Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2019,
18.31

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

UEFA Aleksander Čeferin Andrea Agnelli ECA

Sreda, 6. 2. 2019, 18.31

5 let, 2 meseca

video tehnologije za pomoč sodnikom

Uefa odločila: Var že ta mesec v ligi prvakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Andrea Agnelli, Aleksander Čeferin | Aleksander Čeferin in Andrea Agnelli sta v Rimu podpisala prenovljen memorandum. | Foto Reuters

Aleksander Čeferin in Andrea Agnelli sta v Rimu podpisala prenovljen memorandum.

Foto: Reuters

Evropska nogometna zveza (Uefa) bo v najelitnejšem klubskem tekmovanju, ligi prvakov, že ta mesec prvič uvedla uporabo video tehnologije za pomoč sodnikom (Var). Model uporabe je v osnovi enak tistemu na lanskem svetovnem prvenstvu v Rusiji, je danes v Rimu pojasnil glavni sodniški strokovnjak pri Uefi Roberto Rosetti.

Kot je danes ob robu vrhunskega srečanja Uefe v Rimu dejal Rosetti, ki nadzira uvedbo Vara pri Uefi, je namen glavnemu sodniku ponuditi varnostno mrežo za preprečevanje napak, model uporabe pa sledi temu z mundiala.

Končne odločitve bo tako vedno sprejemal glavni sodnik, za sprožitev preverjanja posnetkov pa bodo veljale smernice Mednarodnega odbora za nogometna pravila (Ifab), ki zahtevajo "jasno in očitno" napako ali pa spregledano situacijo.

"Dejstvo je, da so sodniki zadovoljni z Varom, naš namen je sodnike podpirati, glavni cilj pa seveda zmanjšati število napak," je dejal Rosetti, nekdanji vrhunski mednarodni sodnik.

Uefa bo v najelitnejšem klubskem tekmovanju, ligi prvakov, že ta mesec prvič uvedla uporabo video tehnologije za pomoč sodnikom. | Foto: Reuters Uefa bo v najelitnejšem klubskem tekmovanju, ligi prvakov, že ta mesec prvič uvedla uporabo video tehnologije za pomoč sodnikom. Foto: Reuters

Kot je še pojasnil, se Var v različnih oblikah uporablja v prvenstvih v 14 evropskih državah. Pod okriljem Fife se je uporabljal tudi že pred svetovnim prvenstvom, primer z mundiala pa je vzorčni pri uvedbi tehnologije v tekmovanjih Uefe.

Na svetovnem prvenstvu je uporaba Var pomembno zmanjšala število napak. Po analizi Fife naj bi v Rusiji dosegli 99,34 odstotka pravilnih odločitev, brez njega bi ta odstotek bil pri 95,61 odstotka. Pri tem pa naj ne bi bistveno posegla v igralni čas.

"Velike napake tako rekoč niso več možne," je dejal Rosetti. To še ne pomeni, da Var lahko zagotovi 100-odstotno točnost in konec razprav o sodniških odločitvah. "Vemo, da Var ni popoln, vemo, da ne more končati vseh razprav v nogometu. Pričakovanja so velika, tudi za zaslonom pa konec koncev sedi človek."

Uefa in Eca podpisali nov sporazum

Z Uefe so danes pravc tako sporočili, da sta predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin in predsednik združenja evropskih klubov (Eca) Andrea Agnelli v Rimu, kjer bo v četrtek volilni kongres, podpisala prenovljen memorandum, ki bo veljal do leta 2024, so sporočili z Uefe.

V zadnjih enajstih letih sta obe organizaciji tesno sodelovali, nov sporazum pa še krepi "zavezo Uefe in Ece za zaščito integritete igre in za branjenje pred nasiljem, dopingom in prirejanjem izidov".

"Vesel sem, da so dosegli tak sporazum in da bomo mi kot krovna evropska zveza in evropski klubi nadaljevali tesno sodelovanje pri promociji, razvoju in oblikovanju prihodnosti nogometa na celini," je med drugim dejal Čeferin.

Agnelli ga je dopolnil: "Verjamem, da je to pomemben trenutek v zgodovini evropskega nogometa. Memorandum postavlja Eco trdno v osrčje Uefinega odločanja, in to tako, kot je primerno glede na prispevek klubov k razvoju nogometa. Sporazum hkrati postavlja temelje in strukturo, potrebno za to, da se skupaj z Uefo lahko soočamo z izzivi, ki so pred nogometom. To lahko dosežemo le s sodelovanjem obeh organizacij."

Ta nov sporazum temelji na pismu o nameri, podpisanem med obema organizacijama v Bruslju novembra lani.

Sicer pa bo glavni dogodek rimskega kongresa v četrtek, ko bodo članice volile predsednika, edini kandidat pa je zdajšnji prvi mož Uefe Čeferin.

Preberite še:

Aleksander Čeferin
Sportal Slovencu, ki nadzira milijarde evrov, uspeva nemogoče
Gianni Infantino
Sportal Infantino edini kandidat za predsednika Fife
Ne spreglejte