Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
15. 7. 2014,
1.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mario Götze Nemčija

Torek, 15. 7. 2014, 1.50

8 let

Čudežni švabski deček, ki je Messiju uničil sanje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogometaš, ki je strl srca Argentincev in jim bo kratil spanec v nočnih morah, šteje komaj 22 let, doživel pa je že toliko, da bi lahko o njem posneli razburljiv celovečerec. Kdo je Mario Götze?

Je goreč kristjan, česar ne skriva. "Dragi Bog, rad bi te zmotil za trenutek. Pa ne zato, da bi te kaj vprašal, pač pa bi se ti rad zahvalil za vse, kar imam," je 22-letni nemški nogometni as Mario Götze pred meseci zapisal na enem izmed priljubljenih socialnih omrežij. Kaj torej ima?

Ima ogromno nogometno znanje, zaradi katerega so ga že v mlajših kategorijah prepoznali kot bodočega zvezdnika, vedno je rad kraljeval v zvezni vrsti in iskal najbolj atraktivne poti, kako zatresti mrežo. Ima veliko klubskih lovorik, po novem pa še največjo reprezentančno, kar jih premore nogometni svet. In to ravno po njegovi zaslugi, saj je z zadetkom v 113. minuti odločil finale svetovnega prvenstva v Braziliji in preprečil Argentini, da bi se polastila prestola. Hkrati je njenemu kapetanu Lionelu Messiju preprečil, da bi na seznamu največjih dosežkov ujel slavnega rojaka Diega Armanda Maradono.

S prekrasnim dekletom proslavljal na Maracani

Kaj še ima Mario? Ima podporo navijačev, ki je najbolj opazna na Bavarskem, ima pa tudi težave, ko se vrne v Dortmund, saj je privržencem Borussie zaril nož v srce z odhodom v München, česar mu ne morejo oprostiti še danes. Ima pa Mario, ki se je med letoma 2010 in 2011 v poslovni enoti Borussie izobrazil za trgovca, tudi prekrasno dekle. To je 24-letna manekenka in nekdanja pevka Ann Kathrin Brommel, ki se je po koncu nepozabnega dvoboja na Maracani ponosno pridružila junaku in z njim pozirala pred objektivi. Skupaj sta dve leti. Prvič sta se javnosti predstavila na Ibizi, ko so ju vsiljivi fotografi prepoznali na eni izmed jaht. Morda ji je Mario že takrat zaupal sanje, da bi se rad vpisal v zgodovino kot tisti, ki bo z zadetkom odločil finale svetovnega prvenstva. To pa je želja, ki se uresniči le izbrancem.

Svoj čas najdražja nemška okrepitev

Selektor Joachim Löw, ki je elf popeljal na svetovni prestol, je Götzeja označil za čudežnega dečka. "Lahko igra na vsakem položaju. Je izjemno tehnično podkovan. Vedel sem, da lahko odloči srečanje," ga je pohvalil po zmagi nad Argentino, ko je v igro vstopil šele ob koncu rednega dela. Nato pa zadel v polno v 113. minuti.

Za čudežnega dečka je veljal že pri Borussii, podobno se mu je godilo tudi pri Bayernu, kamor je prišel kot najdražja nemška okrepitev vseh časov (pozneje ga je na lestvici prehitel topničar Mesut Özil). Bavarci so pač izkoristili tisto, kar je bilo zapisano v pogodbi. Plačali so odkupno klavzulo 37,5 milijona evrov in stvar je bila rešena.

Navijači Borussie so ga vzeli na nož

Za Götzeja so se takrat začeli dneva pekla. Novica o nakupu je v javnost prišla le dan pred pomembnim srečanjem lige prvakov med Borussio in madridskim Realom. Navijači so njegovo selitev na legendarnem in vedno polnem Westfalnu sprejeli s šokom in neodobravanjem. Počutili so se opeharjene, saj je bil Götze otrok kluba. Bil je velik up Borussie Dortmund, njen ponos in dokaz, kako se je mogoče zoperstaviti bogatejšim Münchenčanom.

V Borussii je vztrajal vse od osmega leta, tam postavil temelje vseh uspehov, nato pa odšel k tekmecu, ki ga rumeno-črni svet sovraži. Mario je čez noč postal izdajalec. Nekdanji junak je čez noč postal nezaželen. Za njim so klicali Juda, Juda, Juda … Nekateri so šli celo tako daleč, da so zažigali njegove drese, v šoli ustrahovali njegovega mlajšega brata, nato pa družinski dom počečkali z neokusnimi grafiti.

Ko je prvič gostoval v Dortmundu, je odločil srečanje

Bilo je neznosno, saj si je v trenutku nabral ogromno sovražnikov. Ko je prvič po stresnem odhodu gostoval v Dortmundu v dresu Bayerna, ga je pričakal koncert žvižgov in žaljivih transparentov. Sprva je na priložnost čakal na klopi, nato pa vstopil v igro namesto soimenjaka Mandžukića in prinesel zmago. Tudi takrat je vstopil v igro kot rezervist in odločil srečanje. Tako kot v nedeljskem finalu v Riu de Janeiru. Ni se pretirano veselil, ampak le brezizrazno dvignil roke v zrak.

Čustva so bila preveč mešana, spoštovanje do rumeno-črnih, čeprav so mu domači navijači očitali ravno obratno, pa preveliko. "To je bila zgodba, značilna za nogomet. Neverjetno dobro se je končala za nas," je bil po sladki zmagi s 3:0 srečen Thomas Müller. Do 66. minute gledalci v Dortmundu niso videli zadetkov, nato je domačo mrežo načel Götze …

Morda bo ravno reprezentančni gol za slavo celotne Nemčije malce popravil vtis pri najbolj jeznih navijačih Borussie, da bodo ob naslednjem obračunu z Bayernom malce bolj spoštljivi do nekdanjega ljubljenca.

Nekdanji trener Jürgen Klopp ga je pozneje branil, da ga je v München pač gnala želja, da bi sodeloval z Josepom Guardiolo, ki je takrat ravno prevzel bavarski stroj.

Z osmimi leti je prestopil prag nogometne šole Borussie, deset let pozneje pa že debitiral v članskem državnem dresu. Ker je bil star le 18 let, je postal najmlajši debitant v elfu po legendarnem Uweju Seelerju.

Zanimivo je tudi, da sta Mario in Andre Schürrle, ravno tista, ki sta na tekmi proti Argentini poskrbela za odločilni gol, postala prva nemška reprezentanta, rojena v času združene Nemčije (1992). Ko še ni dopolnil 20 let, je na prijateljski tekmi dosegel gol proti Braziliji in postal najmlajši nemški strelec za reprezentanco v povojnem obdobju. Ko je dve leti pozneje zatresel mrežo drugega južnoameriškega velikana, Argentine, so sanje postale resničnost. "Zahvalil bi se družini, dekletu in bližnjim sorodnikom, ki so vedno verjeli vame," se je zahvalil najbližjim osebam, ki ga podpirajo na nogometni poti. Ima starejšega in mlajšega brata, ki prav tako obožujeta nogometno žogo, a jima gre precej slabše kot Mariu. Velikemu nemškemu junaku, ki je 13. julija strl argentinska srca.

Ne spreglejte