Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 1. 2022,
19.17

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

4

Natisni članek

slovenska futsal reprezentanca Tomislav Horvat Denis Totošković futsal euro 2022 futsal

Sobota, 29. 1. 2022, 19.17

2 leti, 2 meseca

EURO 2022 V FUTSALU, SKUPINSKI DEL (3. KROG)

Finci pokopali slovenske upe, znani vsi četrtfinalisti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

4

Slovenija Italija Futsal | Slovenci so izgubili z 1:2 in ostali brez četrtfinala. | Foto Guliverimage

Slovenci so izgubili z 1:2 in ostali brez četrtfinala.

Foto: Guliverimage

Slovenska futsal reprezentanca je v Amsterdamu v 3. krogu evropskega prvenstva na Nizozemskem izgubila proti Finski z 1:2 (0:0) in ostala brez četrtfinala. Vanj se je iz skupine B ob Finski, ki prvič nastopa na EP, uvrstil še Kazahstan, ki je na drugi tekmi v Groningenu ugnal Italijo s 4:1 (2:1). Slovencem bi za napredovanje med najboljših osem reprezentanc zadostoval že neodločen izid. Danes so postali znani so tudi že vsi četrtfinalni pari.

Slovenija Finska Futsal
Sportal Poskrbeli za senzacijo Eura in razkrili, kako so jo zagodli Sloveniji

Slovenija je v tekmo s Finci vstopila z jasnim ciljem. Zmaga (oziroma tudi neodločen izid ob zmagi Kazahstana na drugi tekmi) bi ji namreč zagotovila četrtfinale, tretji po 2014 in 2018. Na drugi strani je Finska morala zmagati, obenem pa računati na to, da na drugi tekmi ne bi zmagala Italija. Selektor Slovenije Tomi Horvat je pred tekmo opozarjal na to, da tekmecem ne smejo dopustiti protinapadov, medtem ko je selektor Finske Mićo Martić poudaril, da je prav Slovenija v prvih dveh krogih pokazala najboljšo igro v skupini.

Na koncu se je izšlo po finskih željah, v čvrsti in ne posebej privlačni predstavi so kljub manjšemu številu strelov (25-38) debitanti s severa Evrope prišli do zmage in preboja med osmerico, kjer sta bili iz drugih skupin že pred tem Rusija in Gruzija. Finsko in Kazahstan četrtfinalna obračuna čakata v ponedeljek, tekmeca pa bosta znana po današnjih obračunih v skupini A med branilko naslova Portugalsko in Ukrajino ter Nizozemsko in Srbijo.

Tomi Horvat je s svojimi varovanci ostal brez napredovanja. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tomi Horvat je s svojimi varovanci ostal brez napredovanja. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Nervozen začetek

Finska in slovenska ekipa sta tekmo začeli dokaj previdno, priigrali sta si sicer nekaj priložnosti, a vendarle nista bili posebej nevarni za enega ali drugega vratarja. Ob ne posebej "tekoči" igri se je prvi polčas končal brez golov, kar se je zgodilo prvič na tekmah tega EP.

Finci so dokaj agresivno začeli drugi polčas, že po dobri minuti je Nejc Hozjan preprečil veselje tekmecev po "izletu" vratarja Nejca Berzelaka, ki je pred tem dobro ustavil strel od daleč Henrija Alamikkoterva. Pozneje pa je tudi Slovenija postala nevarnejša, med drugim je Igor Osredkar v 25. minuti streljal preveč po sredini iz ugodnega položaja. Toda v 33. minuti so debitanti na evropskih prvenstvih povedli. Po strelu od daleč je nato Juhana Jyrkiäinen žogo s telesom usmeril v mrežo.

Slovenska vrsta je takoj zatem poskusila z igro brez vratarja, kar ji ob prepočasnem kroženju žoge ni prineslo želenega, še več, finski vratar Juha-Matti Savolainen je to izkoristil in zadel iz svojega kazenskega prostora za 2:0.

Nejc Hozjan je dosegel edini zadetek za Slovenijo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nejc Hozjan je dosegel edini zadetek za Slovenijo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Dve minuti pred koncem je Sloveniji novo upanje prinesel Nejc Hozjan, ko je zadel z nizkim strelom s približno devetih metrov za 1:2. Pozneje so Slovenci spet zaigrali brez vratarja, toda Fincem se je uspelo obraniti.

"Kot ekipa smo se veselili, zato bomo tudi zdaj skupaj prevzeli odgovornost za tole. Finska je v svojem slogu odigrala fantastično tekmo, za kar ji čestitam. Čestitke pa tudi mojim igralcem za odličen turnir. Pričakovali smo tako tekmo, vedeli smo, da so Finci hitri, čvrsti in izredno dobra ekipa. Nisem pa želel sprva preveč tvegati, saj smo imeli aktiven rezultat. Ko se jim je ena žoga odbila, smo prišli v slabšo pozicijo, kar so na koncu tudi izkoristili. Seveda nam je težko, a življenje gre dalje, pogledali smo si v obraz, smo ekipa. Še enkrat čestitke za cel turnir," je po koncu dejal selektor Horvat.

