Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
2. 2. 2021,
21.00

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

3

Natisni članek

kolumna Lionel Messi Lionel Messi Od Viška boli glava

Torek, 2. 2. 2021, 21.00

3 leta, 2 meseca

Od Viška boli glava (22.)

Druga plat Messijeve objestne pogodbe

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

3

V luči odmevnega razkritja pogodbe stoletja Lionela Messija o denarju, ki ga zasluži, in denarju, ki ga ustvari. Pa seveda tudi o Barceloni in o tem, da takšni in drugačni nogometni deležniki zagotovo nismo tisti, ki bi morali Argentincu žugati zaradi njegovega objestnega osebnega zaslužka. 

Lionel Messi | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Lionel Messi ob vseh spominih in denarju, ki ga ustvarja, za Barcelono največ pomeni na igrišču. Ko je oktobra 2004 debitiral v njenem dresu, se je Barcelona ponašala z 61 lovorikami, od teh je bila le ena za naslov evropskega in 16 za španskega prvaka. Do danes je bila evropski prvak kar petkrat, španskih naslovov ima 26. Skupaj je od leta 1899, ko je bila ustanovljena, osvojila 95 lovorik. Z Messijem jih je 34, več kot tretjino v svoji 121-letni zgodovini.

Barcelona je, odkar je Messi s 17 leti, tremi meseci in 22 dnevi prvič zaigral v njenem dresu, z njim v postavi dobila 74 odstotkov tekem, ki jih je odigrala, so ugotovili pri organizaciji Opta, specializirani za nogometno statistiko. Brez majhnega Argentinca v postavi je bila pri zmagah le 54-odsotno uspešna.

Ko je v 7. prvenstvenem krogu sezone 2014/15 pod vodstvom Franka Rijkaarda v 82. minuti mestnega derbija z Espanyolom ob debiju zamenjal strelca edinega gola na tisti tekmi Deca, je bil rekord Španca Cesarja Rodrigueza, z 232 goli najboljšega strelca v zgodovini kluba, star natanko pol stoletja. Messi ga je zrušil v manj kot osmih letih, marca 2012. Danes, manj kot devet let pozneje, ga je skoraj potrojil.

Trenutno je pri 650 zadetkih na 755 nastopih. Messi je v klub kot otrok prišel brezplačno. Za Philippa Coutinha, Ousmana Dembeleja, Antoina Griezmanna, Frenkieja de Jonga, Miralema Pjanića in Malcoma je zadnji predsednik Barcelone in najverjetnejši žvižgač v "aferi pogodba stoletja" Josep Maria Bartomeu samo za odškodnine odštel skoraj natanko pol milijarde evrov. Petsto en milijon, če smo izračunali prav.

Skupaj so našteti nogometaši, vsi po vrsti so ofenzivno naravnani, zbrali 378 nastopov in zabili 80 golov. Več kot pol manj, kot jih je v šestih letih igranja za Barcelono dosegel Luis Suarez, ki ga je Bartomeu lani poleti iz kluba izgnal po 195 golih v 283 nastopih. Namesto njega pa pripeljal Martina Braithwaita. Danec je v tej sezoni v španskem prvenstvu zadel dvakrat. Urugvajec je s 14 goli v dresu Atletica trenutno najboljši strelec lige, v kateri skupaj z novimi madridskimi soigralci prepričljivo vodi.

Josep Maria Bartomeu | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ko je Bartomeu januarja 2014 prišel v klub, ekipa Barcelone pa je bila na vrhuncu moči, je bil Messi del ekipe, v kateri je bila več kot polovica doma vzgojenih igralcev. Nekateri med njimi so se v zgodovino nogometa zapisali za vedno. Andres Iniesta, Xavi Hernandez, Carles Puyol, Sergio Busquets, Victor Valdes, Pedro Rodriguez, tudi Cesc Fabregas so bili nosilci ekipe, ki je leto za tem še petič, zadnjič postala evropski prvak. Danes med deseterico nogometašev z največ odigranimi minutami ob Messiju in večnem Busquetsu v tej sezoni najdete le še enega, ki prihaja iz nogometne šole Barcelone, Jordija Albo. Pa še ta je na Camp Nou prišel po obvozu. Po tem, ko se je uveljavil v majici Valencie. Večine zgoraj naštetih legendarnih akterjev najsijajnejših dni nogometne zgodovine Barcelone, dva med njimi Messiju delata družbo na vrhu lestvice nogometašev z največ nastopi v zgodovini kluba, ni več niti blizu kluba v kakršnikoli vlogi.

Ob 650 golih, ki jih je Messi zabil za Barcelono, je prispeval še 284 asistenc. Odkar je v sezoni 2007/08 zablestel z 38 goli in postal udarni član Barcelone, je bil neposredno, z golom in asistenco, vpleten pri skoraj polovici vseh njenih golov. Pustimo ob strani to, da so to zgolj najbolj grobi statistični podatki, v resnici pa je njegova vloga za igro Barcelone še veliko pomembnejša.

