Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
21. 6. 2014,
12.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Miroslav Klose Nemčija svetovni rekord Ronaldo

Sobota, 21. 6. 2014, 12.29

7 let, 12 mesecev

Deček, ki je znal reči le da in hvala, postal najboljši na svetu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ko je Miroslav Klose z osmimi leti kot mladi Poljak prvič stopil na nemška tla, je poznal samo dve nemški besedi. Da in hvala. Točno tisti, ki mu jih 28 let pozneje namenjajo nemški navijači.

Priljubljeni Miro je na največjem nogometnem tekmovanju dosegel kar 15 zadetkov, to pa je številka, s katero se lahko pohvali le še Ronaldo. Brazilski Ronaldo, kralj strelcev in fenomen, ki je bil leta 2002 vlečni voz imenitnih predstav, s katerimi je domovino popeljal do svetovnega naslova. Da se s Klosejem, ki še čaka na to, da bi z Nemčijo osvojil svetovno prvenstvo, v teh dneh dogaja nekaj veličastnega, je začutil tudi Brazilec. ''Dobrodošel v klub. Lahko si le predstavljam, kakšno zadovoljstvo te preveva v teh trenutkih. Kako čudovito svetovno prvenstvo,'' je na Twitterju čestital nemškemu rekorderju. Za nameček tudi v nemškem jeziku. Kot da sluti, da je treba novega strelskega kralja nagovoriti v njegovem jeziku. Na eni izmed prihodnjih tekem elfa na tem prvenstvu se mu ponuja ogromna priložnost, da za vse večne čase prehiti Ronalda in se vpiše v zgodovino kot najboljši vseh časov.

Oče nogometaš, mama rokometašica, sin svetovni zvezdnik

Kdo je sploh novopečeni svetovni rekorder? V začetku meseca je dopolnil 36 let in se še enkrat spomnil na začetke, ko se nista cedila med in mleko. Rodil se je v poljskem mestu Opole. Morda bi zdaj v reprezentančnem napadu delal družbo Robertu Lewandowskemu in se občasno spraševal, zakaj ne igra tako pogosto na svetovnem prvenstvu. A se ne, ker ni ostal vezan na Poljsko. Njegov oče Josef Klose je leta 1978 zapustil Poljsko ter odšel z nogometnim trebuhom za kruhom v Francijo (Auxerre), Miroslavu pa se je kmalu ponudila možnost drugačne prihodnosti, podprte z življenjem na bogatejšem zahodu.

Njegova mama je bila poljska rokometna reprezentantka, tako da ima odlične športne gene. Ko je bil star osem let, se je pridružil očetu v Nemčiji. Josef Klose je bil Nemec, ujet v zanki komunistične Poljske, ki mu je vse prej kot ugajala. Ko je leta 1986 njegov sin Miroslav prispel v Nemčijo, je poznal le dve nemški besedi. ''Znam sem reči le da in hvala. V šoli sem imel ogromne težave. Prvi dan bi morali pisati narekovalni spis, a nisem ničesar razumel,'' je pred štirimi leti mojster igre z glavo zaupal v pogovoru za nemški časnik Spiegel.

Takrat se je pisalo ravno leto 2010, ko je blestel na jugu Afrike. Nemčiji je pomagal do tretjega mesta, z novimi štirimi zadetki pa svojo zbirko na svetovnih prvenstvih povečal že na 14. Brazilec Ronaldo je imel tedaj le še zadetek prednosti, Klose pa je napovedoval, da bo vztrajal tudi do Brazilije in poskušal dosežek velikega strelca izboljšati prav v njegovi domovini.

Selektor mu je ponudil priložnost, ko mu je tekla voda v grlo

Javnost je bila pred začetkom SP v Braziliji prepričana, da bo Klose izkoristil priložnosti. Na seznamu je bil eden izmed redkih napadalcev, ki jih je v domovino sambe poslal Joachim Löw, obetalo se mu je ogromno priložnosti. Ker ima 36 let in igra najverjetneje svoje zadnje svetovno prvenstvo, so bili mnogi prepričani, da bi si moral zaslužiti priložnost že na prvi tekmi, ko so Nemci s 4:0 zmleli Portugalce. Takrat je bleščeči predstavi soigralcev zaploskal s klopi in mirno čakal na novo priložnost. Selektor Löw ga je poklical na pomoč šele takrat, ko je Nemčiji voda že pošteno tekla v grlo. Ko je Gana preobrnila rezultat ter povedla z 2:1, je bila na pomolu velika senzacija. Takrat je v igro vstopil izkušeni Klose in kmalu dvignil na noge nemške navijače. Ni jih razočaral, še manj selektorja in soigralce. Potreboval je le dve minuti, da je na svojstven način, z odličnim nosom za zadetek, saj se že pregovorno ob pravem času vedno najde na pravem mestu, z neposredne bližine izenačil na 2:2.

