sezona ne bo dokončana?

Tudi v Franciji bo največ minusa pridelala luknja, ki bo nastala ob odsotnosti denarja zaradi televizijskih pravic. Canal+ in beINSport, ki sta lastnika pravic prenosov najboljše francoske lige, sta že sporočila, da 177 milijonov evrov, kolikor bi jih morala plačati v začetku junija, ne bosta nakazala. Ob tem strokovnjaki ocenjujejo tudi debel minus ob odsotnosti sponzorskih izplačil in prodaje vstopnic. Pričakovano bo najbolj udaril PSG, ki naj bi tako izgubil približno 15 milijonov evrov, najmanj pa prav Amiens, ki bo izgubil približno desetkrat manj.

Italija

- Zadnja odigrana tekma: 9. marec
- Predvideni datum nadaljevanja: zagotovo ne pred 14. junijem
- Bo sezona dokončana: za zdaj ni znano. Klubi pri tem vprašanju niso enotni.
- Predvidena finančna izguba ob morebitni odpovedi: med 590 in 730 milijoni evrov
- Slovenci v najboljši italijanski ligi: Valter Birsa (Caligari), Samir Handanović (Inter), Josip Iličić (Atalanta), Jasmin Kurtić (Parma), Žan Majer (Lecce) in Rok Vodišek (Genoa)

Zadnja tekma v prvi italijanski ligi je bila na sporedu 9. marca, ko je Sassuolo na svojem stadionu brez prisotnosti gledalcev premagal Brescio s 3:0. Zadnji strelec? Jeremie Boga iz Slonokoščene obale, ki je v 74. minuti postavil končni izid. Zadnja tekma, ki so jo lahko v živo spremljali gledalci, je bila odigrana 1. marca.

Do konca sezone je še 12 krogov. Na vrhu je branilec naslova Juventus, ki pa bije velik boj z rimskim Laziem. Ta ima na drugem mestu zgolj točko manj. Tretji je Inter Samirja Handanovića, četrta pa Atalanta Josipa Iličića. Na petem in šestem mestu, ki še prinašata Evropo, sta Roma oziroma Napoli. Na zadnjih treh mestih, ki ob koncu sezone vodijo med drugoligaše, so Lecce Žana Majerja, SPAL in Brescia.

Kdaj so se oziroma se bodo začeli treningi?

Italijanska vlada je 27. aprila sprejela odlok, da lahko nogometaši od 4. maja trenirajo, a zgolj v parkih in posamično. Z 18. majem naj bi se treningi začeli izvajati normalno.

Cristiano Ronaldo | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kdaj se bo nadaljevalo tekmovanje?

Klubi so precej neenotni pri tem vprašanju. Kar nekaj je takšnih, ki so prepričani, da bi morala biti sezona končana. To ne preseneča, saj je Italija eno od svetovnih žarišč epidemije koronavirusa.

Težava, s katero se spopadajo Italijani, je tudi, da je med prvoligaškimi nogometaši kar 30 odstotkov takšnih, ki jim konec junija potečejo pogodbe z zdajšnjimi delodajalci, kar je tudi zaplet, s katerim se bodo morali na Apeninskem polotoku pozabavati, če bodo želeli nadaljevati.

Za zdaj kaže, da bodo, a še ne vedo, kdaj. Če kje, potem je usoda sezone 2019/20 negotova v deželi štirikratnih svetovnih nogometnih prvakov.

Kakšne bodo finančne izgube v primeru, da sezona ne bo končana?

Strokovnjaki ocenjujejo, da bodo v primeru predčasnega konca sezone italijanski prvoligaši prikrajšanji za med 600 in 700 milijonov evrov. Tudi v Italiji bo največja luknja nastala zaradi izgube denarja od televizijskih pravic. Lastniki teh so že sporočili, da v tem primeru zadnjega obroka v vrednosti 250 milijonov evrov ne bodo plačali, ob tem pa bodo zahtevali tudi denar za nazaj.

