Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 8. 2021,
17.16

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

1

Natisni članek

Liverpool Arsenal Tottenham Manchester United Manchester City Chelsea AC Milan Inter Atletico Madrid Superliga ECA

Ponedeljek, 16. 8. 2021, 17.16

2 leti, 8 mesecev

Združenje ECA sprejelo devet povratnikov

Devet "skesancev" je nazaj, vztrajajo le še Barcelona, Real in Juventus

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

1

Atletico Madrid prvak | Med devetimi klubi, ki so ekspresno zapustili superligo, je tudi aktualni španski prvak Atletico. | Foto Guliverimage

Med devetimi klubi, ki so ekspresno zapustili superligo, je tudi aktualni španski prvak Atletico.

Foto: Guliverimage

Devet od dvanajstih nogometnih klubov, ki so ustanovili hitro propadlo evropsko super ligo, je bilo znova sprejetih v združenje evropskih klubov Eca. Izven združenja pa ostajajo Barcelona, Real Madrid in Juventus, ki še vedno vztrajajo pri projektu zaprte super lige, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Joan Laporta
Sportal Alarmantno priznanje predsednika o astronomskem dolgu Barcelone

Kot je sporočilo združenje Eca, so španski Atletico Madrid, italijanska AC Milan in Inter Milan ter šest angleških elitnih klubov Manchester City, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Arsenal in Tottenham Hotspur znova postali del njihove organizacije, potem ko so spoznali, da super liga "ni v interesu širše nogometne skupnosti".

Teh devet klubov je sprva podprlo projekt super lige, a od njega odstopilo v roku 48 ur, potem ko so navijači, igralci in organizacije močno nasprotovali tej ideji.

Eca je to obdobje označila za obžalujoče in turbulentno za evropski nogomet, je pa zdaj prepoznala "pripravljenost klubov za aktivno sodelovanje z Eco z namenom razvijanja evropskega klubskega nogometa na način, ki bo v interesu vseh, ne le peščice".

Andrea Agnelli je bil vse do 20. aprila predsednik združenja ECA. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Andrea Agnelli je bil vse do 20. aprila predsednik združenja ECA. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Deveterica se je za "napako" že pred časom opravičila in sprejela kazen Evropske nogometne zveze (Uefa), ki med drugim vključuje izgubo petih odstotkov prihodkov, ki bi jih dobili iz ene sezone Uefinih tekmovanj, ta delež bo Uefa razdelila drugam.

Ideje o super ligi pa še vedno niso opustili španska Real Madrid in Barcelona ter italijanski Juventus. Predsednik Barcelone Joan Laporta tako meni, da ta projekt še ni zamrl ter da bi pomenil finančno stabilnost za klube in bolj atraktivno tekmovanje.

Eca, ki ima sicer skoraj 250 članov s cele Evrope, se predstavlja kot "edino telo, ki neposredno predstavlja nogometne klube na evropski ravni". Do 20. aprila je bil predsednik združenja Andrea Agnelli, ki si je nato kot prvi mož Juventusa na vse kriplje trudil, da bi zaživela elitistična superliga. Na odgovornem položaju ga je zamenjal Karl-Heinz Rummenigge.

Ne spreglejte