Ne pozabimo niti šestih zlatih žog, ki jih je prinesel na Camp Nou. Sicer individualnih nagrad, ki pa so za identiteto največjih evropskih klubov vse prej kot nepomembne. Vprašajte predsednika Reala Florentina Pereza. Barcelona je z 12 zlatimi žogami na vrhu lestvice. Pred Messijem, eno v njegovem obdobju je Kataloncem prinesel tudi Ronaldinho, je bila s petimi zlatimi žogami skupaj z Bayernom in Realom na tretjem mestu. Za Juventusom in Milanom.

Bartomeu je medtem menjaval trenerje, vlekel slabe poteze v finančni in tudi športni politiki, povzročil razdor v klubu in se spravil celo na nogometaše. Potem je novembra 2017 poskrbel za podpis očitno najdonosnejše pogodbe v zgodovini športa in v njej zapisal tudi klavzulo o možnosti Messijevega odhoda brez evra odškodnine po koncu vsake sezone, pa ga je potem lani poleti izigral, izsilil njegov obstanek, na koncu pa nekaj tednov pozneje po "vstaji" navijačev klub zapustil sam.

Razkritje Messijeve skrivne pogodbe se je, zagotovo nenaključno, zgodilo le nekaj dni za tem, ko je luč javnosti ugledala katastrofalna finančna slika Barcelone, ki jo je zakuhal Bartomeu. Več kot milijarda dolgov, od tega skoraj tri četrtine kratkoročnih, v Barceloni najavlja hude čase.

Toda Barcelona je tudi danes najbolj donosen klub na svetu. V prejšnji teden objavljenem poročilu finančne hiše Deloitte piše, da je po prihodkih v sezoni 2019/20 še vedno evropska številka ena. V njeno blagajno se je prejšnjo sezono zlilo 715 milijonov evrov. Proračun v sezoni pred tem je bil rekorden, znašal je 990 milijonov evrov. Če ne bi bilo pandemije novega koronavirusa, bi moral iti po takratnih finančnih napovedih letos krepko čez milijardo.

Messi, navijači | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Tak je predvsem zaradi Messija. Danes, ko denar očitno najbolj plačanega športnika na svetu secirajo v Španiji, Argentini in še marsikje drugje, lahko najdete tudi veliko analiz. Vse pravijo enako. Messi z Barcelono zasluži veliko manj, kot ona zasluži z njim. Marc Ciria, Josep Fabra in Ivan Cabaza, trije priznani španski finančniki, so v analizi, objavljeni v španskem časopisu Marca, ugotovili, da je Messi od zadnjega podpisa pogodbe leta 2017, brez vključitve te sezone, Barceloni neposredno prinesel krepko več kot 600 milijonov evrov. Ustvaril je tretjino klubskega proračuna. Barcelona jih je medtem na račun njegove plače nakazala manj kot 400.

Cene prijateljskih tekem, s katerimi Barcelona pošteno služi, seveda niso iste z Messijem ali brez njega. Razlika je več kot 50-odstotna. Podobno velja tudi za bogate sponzorske pogodbe, ki jih Katalonci podpisujejo. Potem so tu še vstopnice in nogometni turizem, ki ga prinašajo obiski navijačev z vsega sveta. S tem, da so videli Messija, bi se radi pohvalili milijoni po svetu. Še nekajkrat toliko občinstva njegove gole občuduje prek drugih kanalov. Gledajo Messija, ob njem pa vidijo vso Barcelono in tudi reklame, ki jih ta ponuja. Našteli smo jih le nekaj, učinkov Messija na klubsko ekonomijo je še veliko več. Kdo je tržno bolj zanimiv? Barcelona ima na Instagramu 94 milijonov sledilcev. Messi jih ima skorajda enkrat več, 181 milijonov. Jasno je vse.

To, da bo Messi v štirih letih zaslužil 555 milijonov evrov, kar znese skoraj 400 tisoč evrov na dan, je seveda objestno, ampak Argentinec z Zahovićevo številko na hrbtu je samo vrh industrije, ki jo vsi skupaj ustvarjamo. Z vsako besedo, ki jo na temo nogometa izrečemo ali zapišemo. Z vsakim prepirom, kdo je najboljši in kdo ne. Z vsakim utrinkom, ki si ga na televizijskem ali kateremkoli od številnih drugih zaslonov ogledamo. Pa še z marsičem. Tudi s takšnimi in drugačnimi nakupi, ki jih, posredno ali neposredno, ponuja nogomet. S prodajo dresov, na primer. Končajmo prav z njimi: Barcelona s tem na leto zasluži 25 milijonov evrov. Na osmih od desetih dresov, ki jih proda, je na hrbtni strani izpisana številka 10.

Ne spreglejte