Nemčija

- Zadnja odigrana tekma: 11. marec
- Datum nadaljevanja: 16. maj
- Bo sezona dokončana: bo
- Predvidena finančna izguba ob odpovedi: 720 milijonov evrov
- Slovenci v najboljši italijanski ligi: Kevin Kampl (RB Leipzig)

Zadnja tekma v najboljši nemški nogometni ligi je bila odigrana 11. marca, ko je Borussia Mönchengladbach z 2:1 na svojem štadionu brez prisotnosti navijačev premagala Köln. Strelec zadnjega gola je bil Mark Uth, ki je v 81. minuti zadel za goste in postavil končni izid. Potem se je nemška bundesliga po nepopolnih 25 krogih, devet tekem pred koncem, ustavila.

Na vrhu lestvice je branilec naslova Bayern München, ki ima na prvem mestu štiri točke prednosti pred Borussio Dortmund in še eno več pred klubom edinega slovenskega predstavnika v najboljši nemški nogometni ligi, RB Leipzigom Kevina Kampla. Na zadnjih dveh mestih, ki ob koncu sezone vodita v drugo ligo, sta Werder Bremen in Paderborn. Na 18. mestu, ki vodi v dodatne kvalifikacije za obstanek, je Fortuna iz Düsseldorfa.

Kdaj so se oziroma se bodo začeli treningi?

Po prekinitvi sezone so nogometaši začeli trenirati med velikonočnimi treningi, a so vadili ob številnih omejitvah. V majhnih skupinah in v izolaciji.

Robert Lewandowski | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kdaj se bo nadaljevalo tekmovanje?

Nemška bundesliga je prva v Evropi, ki se bo nadaljevala, če ne upoštevamo beloruske, ki sploh nikoli ni bila prekinjena, in najboljše nogometne lige na Ferskih otokih, kjer so pretekli konec tedna z zamudo začeli novo sezono tamkajšnjega nogometnega prvenstva.

Začela se bo ta konec tedna, seveda za zaprtimi vrati in brez prisotnosti gledalcev. Že takoj, v soboto ob 15.30, nas čaka velik porurski derbi med Borussio Dortmund in Schalkejem, od katerega si Nemci obetajo rekordno gledanost. Ob tej tekmi bodo istočasno na sporedu še štiri. RB Leipzig bo s povratnikom Kamplom gostil Freiburg, Hoffenheim bo doma igral proti berlinski Herthi, Fortuna Düsseldorf proti Paderbornu in Augsburg proti Wolfsburgu.

Ekipe so ta teden v karanteni, v kateri se morajo nogometaši držati strogih higienskih navodil, v hotelskih sobah pa so nastanjeni posamično. Na vsaki tekmi naj bi bilo ob zdravniški službi, sodnikih, uradnih osebah in novinarjih ob nogometaših na stadionih skupaj do 240 ljudi. Sezona naj bi se končala predvidoma 30. junija, če ne bo dodatnih težav.

Kakšne bi bile finančne izgube v primeru, da se sezona ne bi končala?

Očitno se to ne bo zgodilo, a če sezona 2019/20 nemške bundeslige ne bi bila dokončana, bi lahko finančni primanjkljaj med nemškimi prvoligaši segel vse do vrtoglavih 800 milijonov evrov. Strokovnjaki so kot realno številko navedli 720 milijonov evrov. Več kot polovica te vsote prihaja od televizijskih pravic.

Španija

- Zadnja odigrana tekma: 10. marec
- Predvideni datum nadaljevanja: sredi junija
- Bo sezona dokončana: klubi so se zavezali k dogovoru, da bo.
- Predvidena finančna izguba ob morebitni odpovedi: 980 milijonov evrov
- Slovenci v najboljši italijanski ligi: Jan Oblak (Atletico Madrid)

Zadnja tekma elitne španske nogometne lige je bila na sporedu 10. marca, ko je Eibar doma brez prisotnosti gledalcev izgubil proti Real Sociedadu z 1:2. V zadnji minuti tekme je poraz domačih z 11 metrov ublažil brazilski branilec Eibarja Charles, ki je tako že več kot dva meseca zadnji nogometaš, ki je zabil gol v prvi španski la ligi.

Sprva so Španci, pri katerih se je prvoligaško tekmovanje ustavilo 11 tekem pred koncem, načrtovali, da bosta odpadla dva kroga, zdaj je takšnih že devet.

