Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
28. 7. 2011,
10.34

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Austria Dunaj NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor

Četrtek, 28. 7. 2011, 10.34

8 let, 5 mesecev

Dunajčani so bili v Sloveniji že nadigrani

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Dunajska Austria drevi ne bo prvič gostovala na slovenskih tleh. Dvakrat se je mudila v Mariboru. V sezoni 1994/95 je remizirala, dve leti kasneje pa doživela visok poraz. Kako bo v Ljubljani?

Sezona 1994/95 je ponudila prvi sosedski obračun. V evropskem tekmovanju so se srečale ''vijolice'' iz Maribora in Dunaja. Žreb je določil, da bo prva tekma v Ljudskem vrtu, kjer sta se ekipi pred 12.000 gledalci razšli z neodločenim rezultatom. Končni rezultat je s strelom z bele točke postavil Kliton Bozgo, ki je kasneje nosil tudi dres Olimpije, najboljše predstave kariere pa privarčeval za nepozabno Prašnikarjevo ''zlato'' generacijo. Povratno srečanje v avstrijski prestolnici ni potekalo po mariborskih željah. Austria je 29. septembra 1994 nadigrala goste in jih na Praterju izločila s prepričljivo zmago s 3:0. Bi ji lahko slabih 17 let kasneje na prste stopila ljubljanska Olimpija in tako maščevala izpad gorečih štajerskih tekmecev?

Za delno zadoščenje po bolečem porazu z 0:3 so kmalu poskrbeli Mariborčani sami in v uvodnem evropskem nastopu v sezoni 1996/97 vrnili dunajskim gostom milo za drago. Austria je padla s 3:0, med strelce pa se je vpisal tudi selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek. A to je bilo žal le ''drugorazredno'' evropsko tekmovanje, ki je za nameček potekalo v skupinskem delu, tako da je visoka zmaga kmalu zbledela. Nadaljevanje pokala Intertoto pač ni postreglo s pretiranim naborom točk. Do konca je Maribor odigral še tri tekme, a osvojil le še enkrat remiziral (v gosteh z islandskim Keflavikom), dvakrat pa se opekel s skandinavskimi klubi (Köbenhavn in Örebro).

Zadnji slovensko-avstrijski obračun se je pripetil v ''nepozabni'' sezoni 1999/2000. Takrat, ko so Mariborčani dosegli največji mednarodni uspeh in si prek Genka in Lyona zagotovili članstvo med evropsko elito. Na vzporedni fronti, občutno manj cenjenem pokalu Intertoto, je slovenske barve branil tudi velenjski Rudar. V drugem krogu se je pomeril s klubom Austria Lustenau, kjer je bil del začetne enajsterice tudi Danijel Brezič.

''Knape'' je vodil Branko Oblak, njegovi izbranci pa so dvakrat izgubili z 1:2 in Evropi pomahali v slovo. Na povratni tekmi je mrežo Velenjčanov zatresel tudi Brezič, ki se je pred kratkim vrnil v Avstrijo, saj bo pod vodstvom Aleša Čeha pri graškem GAK-u naskakoval preboj v drugo avstrijsko ligo. Razmerje dosedanjih sosedskih dvobojev se torej po treh različnih izkušnjah nagiba v korist Avstrijcev. Dvakrat so izločili slovenskega tekmeca, premoč pa priznali v skupinskem delu pokala Intertoto. Dunajska Austria torej v Sloveniji še ni zmagala, pa čeprav je imela na voljo dve preizkušnji v Mariboru. Bo nadaljevala niz tudi v Ljubljani? Olimpija ne imela nič proti ...

Ne spreglejte