Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 11. 2019,
12.40

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Arsenal Arsene Wenger Unai Emery

Petek, 29. 11. 2019, 12.40

4 leta, 4 mesece

Emery izgubil delo pri Arsenalu, začasni trener Ljungberg

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Unai Emery | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Vodstvo Arsenala je z mesta trenerja razrešilo Španca Unaija Emeryja. Za 48-letnega nogometnega strokovnjaka s Pirenejskega polotoka so bile usodne slabe predstave londonskega kluba v zadnjem obdobju, nastalo vrzel pa bo začasno zapolnil Šved Freddie Ljungberg, ki je bil doslej Emeryjev pomočnik.

Emery je bil dolgo časa na udaru kritik, trenersko delo pa je izgubil po četrtkovem domačem porazu v petem krogu evropskega pokala proti nemškemu Eintrachtu iz Frankfurta z 1:2. Kot zanimivost velja zapisati, da je nemški klub iz Frankfurta v tej sezoni "pokopal" že drugega trenerja, pred Emeryjem je trenersko delo po porazu z njim izgubil tudi Hrvat Niko Kovač pri nemškem Bayernu iz Münchna.

Topničarji pod vodstvom Emeryja na zadnjih sedmih tekmah na domačem in mednarodnem prizorišču sploh niso okusili slasti zmage, kar se je nazadnje zgodilo leta 1992, ko jih je vodil Škot George Graham.

Arsenal je pod njegovim vodstvom v tej sezoni pokazal dokaj povprečne predstave. V elitnem angleškem ligaškem tekmovanju premier league je na osmem mestu. Na trinajstih odigranih tekmah je dosegel štiri zmage, šestkrat igral neodločeno in doživel tri poraze.

V skupinskem delu evropske lige je pred zadnjim krogom resda v vodstvu z desetimi točkami, a lahko se zgodi, da bo ostal brez izločilnih tekem. Drugouvrščeni Eintracht zaostaja točko, tretjeuvrščeni belgijski Standard iz Liega pa tri točke.

Arsenal bo v zadnjem krogu, 12. decembra, gostoval v Belgiji, Eintracht pa bo gostil portugalski Guimaraes.

Arsene Wenger | Foto: Reuters Foto: Reuters

Španec zamenjal Arsena Wengerja

Španec je v London prišel lani poleti, ko je na tem položaju zamenjal Francoza Arsena Wengerja, ki je kar 22 let vodil Arsenal. Pred tem je treniral španske ekipe Almeria, Valencia in Sevilla, ruski Spartak iz Moskve in francoski PSG.

Njegov naslednik Ljungberg nima veliko trenerskih izkušenj. Od leta 2016 je skrbel za mlajše selekcije pri Arsenalu, eno leto pa je bil pomočnik trenerja pri nemškemu Wolfsburgu. Dvainštiridesetletni Šved ima za seboj sijajno igralsko kariero, najboljša igralska leta pa je pokazal prav v dresu Arsenala, za katerega je igral med letoma 1998 in 2007.

V svoji dolgoletni karieri je igral tudi za švedski Halmstad, angleški West Ham, škotski Celtic, ameriška Seattle in Chicago, japonski Shimizu in indijski Mumbai.

Unai Emery
Sportal Unai Emery na udaru kritik
Ne spreglejte