Po 27 odigranih tekmah vodi branilka naslova Barcelona, ki je na vrh z dvema točkama naskoka pred Realom skočila prav v zadnjem krogu, ko so Madridčani nepričakovano izgubili proti Betisu. Na zadnjih treh mestih, ki vodijo v drugo ligo, so Mallorca, Leganes in Espanyol. Atletico Madrid Jana Oblaka, edinega slovenskega predstavnika v tej sezoni elitne španske nogometne lige, je na šestem mestu.

Kdaj so se oziroma se bodo začeli treningi?

Prejšnji ponedeljek je španska vlada izrekla dovoljenje, da se španski nogometni klubi vrnejo na treninge, a ob tem upoštevajo številne ukrepe. Ta teden naj bi začeli trenirati v manjših skupinah, naslednji teden pa sledi tretja faza, ko naj bi se v Španiji odprli tudi športni centri. Tak je vsaj načrt. Špansko ministrstvo za zdravje ukrepe prilagaja sproti.

Lionel Messi | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kdaj se bo nadaljevalo tekmovanje?

Že nekaj časa velja, da se bo prvenstvo nadaljevalo, a za zdaj še ni znano, kdaj in kako. Sploh zato, ker so v nedeljo iz vodstva tekmovanja sporočili, da je okuženih pet nogometašev, ki si kruh služijo v prvi španski ligi.

Predsednik la lige Javier Tebas je v ponedeljek sicer rekel, da nadaljevanje sezone pričakuje 12. junija. Če se bo to zgodilo, naj bi bilo sezone konec 31. julija. Če se španski prvoligaši do takrat ne bodo vrnili na stadione, pa bo to najverjetneje pomenilo, da sezone ne bodo mogli končati.

Kakšne bodo finančne izgube v primeru, da sezona ne bo končana?

Po nekaterih informacijah v Španiji nogomet pomeni več kot odstotek bruto domačega letnega proizvoda, zato je nogometna sezona za tamkajšnje gospodarstvo zelo pomembna. Še veliko bolj pomembna pa je seveda za španske nogometne klube, predvsem prvoligaše.

Če sezona ne bo dokončana, bodo španski klubi ostali brez skoraj milijarde evrov. Večina tega denarja prihaja od televizijskih pravic, ki so jih klubi v 90 odstotkih že dobili, a jih bodo morali v tem primeru vrniti, kar bi bil zanje seveda velik udarec. Če bo sezona odigrana, strokovnjaki ocenjujejo, da se bo minus gibal okoli 350 milijonov evrov.

Država Zadnja odigrana tekma Kdaj se bo prvenstvo nadaljevalo Slovenski nogometaši in trenerji v tem prvoligaškem tekmovanju
Albanija 9. marec Predviden datum je 31. maj. Zanimivo. To je tudi edina liga na svetu, v kateri nogometašev pred nadaljevanjem sezone ne bodo testirali na koronavirus. /
Andora 8. marec Sezono naj bi končali, a datum nadaljevanja za zdaj še ni znan. /
Armenija 13. marec Klubi trenirajo in nadaljevanje prvenstva načrtujejo v drugi polovici maja ali v začetku junija. /
Avstrija 8. marec Po zadnjih informacijah naj bi nogometaši začeli trenirati v petek, tekmovanje pa naj bi se začelo konec maja ali v začetku junija. Aljaž Casar (Rheindorf Altach), Zlatko Dedić (Swarowski Tirol), Dejan Petrović (Rapid Dunaj) in Rajko Rep (Hartberg)
Azerbajdžan 8. marec Do konca je še osem prvenstvenih krogov. Vlada je karanteno podaljšala do 31. maja, tako da se nogometno prvenstvo vsaj do takrat ne bo nadaljevalo.