Ko je dosegel gol proti Gani, je bilo ganljivo

Izenačil pa je še marsikaj drugega. Na večni lestvici najboljših strelcev svetovnih prvenstev je ujel Ronalda. Na največjem tekmovanju, kar ga pozna nogomet, sta oba zdaj dosegla 15 zadetkov, je pa Nemec s poljskimi koreninami svojo zbirko zadetkov mojstrsko razporedil na štirih prvenstvih, medtem ko je nasmejani Brazilec, ki ima odgovorno organizacijsko vlogo na tem svetovnem prvenstvu, zabijal le na treh.

Ko je Klose zatresel mrežo proti Gani, je bilo ganljivo. Kako bi bilo sicer tudi drugače, če se igra proti Gani, bi se lahko pošalili ... A daleč od tega, da bi nas zanimala le besedna igra. Napadalec Lazia je poskrbel, da se dvoboj ne bo pomnil zaradi vnovičnega obračuna polbratov Boateng ali pa atraktivnega drugega polčasa, pač pa predvsem in tudi zaradi njegovega strelskega rekorda. Kaj bi šele bilo, če bi goreč zagovornik načel fair-playa v sodobnem nogometu v sodnikovem podaljšku izkoristil še lepo priložnost, ko je z roba kazenskega prostora streljal za las mimo vratnice? Očitno varčuje z zadetkom, ki ga bo popeljal v rekordna nebesa, za kakšno drugo tekmo. Morda že proti Klinsmannovim Američanom.

Odlično se razume z naslednikom Müllerjem

Miroslav se še vedno počuti Poljaka, saj v družini prevladuje ravno poljski jezik. Njegova žena je Poljakinja, ko pa stopi na igrišče, ga prevzame nemška hladnokrvnost pri doseganju zadetkov in občutek za perfekcijo, ki ga je posadil na strelski prestol. Ko igra za reprezentanco, je veliko bolj sproščen in razpoložen za zadetke. Pred odhodom na SP 2010 je za Bayern v prvenstvu dosegel le tri zadetke, nato pa blestel v državnem dresu, pred letošnjim SP 2014 jim je dal za Lazio le sedem. V izbrani vrsti se odlično razume s Thomasom Müllerjem, nesojenim naslednikom, ki mu je tudi zaprl vrata udarne enajsterice pri Bayernu (Müller je v osmih nastopih na SP dosegel že neverjetnih osem zadetkov), ter Mesutom Özilom, čigar podaje bi lahko sprejemal tudi miže.

Pred tedni je napovedal, da bo kariero najverjetneje končal leta 2015, nato pa se posvetil trenerskim izzivom. Poškodbe so mu v zadnjih sezonah vzele veliko volje in živcev, tako da bo o vsem dobro razmislil v poletnem premoru, ki sledi po svetovnem prvenstvu. Postal je komaj tretji nogometaš v zgodovini, ki se je vpisal med strelce na štirih različnih svetovnih prvenstvih. Državni dres je oblekel že 133-krat ter dosegel 70 zadetkov. Na lestvici je tako prehitel tudi Gerda Müllerja, od leta 2010 pa ga krasi tudi podatek, da je edini napadalec na svetu, ki je na treh različnih SP dosegel vsaj štiri gole. Če se dan pozna po jutru, Nemčija pa v zadnjem času na velikih tekmovanjih vedno pride vsaj do polfinala, bo v Braziliji odigral še veliko tekem. Morda doda veličastni zbirki Brazilijo ter postane prvi, ki bi mejo štirih zadetkov zrušil kar na štirih mundialih. To pa bi bil podvig, o katerem bi se razpredalo še desetletja ...

Ne spreglejte