Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2013,
8.12

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Etien Velikonja intervju Cardiff

Četrtek, 27. 6. 2013, 8.12

2 leti, 4 mesece

Etien Velikonja: Lahko mi uspe tudi v najboljših ligah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za sabo ima sezono, v kateri se je ogromno naučil in se, kot pravi, tudi če ni pogosto igral, izboljšal. Želi se dokazati pri Cardiff Cityju, a ne izključuje možnosti odhoda. Rad bi igral med elito.

Etien Velikonja je iz Maribora za še vedno rekordno odškodnino v slovenskem prvenstvu prestopil v ambiciozni Cardiff City. Podpisal je štiriletno pogodbo, vendar v prvi sezoni ni dobil veliko priložnosti. Za prvo moštvo je odigral le štiri tekme (tri v prvenstvu in eno v pokalu), je pa formo in delno samozavest ohranjal v drugi ekipi, kjer je dosegel 17 zadetkov. Tudi po pogovoru s trenerjem Malkyjem Mackayem ni dobil dodatne priložnosti za igranje, vendar pa bo drugo sezono pri novopečenem angleškem članu premier lige začel z željo po igranju v elitni angleški konkurenci. Če tega ne bo dočakal, je pripravljen tudi na odhod. Zanimanje je že pokazal Real Sociedad. Kljub temu pa se ne predaja in že v prvi sezoni je storil pomembne korake k nogometnemu in osebnostnemu razvoju. Potrebuje pa seveda priložnost, da to dokaže.

Za vami je prva sezona igranja v tujini. Kako bi torej strnili vtise pri Cardiff Cityju, kjer presenetljivo do zdaj za prvo moštvo niste veliko igrali? Prva sezona v Angliji je vsekakor pustila pozitivne vtise. Vedno sem na vsako stvar poizkušal gledati pozitivno in lahko rečem, da sezona še zdaleč ni bila za pozabo. Osvojil sem nov naslov prvaka, napredoval v premier ligo in seveda, kar je najbolj pomembno, napredoval sem tako igralsko kot osebnostno. Veliko sem se naučil in dobil potrdilo, da mi lahko uspe tudi v najbolj zahtevnih ligah. Vem, kje imam rezerve, kaj so moje prednosti in vsekakor bom v naslednji sezoni to poizkusil izkoristiti.

Cardiff je za vas skupno odštel kar 3,6 milijona evrov, del odškodnine (okrog dva milijona evrov) je pripadlo tudi Mariboru, kar še vedno velja za največji prestop v slovenskem prostoru. Ste zaradi tega čutili večji pritisk? Ne, kje pa. To je bil zame zgolj dokaz, da sem skozi vsa leta dobro delal in da še kako velja rek; dobro se z dobrim vrača. Nikakor se na to nisem preveč oziral, saj imam natančno začrtano pot z jasnim ciljem in v to pot verjamem.

Kako hitro ste se privadili na otoški slog življenja in ozračje v klubu? Ujel sem se zelo hitro, saj v garderobi vlada zelo pozitivno ozračje, pa tudi drugi zaposleni so vedno pripravljeni pomagati.

Skupno ste do zdaj v prvenstvu odigrali le tri tekme. Manj od pričakovanj vsekakor, ste morda dobili odgovor, kaj je razlog tako majhne minutaže? Pogovarjal sem se s trenerjem (Malky Mackay; op. p.), vendar mi pravega razloga ni dal. Vedno je govoril, naj le tako nadaljujem in da bo moj čas že prišel. Sam nisem iz tega delal tragedije, ampak sem upošteval njegove nasvete in nikoli popustil, niti za milimeter.

Lahko opišete, kako je potekala vaša sezona? Ves čas sem bil del prve ekipe, zbral nekaj nastopov, bil na klopi in med 21 kandidati za tekmo. Tako na domačih kot na gostujočih. Igral sem tudi za drugo ekipo, tako kot še nekateri drugi. Sem pa dal več golov, kot sem odigral tekem. In povedal bi, da so te tekme bile zares kakovostne, saj so za nasprotne ekipe igrali tudi igralci, kot so Anton Ferdinand, Fabio (oba QPR), Dany Graham (Swansea, zdaj Sunderland) ... Je pa to vsekakor bolje, kot pa ostati celo sezono brez tekem.

Ste čutili kaj jeze ob tem, ker do zdaj niste dobili prave priložnosti v prvi ekipi? Da bi bil jezen, ne, vsekakor pa nisem bil zadovoljen. Počutil sem se zmožnega igrati za prvo ekipo, ampak trenerjeva odločitev je bila drugačna. Imeli smo izjemne rezultate, zato se ekipa ni veliko spreminjala, vendar verjamem, da bo moja priložnost že prišla.

Bi v prihodnje kaj spremenili? Nič. Ker verjamem v svojo pot, včasih je treba narediti kakšen ovinek, ampak to me ne zavira, ampak še bolj podžge.

Izpolnili ste cilj o uvrstitvi med najboljše angleške klube. Kakšen dosežek je to za klub iz Walesa? To je bil cilj kluba pred sezono in uspelo nam je. Seveda je to izjemen dosežek, sploh če pogledaš, kakšne ekipe igrajo v championshipu (angleška druga liga; op. p.). Če pogledamo, da ekipa, ki zbere več kot 50 točk, izpade v tretjo ligo, potem šele lahko opazimo, kako zahtevna je ta liga. Vsak lahko premaga vsakega, vsaka tekma se igra kot finale.

Kakšne načrte imajo v klubu za naslednjo sezono? Vsekakor bo prvi cilj obstanek med elito. Po imenih ekip, finančnih vložkih je to verjetno najmočnejša nogometna liga na svetu. Verjamem, da nam lahko uspe, vsekakor pa ne bo preprosto.

Kakšna liga je v Angliji in kakšne so glavne razlike v primerjavi s slovensko ligo? V Angliji se igra veliko bolj fizični nogomet, slabih ekip praktično ni.

Bi bili pripravljeni zapustiti Cardiff? Omenjalo se je tudi, da se za vas zanima Real Sociedad, ki bo igral v kvalifikacijah za ligo prvakov … Prvi cilj, ko se znova zberemo in začnemo priprave, bo, da si izborim mesto med kandidati, ki bodo konkurirali za igranje v premier ligi. Trdo delam, da bi mi uspelo, seveda pa ne bo odvisno samo od tega. Trener ima verjetno že nekatere ideje, odvisno pa bo tudi od prihodov, mislim, da jih ne bo malo, ampak vnaprej se ne bom predal. Še nikoli se nisem in tudi zdaj se ne bom. Vem, da imam prepotrebno kakovost, poklopiti pa se mora kar nekaj dejavnikov, vendar, kot sem dejal, ne bom odnehal. Če pa bom uvidel, da ne bom dobival veliko priložnosti za dokazovanje, potem bomo poiskali drugo rešitev. Vendar o tem zdaj še ne razmišljam.

Še nekaj besed o nekdanjem klubu Mariboru. Trojna krona in odhoda Darka Milaniča. Kaj pričakujete od državnih in pokalnih prvakov? Glede na to, da se ekipa ni veliko spremenila, bo najverjetneje Maribor spet osvojil trojno krono.

Verjetno si želite biti v kadru izbrane vrste. Kako gledate na dozdajšnje delo Srečka Katanca in dosežke izbrane vrste? Vsekakor. Reprezentanco sem spremljal tudi, ko nisem bil zraven, pa tudi s precej reprezentanti sem v stiku. Bil sem navdušen nad napredkom v igri, prav tako nad rezultati. Spet smo v igri (smeh; op. p.)

Ne spreglejte