Nicolas Rajsel (Qabala)

Belgija 7. marec Belgijci so kot prva država že pred časom končali sezono, a so po posredovanju Uefe sprva odločitev preklicali, potem pa 6. maja, ko je tamkajšnja vlada prepovedala vse športne prireditve do 31. julija, dokončno končali sezono. Miloš Kostić (trener St. Truidna)
Belorusija 10. maj Liga, ki kot edina v Evropi poteka neprekinjeno. Miha Goropovšek (Dinamo Minsk)
Bolgarija 8. marec Prvenstvo naj bi se brez prisotnosti gledalcev nadaljevalo 5. junija in se v skrajšanem formatu končalo 11. julija. Dino Martinović (Etar)
Bosna in Hercegovina 8. marec Od 13. maja so dovoljeni treningi v skupinah po največ pet nogometašev. Od 23. maja bodo treningi normalni, sezona pa naj bi se nadaljevala 7. junija in se končala 26. julija. Elvis Džafić (Sarajevo), Adnan Golubović (Sloboda Tuzla), Emil Velić (Mladost Doboj)
Ciper 9. marec Za zdaj usoda sezone še ni znana, a naj bi jo sprejeli kmalu. Nogometaši bodo lahko 18. maja začeli skupinske treninge. Gregor Balažic (Enosis Neon Paralimni), Vid Belec (Apoel Nikozija) in Matija Širok (Pafos)
Češka 9. marec Prvenstvo naj bi se nadaljevalo 25. maja. /
Črna gora 7. marec Skupinski treningi naj bi se začeli 18. maja, liga pa naj bi se brez prisotnosti gledalcev nadaljevala 1. junija. /
Danska 9. marec Sezona naj bi se nadaljevala 28. maja. /
Estonija 8. marec Nogometaši so se na treninge vrnili 2. maja. Za zdaj še ni znano, kdaj se bo prvenstvo nadaljevalo. /
Finska Sezona bi se morala začeti ta konec tedna.

Natančen datum začetka še ni predviden, a naj bi se začela v začetku junija. Namesto 27 tekem bodo prvoligaši odigrali 22 tekem. Play-off bo odpadel. Nogometaši lahko v skupinah po šest trenirajo od 20. aprila.

