Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 4. 2023,
19.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

3

Natisni članek

Radenko Mijatović Aleksander Čeferin volitve NZS UEFA

Sreda, 5. 4. 2023, 19.00

1 leto

Čeferin in Mijatović po kongresu Uefe

Čeferin stremi k omejitvi plačne mase v nogometu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

3

Uefa Aleksander Čeferin | Aleksander Čeferin še štiri leta ostaja prvi mož evropskega nogometa. | Foto Guliver Image

Aleksander Čeferin še štiri leta ostaja prvi mož evropskega nogometa.

Foto: Guliver Image

Aleksander Čeferin je po vnovični izvolitvi na mesto predsednika Uefe dejal, da so proslavljal čez štiri leta, če bo kaj dobrega naredil. Eden od izzivov je uvesti omejitev plačne mase (t. i. salary cap) v nogometu. Z njegovim sodelovanjem je zadovoljen tudi predsednik NZS Radenko Mijatović.

Uefa Aleksander Čeferin
Sportal Uradno: Aleksander Čeferin na čelu Uefe vse do leta 2027

"Zagotovo je zelo dober občutek. Če te podpre 55 zvez, to pomeni, da verjamejo vate, da mislijo, da si ti pravi, zato je to še večja odgovornost, da ne narediš kakšne napake, da jih ne razočaraš in tako naprej," je za STA po izvolitvi povedal Aleksander Čeferin. "Čudim se ljudem, ki so izvoljeni in proslavljajo svojo izvolitev. Proslavljati bi morali, ko končajo mandat, če so kaj naredili," je še povedal v svojem slogu in glede svojih volivcev dodal: "Upam, da bodo zadovoljni čez štiri leta."

Čeferin stremi k omejitvi plačne mase v nogometu

Za nov mandat si je zaželel predvsem to, da ne bi več živeli v letih krize. "Vojna v Ukrajini ostaja za zdaj, to je problem tudi športa in družbe. Upam, da se bo ta nora vojna čim prej končala," je začel s prvim izzivom. "Potem bomo morali veliko narediti za vzdržnost klubov. Nekateri so z neracionalnimi porabami ogrozili klube v tolikšni meri, da so ti na kolenih. Nova pravila bodo dovoljevala, da boš porabil največ 70 odstotkov vseh svojih dohodkov za plače in transferje, kar je prvi korak k še močnejšim omejitvam," je o drugem izzivu povedal Čeferin. "Če se bomo dogovorili z organi Evropske unije, bo prej ali slej treba razmišljati o omejitvi plačne mase oziroma nekakšnem 'salary capu', da ustavimo to inflacijo."

Ta 70-odstotna poraba se bo začela s sezono 2025/26. "Morate vedeti, da so nekateri klubi porabili 200, 300 odstotkov in so na kolenih zaradi tega. Če se to omeji, je to dobro. Samo po sebi pa to ni dovolj, ker bo treba verjetno v prihodnosti omejiti fiksen znesek, koliko se lahko porabi v denarju ter to, da mora pri tem ostati do 70 odstotkov tvojih prihodkov. Če ne bi, bi, teoretično, lahko tudi slovenski klubi porabili 400 milijonov evrov za igralce."

Aleksander Čeferin z novim mandatom predsednika Uefe (video: Planet TV):

Mijatović: Sodelovanje z Uefo in Čeferinom ne more biti boljše

Aleksander Čeferin in Radenko Mijatović | Foto: Vid Ponikvar Aleksander Čeferin in Radenko Mijatović Foto: Vid Ponikvar "Boljšega sodelovanja v prihodnje na more biti, ker je na zelo visoki ravni. Predsednik je vedno na voljo za vse, kar potrebujeta slovenska zveza ali slovenski nogomet. Želimo si, da gre samo tako naprej in v to ne dvomim," je po izvolitvi Čeferina dejal predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović. Že več kot pol leta nazaj je bilo jasno, da ima Čeferin podporo vseh članic. Nekaj razlogov za takšno podporo je nanizal predsednik NZS. "Mislim, da je temu botrovalo predvsem delo v preteklih šestih letih, ko je bilo narejenega ogromno. Uefa se je velikokrat znašla na razpotjih, vse odločitve so bile usmerjene pravilno in v dobro nogometa."

"Šlo je za veliko ključnih zadev, predvsem reakcija in izpeljava tekmovanj v času covid-19, modeliranje evropskih tekmovanj, uvedba lige narodov, konferenčne lige, preprečitev superlige, ker bi bila zelo škodljiva za evropski in svetovni nogomet vsaj po mnenju večine. V to sodi tudi redistribucija prihodkov, ki jih Uefa skoraj v celoti vrača v nogomet," je naštel prvi mož NZS.

Aleksander Čeferin | Foto: AP / Guliverimage Aleksander Čeferin Foto: AP / Guliverimage Tudi ta, tako kot vse članice, dobiva od Uefe kar znatna sredstva iz programa Hattrick, ki bo v naslednjih štirih letih vsaki zvezi prinesel po 17 milijonov evrov. "To je izjemno za infrastrukturo, izobraževanje, vzgojo, izvajanje programov in drugo. To je pomembno tudi za pomoč klubom v težkih časih. Brez te solidarnosti bi majhne nacionalne zveze, teh pa je veliko, težko delovale. Tako pa kot Uefa vrača vse v nogomet tudi NZS vse, kar dobi v programu Hattrick, redistributira v nogometne deležnike."

Ta je tudi optimist, da bodo reformirana evropska klubska tekmovanja, med drugim bo liga prvakov od 2024/25 dalje imela več tekem in več klubov, 36, tudi manjšim klubom dala možnosti za odmeven uspeh. "Ta model tekmovanja, ki bo rahlo moderniziran, vsem ponuja velike možnosti. Tudi predsednik Čeferin je v nagovoru povedal, da imamo v različnih evropskih tekmovanjih v končnici klube iz 17 različnih držav, tudi manjših. Veliko je zadev, ki omogočajo majhnim, da konkurirajo velikim," je še povedal Mijatović.

Zadnji ali predzadnji Čeferinov mandat?
Nov Čeferinov mandat bo trajal do leta 2027. To je teoretično njegov predzadnji mandat. "Teoretično, ampak sploh ne želim o tem govoriti. Rekel sem, dovolite mi uživati v izvolitvi. In uživam v tem, da imam en mandat. Do leta 2027 je življenje tako lepo, da ti prinese marsikaj. Dajmo počakati, malce zgodaj je razmišljati o letu 2027." Niti ne razmišlja, kaj bo počel po izteku te funkcije. "Morda to izgleda diplomatska izjava, ampak res mislim, da če začneš razmišljati za štiri leta naprej, je to nekaj, kar ti lahko prinese le nekaj negativnega. Počakajmo in bomo videli. Zaenkrat me ta služba zelo veseli."
finale lige prvakov Stade de France kaos
Sportal Skoraj 900 navijačev Liverpoola toži Uefo #video
Ne spreglejte