Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
18. 2. 2015,
22.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Aleksander Čeferin Prva liga Telekom Slovenije slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec Brdo pri Kranju

Sreda, 18. 2. 2015, 22.08

8 let

Čeferin pogreša pivo: Imamo najbolj represivno zakonodajo v Evropi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nogometna zveza Slovenije je prepričana, da je Aleksander Čeferin v tem trenutku edini kandidat, ki lahko domačemu nogometu zagotovo boljši jutri. Za začetek želi gledalce vrniti na tribune.

Novi (stari) predsednik je ponosen na izkazano podporo. Prejel je kar 29 od 30 glasov. ''Ob taki podpori je lažje delati. To je znak, da smo naredili nekaj dobrega. Večino dela naredi strokovna služba, sam pa dodam tisto, kar lahko,'' se je Aleksander Čeferin zahvalil sodelavcem, nato pa potegnil črto pod opravljenim v prvem mandatu, ki se je začel leta 2011.

Naštel je nekaj dosežkov, ki jih zelo spoštuje. Prva liga je dobila resnega sponzorja, okrilje nad vodenjem je namesto združenja prevzela zveza in znižala stroške tekmovanja, začel se je graditi nacionalni center v Brdu pri Kranju, nadaljevala pa skrb za izboljšavo nogometne infrastrukture po Sloveniji.

Ni pa bilo vse bajno. V prvem mandatu je naletel tudi na ovire, ki so mu preprečile uresničitev vseh ciljev. Eden izmed njih je bil poskus dviga obiska na prvoligaških tekmah.

''V štirih letih nam ni uspelo vrniti gledalcev na tribune. Razloga sta vsaj dva. Prvi je varnost, ki je po mojem umetno potencirana, saj pri nas ni zelo nevarnih derbijev, drugi pa infrastruktura. Na tem področju moramo narediti še več. Če bodo ljudje sedeli na mrazu, betonu in drugih neustreznih mestih, potem pač ne bodo zadovoljni, zato ne bodo več prihajali na štadion,'' je Čeferin navedel razloga, ki sta botrovala temu, da na večini prvoligaških prizorišč ni mogoče opaziti dviga obiska.

Slovenija bolj papeška od papeža

Omenil pa je tudi zakonodajo, ki preprečuje, da se na nogometnih tekmah točijo in prodajajo alkoholne pijače. Čudi se ji, a obenem verjame, da bi jo lahko v kratkem odpravili. ''Imamo najbolj represivno zakonodajo v Evropi. Na vseh področjih smo bolj papeški od papeža, kar po našem mnenju ni dobro.''

Odvetnik iz Grosupljega, ki je v prvem mandatu zedinil nogometno Slovenijo in si nabral ogromno somišljenikov, na omenjeno problematiko opozarja že od vsega začetka. Trudi se, da bi se pivo kot priljubljena pijača številnih nogometnih ljubiteljev vrnilo na štadione. Stvar je tako daleč, da se odvijajo resni pogovori s poslanci iz zelo nasprotujočih se strank. Želja je sprememba zakonodaje.

''Pripravlja se zakon, ki bo kmalu v prvem branju. Žal je pri nas težava, da se na vsake dve leti spremenita parlament in vlada. Ko se z enimi kaj zmeniš, pridejo na oblast drugi. A če bo vse po sreči, bi moral biti zakon sprejet še letos,'' je napovedal novost, ki bi lahko obudila spomin na čase, ko se je na tribunah družilo več obiskovalcev.

Selektorju Katancu zaupa, s šestimi točkami je zadovoljen

Čeferin se zaveda, da zvezi največ denarja prinaša članska reprezentanca. ''Naša A-reprezentanca tudi najbolj dviguje priljubljenost nogometa, mi pa ji ne moremo ponuditi več kot podporo. Upam, da nam bo uspelo in se bomo uvrstili na EP 2016,'' razmišlja predsednik, ki je v odličnih odnosih s Srečkom Katancem in mu daje popolno podporo ter mu zaupan. S kakovostjo dela in šestimi osvojenimi točkami v kvalifikacijah za EP 2016 je zadovoljen.

Nogometna zveza Slovenije je v zadnjih letih ena izmed redkih na sončni strani Alp, kjer ni zaznati notranjih sporov ali viharnih obdobij, posledic finančnih težav in organizacijskih zagat.

''Nekaterim je težko razumeti, a je v resnici videti, da se razumemo in smo vsi zadovoljni. Ali pa je posredi le kak trik, ki ga bodo vrli ljudje prepoznali? (smeh) Šalo na stran ... Res se trudimo. Včasih mi ne uspe, a vlagam v to veliko energije. Nimam nobene koristi razen svojega veselja, imam pa škodo, ker se na tekmah vznemirjam. Takrat je najtežje, saj nimaš vpliva, a bi najraje skočil na igrišče,'' se na dvobojih pogosto prelevi v navijača, a mora na tribunah brzdati svoja čustva.

Franci Zavrl bo pomagal pri trženju

Prvo ligo doživlja kot produkt, raven tega pa je mogoče še dvigniti. Verjame, da se lahko na vseh področjih, zlasti pri trženju, še veliko postori. ''To bo naš največji izziv pred naslednjim mandatom,'' izpostavlja in verjame, da mu bo pri tem v veliko pomoč novopečeni podpredsednik NZS Franci Zavrl, s katerim je pred leti sodeloval pri Olimpiji.

''Ni sicer 'nogometni' človek, nam pa lahko po mojem mnenju zelo pomaga pri trženju in iskanju novih sponzorjev. Podpredsednik je lahko le funkcija, lahko pa tudi kaj narediš, pomagaš in si koristen,'' je dejal predsednik, ki bo do leta 2019 sodeloval s štirimi podpredsedniki, prvič pa bo med njimi tudi Zavrl.

Za vadbo na Brdu pri Kranju se zanima angleški velikan

Poslovne rezultate lahko izboljša tudi nacionalni vadbeni center na Brdu pri Kranju. ''Angleški klub, ki spada med pet največjih, je poslal svoje odposlance, ki so si ogledovali gradbišče in jih je marsikaj zanimalo. Veliko lahko pomagamo državi, saj bodo stanovali v hotelu v njeni lasti, a ga bo pa treba izboljšati. Država bo morala vložiti. Tuji klubi ogromno plačajo, ampak ne sme biti napak,'' je postregel z zanimivostjo in pojasnil, da je angleški klub opozoril na to, da je središče dobrega počutja v bližnjem hotelu preprosto preslabo. ''To je težava. Ko smo jih pokazati načrte, so dejali, da bo to najlepši trening center, kar so jih videli v Evropi.''

Pripravlja novost, o kateri še ni želel dogovoriti. Napovedal je le, da bomo v prihodnjem mesecu presenečeni nad pobudo, ki jo bo znotraj športa dalo več zvez. In ne bo neposredno povezana z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS). Več pa predsednik krovne zveze, ki ga je neprijetno razočaral predsednik OKS Bogdan Gabrovec, saj se ni udeležil skupščine NZS, čeprav ga je čakal vnaprej pripravljen sedež, ni hotel razkriti.

Prvič bo z novimi (starimi) sodelavci sestankoval 11. marca. ''Malce po dnevu žena ,'' se je pošalil predsednik. Takrat se bo že začel spomladanski del Prve lige Telekom Slovenije, počasi se bodo začele tudi priprave na nadaljevanje kvalifikacij za EP 2016, na Brdu pri Kranju pa bodo še naprej brneli gradbeni stroji. Ne bo dolgčas.

Ne spreglejte