 
Ferski otoki 9. maj Sezona se je s tekmami prvega kroga normalno začela pretekli konec tedna. /
Gibraltar 12. marec Sezona je bila odpovedana. V Evropo so se uvrstili najboljši trije klubi na lestvici ob prekinitvi sezone. /
Gruzija Sezona bi se morala začeti 16. aprila. Za zdaj še ni znano, kdaj se bo začela sezona. /
Grčija 1. marec Nogometaši so v manjših skupinah začeli trenirati 5. maja. Prvenstvo naj bi se nadaljevalo 14. junija. Matic Kotnik (Panionios), Žiga Laci (AEK Atene) in Marko Nunić (Larissa)
Hrvaška 9. marec Prvenstvo se bo nadaljevalo 30. maja in trajalo do 25. julija. Žiga Frelih (Inter Zaprešić), Matija Rom (Inter Zaprešić), Simon Rožman (trener Rijeke) in Petar Stojanović (Dinamo Zagreb)
Irska 7. marec Za zdaj usoda sezone še ni znana, a naj bi jo nadaljevali. Vsaj do 31. maja pa zagotovo ne. /
Islandija Sezona se še ni začela. Sezona bi se morala začeti 22. aprila, a so začetek premaknili na 13. junij. Za zdaj kaže, da s tem datumom ne bo težav. /
Izrael 1. marec Prvenstvo naj bi se brez prisotnosti gledalcev nadaljevalo 30. maja. /
Kazahstan 15. marec Nogometaši trenirajo od 4. maja, prvenstvo pa naj bi se nadaljevalo v začetku junija, a v skrajšanem formatu. /
Kosovo 9. marec Prvenstvo naj bi nadaljevali, a datum še ni znan. /
Latvija Sezona se še ni začela. Sezona bi se morala začeti 5. maja, a je bil začetek prestavljen. Za zdaj ni znanih informacij, kdaj se bo začela. Žiga Lipušček (RFS Riga)
Liechtenstein 11. marec Sezono so v ponedeljek odpovedali. Prvaka niso razglasili. /
Litva 8. marec Za zdaj ni znano, kdaj se bo nadaljevala sezona. Klemen Bolha (Žalgiris Vilna)
Luksemburg 8. marec Sezono so končali brez prvaka. Prav tako iz prve lige ne bo izpadlo nobeno moštvo. /
Madžarska 14. marec Prvenstvo naj bi se nadaljevalo 23. maja. Miha Blažič (Ferencvaroš)
Malta 8. marec Prvenstvo naj bi se nadaljevalo 1. julija. /
Moldavija Sezona se še ni začela. Sezona bi se morala začeti 4. aprila, a je bil začetek prestavljen. Za zdaj ni znanih informacij, kdaj se bo začela. Matej Palčič (Šerif Tiraspol)
Nizozemska 8. marec Sezono so odpovedali, potem ko je vlada prepovedala vse športne prireditve do septembra. Prvaka ni. Ažbe Jug (Fortuna Sittard), Tim Matavž (Vitesse) in Haris Vučkić (Twente)
Norveška Sezona se še ni začela. Sezona bi se morala začeti 16. maja. Norveška vlada je prav ta teden sporočila, da se bo začela natanko mesec dni pozneje, 16. junija. Filip Valenčič (Stabaek)
Poljska 9. marec Tuja evropska liga, v kateri si med prvoligaši kruh služi največ slovenskih nogometašev, se na spored vrača 29. maja. Damjan Bohar (Zaglebie Lubin), Erik Janža (Gornik Zabrze), Uroš Korun (Piast Gliwice), Egzon Kryeziu (Lechia Gdansk), Matej Pučko (Korona Kielce), Rok Sirk (Zaglebie Lubin), David Tijanić (Rakow Czestochowa), Tadej Vidmajer (LKS Lodz) in Saša Aleksander Živec (Zaglebie Lubin)
Portugalska 8. marec Načrtovan datum vrnitve je 30. maj. Nogometaši že nekaj časa trenirajo. Andraž Šporar (Sporting Lizbona).
Romunija 9. marec Za zdaj ni znano, kdaj se bo sezona nadaljevala. Milan Kocić (Voluntari), Andraž Struna (Voluntari)
Rusija 16. marec Za zdaj še ni znano, kdaj bodo prvoligaši odigrali preostalih osem prvenstvenih krogov. Najbolj realen scenarij se zdi, da bi se prvenstvo nadaljevalo konec junija. Lovro Bizjak (Ufa), Denis Popović (Krila Sovjetov Samara), Bojan Jokić (Ufa), Žiga Škoflek (Orenburg) in Andres Vombergar (Ufa)
San Marino 23. februar Treningi bodo mogoči šele 31. maja, tako da obstaja precejšnja verjetnost, da bo sezona odpovedana. /
Severna Irska 7. marec Za zdaj usoda sezone še ni znana, a naj bi jo nadaljevali. Vsaj do 31. maja pa zagotovo ne. /
Severna Makedonija 11. marec Sezona naj bi se nadaljevala, a ne prej kot v začetku junija. /
Slovaška 7. marec Nogometaši trenirajo, a se prvenstvo zagotovo ne bo nadaljevalo vsaj do 6. junija. Kenan Bajrić (Slovan Bratislava), Žan Medved (Slovan Bratislava), Alen Ožbolt (Slovan Bratislava) in Maj Rorić (Sered)
Srbija 14. marec Srbsko prvenstvo naj bi se v spremenjenem formatu nadaljevalo 30. maja. /
Škotska 11. marec Medtem ko so bile nižje lige že odpovedane, Škoti upajo, da bodo lahko sklenili elitno premier ligo. Za zdaj še ni znano, kdaj in kako, a pred junijem zagotovo ne. Jan Koprivec (Kilmarnock)
Švedska Sezona se še ni začela. Sezona bi se morala začeti 13. maja, a se ni in se ne bo še vsaj do začetka junija. Nogometaši sicer trenirajo. /
Švica 23. februar Nogometaši trenirajo od tega tedna. Načrt je, da se liga nadaljuje 8. junija. Domen Črnigoj (Lugano), Kenan Fatkić (Thun) in Blaž Kramer (Zürich)
Turčija 17. marec Prvenstvo naj bi se nadaljevalo 12. junija in trajalo do 26. julija. Nejc Skubic (Konyaspor), Amedej Vetrih (Rizespor) in Miha Zajc (Fenerbahče)
Ukrajina 15. marec Prvenstvo naj bi nadaljevali, a še ni znano, kdaj. Benjamin Verbič (Dinamo Kijev)
Wales 7. marec Za zdaj kaže, da bodo sezono predčasno končali, a jo bi morda lahko tudi nadaljevali. /

 

Ne spreglejte