Slovenija futsal
Sportal Tako glasno navija za Slovenijo, da je hčerko spravil v jok

Svoj komentar je dodal tudi Kristjan Čujec. "Pri nas ni šlo kaj veliko narobe. Igrali smo, se trudili. Na koncu pa smo težko prihajali do čistih priložnosti, pri zaključku nam je zmanjkalo moči. Pa tudi sodniški kriterij nam ni bil pisan na kožo. To je evropsko prvenstvo, kjer odločajo detajli, pri teh pa smo bili nekoliko površni. Smo se pa že pred tekmo zavedali svoje odgovornosti. Vedeli smo tudi, da sta nam prejšnja tekmeca Kazahstan in Italija zaradi načina igre bolj ustrezala. Lahkih žog proti Fincem je bilo izredno malo, praktično jih ni bilo. Odigrali so dve, tri podaje, potem pa poslali dolgo žogo naprej. To nas je malce ubijalo. Držali so nas daleč od gola," je po porazu s Finsko povedal slovenski reprezentant.

Prvi poraz na medsebojnih obračunih

Slovenija je s Finsko odigrala peto medsebojno srečanje in prvič izgubila. Slovenci so namreč na prvih štirih medsebojnih tekmah trikrat zmagali in enkrat remizirali. Nazadnje sta se omenjeni reprezentanci pomerili pred štirimi leti, ko je Slovenija 31. januarja 2017 zmagala s 3:2.

Izbranci Tomislava Horvata so sicer na uvodnih nastopih v za mnoge najtežji skupini prvenstva navdušili. Najprej so presenetili Kazahstan. Proti polfinalistu zadnjega svetovnega prvenstva so vodili že s 4:2, nato pa osvojili točko (4:4). Remizirali so tudi z Italijo, proti kateri so zapravili vodstvo z 2:1, v zadnjih sekundah pa je vratar Nejc Berzelak s svojega mesta streljal na prazen italijanski gol in na veliko smolo zadel vratnico.

Znani četrtfinalni pari

Na Nizozemskem poteka prvo evropsko prvenstvo, na katerem nastopa kar 16 ekip. Še na prejšnjem, ki je leta 2018 potekal v Ljubljani, je bilo vsega skupaj 12 udeležencev, Slovenija pa je izpadla v četrtfinalu. Med najboljših osem se na Nizozemskem uvrstita iz vsake skupine dve najboljši ekipi.

Iz slovenske skupine sta napredovali Kazahstan in Finska, iz skupine A pa Portugalska in Ukrajina. Četrtfinalna para sta Kazahstan - Ukrajina in Finska - Portugalska.

V soboto sta se napredovanja v skupini C veselili še Rusija in Slovaška, v skupini D pa sta napredovali Španija in Gruzija. Druga četrtfinalna para sta tako Španija - Slovaška in Rusija - Gruzija.

Četrtfinalni boji bodo v ponedeljek in torek, polfinale bo 4. februarja, finale in tekma za tretje mesto pa 6. februarja.

Euro 2022 v futsalu, skupinski del (2. krog):

Skupina A:
Petek, 28. januar:

Ukrajina : Portugalska 0:1 (0:0)
Nizozemska : Srbija 2:3 (1:0)

Lestvica:
1. Portugalska* 3 tekme - 9 točk
2. Ukrajina* 3 - 3
----------------------
3. Srbija 3 - 3
3. Nizozemska 3 - 3

Skupina B:
Petek, 28. januar:

Slovenija : Finska 1:2 (0:0)   
Hozjan 38.; Jyrkiainen 33., Savolainen 35.

Kazahstan : Italija 4:1 (2:1)  

Lestvica:
1. Kazahstan* 3 - 7
2. Finska* 3 - 4
----------------------
3. Slovenija 3 - 2
4. Italija 3 - 2

Skupina C:
Sobota, 29. januar:

Slovaška : Hrvaška 5:3 (2:1)
Rusija : Poljska 5:1 (2:1)

Lestvica:
1. Rusija* 3 - 9
2. Slovaška* 3 - 4
----------------------
3. Hrvaška 3 - 3
4. Poljska 3 - 1

Skupina D:
Sobota, 29. januar:

Gruzija : Španija 0:8 (0:3)
Azerbajdžan : Bosna in Hercegovina 4:2 (2:1)

Lestvica:
1. Španija* 3 - 7
2. Gruzija* 3 - 6
----------------------
3. Azerbajdžan 3 - 4
4. Bosna in Hercegovina 3 - 0

*v četrtfinalu

futsal, Slovenija : Latvija, 12. april 2021
Sportal "Ko smo vsi negativni, se veselimo, kot da smo zmagali na tekmi"
Kristjan Čujec
Sportal Legenda slovenskega futsala prekinila reprezentančni pokoj in priskočila na pomoč
Slovenija futsal, Gašper Vrhovec
Sportal Slovenija do odmevne točke, Španci zanesljivo ugnali BiH
futsal Slovenija Italija
Sportal Gruzija že v četrtfinalu, Slovenci navdušili tudi proti Italiji
 
Ne spreglejte