Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2019,
19.43

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Aleksander Čeferin UEFA Nasser Al-Khelaifi

Četrtek, 7. 2. 2019, 19.43

5 let, 2 meseca

Čeferin: Nogomet se mora prilagajati novim izzivom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Aleksander Čeferin | Foto Uefa

Foto: Uefa

Nogomet se bo moral v prihodnosti prilagajati novim izzivom, tudi širšim družbenim, kot je tehnološki razvoj, pravi novi-stari predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin, ki pa ne dvomi, da se bo ta še naprej igral na zelenicah in se v sami osnovi ne bo bistveno spreminjal.

Aleksander Čeferin
Sportal Uefa tako navdušena nad Čeferinom, da sploh ni bilo treba glasovati

Čeferin je po izvolitvi na današnjem kongresu Uefe v Rimu opozoril, da evropski nogomet čakajo številni izzivi in da se bo moral prilagajati. "V osnovi pa bo igra ostala, kot jo danes poznamo," je na vprašanje o tem, kako bo nogomet izgledal na koncu njegovega novega, štiriletnega mandata ocenil Čeferin.

"Mi se moramo tehnološko gledano predvsem prilagoditi mlajši generaciji, moramo pridobiti ljudi od 12 do 20 let. Vidim svoje hčerke, ki imajo vseskozi telefon v roki. Mladi manj gledajo televizijo in mi se bomo morali temu prilagoditi," je dejal.

Kot je poudaril, so na tem področju že dejavni s partnerji, čeprav konkretnih podrobnosti ni razkril. "Prihodnost je vsekakor, da bo mogoče nogomet spremljati na več platformah, kot ga lahko danes," je napovedal.

Med glavnimi izzivi je Čeferin večkrat poudaril tudi ravnovesje med velikimi in manjšimi deležniki v nogometu. Ukrepi na tem področju so potrebni, kot pravi pa "ne smemo biti populisti".

Čeferin je v Rimu še enkrat zatrdil, da superlige ne bo. | Foto: Reuters Čeferin je v Rimu še enkrat zatrdil, da superlige ne bo. Foto: Reuters

Nemogoče je vse držati na enaki ravni

"Nemogoče je vse držati na enaki ravni ... težko pričakujemo, da bi Real Madrid imel enak proračun kot Maribor. Tega ni v nobeni panogi. Treba pa je poskrbeti, da se razlike ne povečajo toliko, da tekmovanje več nima smisla. V tem primeru bo nogomet prizadet."

V tej luči je sicer še enkrat jasno zavrnil možnost za ustanovitev superlige najbogatejših klubov, kar sta že novembra v skupnem nastopu sporočila s predsednikom Evropskega klubskega združenja (Eca) Andreo Agnellijem.

Aleksander Čeferin
Sportal Slovencu, ki nadzira milijarde evrov, uspeva nemogoče

"Superlige ne bo, superliga je nesmiselna. Prvič, ker uniči male klube; drugič, ker sčasoma uniči tudi velike klube. Tekmovanje postaja dolgočasno, zato ker ni več razvoja nogometa," je v pogovoru ocenil Čeferin.

V tem smislu je poudaril, da nogomet pod njegovim vodstvom nikoli ne bo naprodaj zasebnim vlagateljem. "Nogomet ne more biti formula 1, ne more ga zasebni vlagatelj kar kupiti, ker ni naprodaj," je dejal tudi v luči idej o zasebno financiranih tekmovanjih, tudi o svetovnem klubskem tekmovanju, o katerem razmišlja Mednarodna nogometna zveza (Fifa).

Čeferin o spornem imenovanju: Ne vidim nobenega tveganja

Nasser Al-Kelaifi | Foto: Reuters Nasser Al-Kelaifi Foto: Reuters Predsednik francoskega nogometnega velikana Paris St. Germaina, Katarec Nasser Al-Kelaifi, je bil na kongresu Evropske nogometne zveze (Uefa) v Rimu uradno imenovan v izvršni odbor kot član združenja evropskih klubov (Eca). Katarčeva izvolitev pri Eci pa je že pred kongresom Uefe požela kar nekaj kritik, posebej zaradi tega, ker je PSG še vedno del preiskave glede kršenja finančnega "fair-playa". Najbolj oster je bil predsednik španske lige Javier Tebas.

O njegovi izvolitvi je danes spregovoril tudi Čeferin. "Vsi imamo občasno primere, ko bi lahko bili v konfliktu interesov, a smo podpisali dokument, ki predpisuje, da se v takšnih primerih izločimo iz razprav," je odgovoril na novinarsko vprašanje.

"Glede finančnega fair-playa pa izvršni odbor in predsednik nista seznanjena s tem, kaj se dogaja, dokler preiskava poteka. Zato ne vidim nobenega tveganja," je na novinarski konferenci še dejal Čeferin.

To bi bil začetek konca

Ocenil je, da finančne sklade, ki bi financirali takšne projekte, zanima predvsem dobiček, vlaganje v razvoj pa ni njihova prednostna naloga. "Ali mislite, da bo finančni sklad vračal denar v nogomet, recimo v Krško? To je začetek konca. Začetek konca bo tudi, ko bo finančni sklad enkrat rekel, zakaj sploh rabimo Fifo in Uefo, zakaj se ne bi kar s klubi zmenili," je dejal.

Dan pred kongresom se je Čeferin v Vatikanu srečal tudi s papežem Frančiškom. | Foto: Reuters Dan pred kongresom se je Čeferin v Vatikanu srečal tudi s papežem Frančiškom. Foto: Reuters

Pri tem je Uefa združena, da ne bo podprla tovrstne ideje Fife. "Vseh 232 klubov (toliko je klubov v Eci) in 55 zvez je zapisalo in podpisalo, da v kolikor se bo to organiziralo brez soglasja Uefe, Evropa na teh tekmovanjih ne bo sodelovala. Posledično pa je seveda takšno tekmovanje vredno blizu ničle," je dodal o tem, da bi skušala Fifa izsiliti svetovno klubsko tekmovanje, ki ni usklajeno z Uefo.

Andrea Agnelli, Aleksander Čeferin
Sportal Uefa odločila: Var že ta mesec v ligi prvakov

Tudi sicer razume vlogo nogometa kot širšo od samega nogometa in dobička. Med drugim meni, da lahko igra vlogo pri okoljskih vprašanjih. "Meni se zdi popolnoma nedopustno, da mi ustvarjamo tako velike dohodke in si ne bo mogli privoščiti tega, da namenimo manjši del v nekaj nenogometnega, kar je seveda posredno povezano tudi z nogometom ... Če poenostavim - če bomo uničili svoj planet, nogometa ne bomo imeli kje igrati."

"Brez kakršnega koli populizma - nogomet lahko, in je tudi dolžan, svojo moč uporabiti, da svet obrne vsaj mal v drugo smer. In mi imamo moč in imamo vpliv. O tem sem se včeraj tudi na kratko pogovarjal s papežem Frančiškom," je še dejal.

Tomaž Ambrožič, Aleksander Čeferin
Sportal Ambrožič: Enotnost in močno vodstvo Uefi dajeta kredibilnost
Ne spreglejte