Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
6. 2. 2019,
13.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,71

10

Natisni članek

Aleksander Čeferin UEFA

Sreda, 6. 2. 2019, 13.00

5 let, 2 meseca

Aleksander Čeferin edini kandidat na volitvah

Slovencu, ki nadzira milijarde evrov, uspeva nemogoče

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,71

10

Aleksander Čeferin | Čeferin je prvi predsednik Uefe, ki je uresničil zahtevo po preglednosti plačil glavnih funkcionarjev Uefe. Lani je javno razkril svoje prihodke. Njegova plača znaša 1,3 milijona evrov. | Foto Nik Jevšnik/STA

Čeferin je prvi predsednik Uefe, ki je uresničil zahtevo po preglednosti plačil glavnih funkcionarjev Uefe. Lani je javno razkril svoje prihodke. Njegova plača znaša 1,3 milijona evrov.

Foto: Nik Jevšnik/STA

Evropska nogometna zveza (Uefa) v Rimu izbira novega predsednika. V Evropi že dolgo ni vladala tako enotna podpora, kot jo je deležen zdajšnji predsednik, slovenski odvetnik Aleksander Čeferin. V dobrih dveh letih je poskrbel, da diha Evropa složno, in se trudi, da bi se del ogromnega dobička čim bolj pravično in smotrno razdelil med članice. Na četrtkovem volilnem kongresu ne bo imel protikandidata, zato bodo volitve zgolj gola formalnost.

Aleksander Čeferin
Sportal Uefa tako navdušena nad Čeferinom, da sploh ni bilo treba glasovati

V zadnjih letih ne manjka slovenskih športnih čudežev, ki odmevajo po svetu. Če je na drugi strani velike luže v tem trenutku največji športni ambasador Slovenije Luka Dončić, eden najbolj priljubljenih košarkarjev lige NBA, pa v Evropi že dalj časa uživa največje spoštovanje Aleksander Čeferin.

Aleksander Čeferin
Sportal Aleksander Čeferin udaril po slovenskih politikih

Je športni funkcionar na najvišjem položaju, kar ga je kdajkoli zasedal Slovenec. V nekaj letih je prehodil zahtevno pot od popolnega anonimneža med funkcionarji do avtoritativnega predsednika, ki si v skladu z napovedmi prizadeva, da poslanstvo Uefe ne bi slonelo na revoluciji, ampak evoluciji.

Uživa ogromno podporo vseh 55 članic

Na vodilni nogometni položaj v Evropi se je povzpel 14. septembra 2016. | Foto: Reuters Na vodilni nogometni položaj v Evropi se je povzpel 14. septembra 2016. Foto: Reuters Vodi največjo športno organizacijo na svetu, v kateri se pretakajo izjemni dobički. Letošnji zaslužek bi lahko prvič v zgodovini presegel magičnih pet milijard evrov, glavno besedo pri soustvarjanju prihodnosti pa ima 51-letni odvetnik iz Grosuplja, velik zaljubljenec v nogomet, ki se ni ustrašil neponovljive priložnosti in se leta 2016 povzpel na vodilni nogometni položaj v Evropi. Uspelo mu je nemogoče, saj ni le očaral, ampak tudi združil Evropo.

Pred tremi leti je sebi v prid izkoristil ranljivost obdobja, v katerem so največje nogometne organizacije na svetu, to velja zlasti za Uefo in Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) pretresale številne afere. Legendarni francoski nogometni as Michel Platini se je moral pri Uefi posloviti od predsedniškega stolčka, podobno velja za dolgoletnega prvega moža Fife Josepha Blatterja.

Leta 2020 bo vodil največje tekmovanje, odkar je predsednik Uefe. Evropsko prvenstvo 2020 bo potekalo kar v 12 državah. | Foto: Guliverimage/Getty Images Leta 2020 bo vodil največje tekmovanje, odkar je predsednik Uefe. Evropsko prvenstvo 2020 bo potekalo kar v 12 državah. Foto: Guliverimage/Getty Images

Uefa je vstopila v novo obdobje, v katerem ne manjka sprememb. Te so prepričale članice evropske nogometne družine, da je Čeferin več kot kos izzivu, tako da mu bodo v Rimu v četrtek zaupale nov mandat. Prvi, ki bo trajal štiri leta, saj je leta 2016 vskočil na izpraznjen Platinijev stolček in nadaljeval njegov mandat, tako da je trajal le dve leti in pol.

Sportal Aleksander Čeferin zasenčil prav vse #foto #video

Kruha in iger v novi različici

Uefa in Eca, ki ji predseduje Andrea Agnelli, sta lani sklenili dogovor, s katerim sta dali jasno vedeti, da ne bo ustanovljena t. i. superliga močnih klubov. | Foto: Reuters Uefa in Eca, ki ji predseduje Andrea Agnelli, sta lani sklenili dogovor, s katerim sta dali jasno vedeti, da ne bo ustanovljena t. i. superliga močnih klubov. Foto: Reuters Prvi mož Uefe, ki doživlja nogomet kot največjo evropsko gospodarsko panogo, uživa ogromno podporo. Če je leta 2016 na izrednem volilnem kongresu v Atenah premagal edinega tekmeca Nizozemca Michaela van Praaga z 42:13, v četrtek v Rimu sploh ne bo imel protikandidata.

Po prestolnici Grčije bo za predsednika Uefe izvoljen še v drugem antičnem biseru, v večnem mestu, ki ima bogato nogometno zgodovino. V starem Rimu je oblast ohranjala mir z uveljavljanjem pravila: Kruha in iger. Dva tisoč let pozneje bo podobno, le da so kruh zamenjala denarna sredstva, ki jih Uefa kot del velikega zaslužka namenja članicam za napredek in dobrobit nogometa. Uefa se bo trudila, da bo pri tem zadovoljila tako največje, ki prispevajo v skupno blagajno največ denarja, kot tudi manjše klube. Eno izmed rešitev predstavlja širitev evropskih klubskih tekmovanj in večjih nagradnih skladov.

Čeferin se je danes srečal s papežem

Papež Frančišek je podobno kot predsednik Uefe velik ljubitelj nogometa. | Foto: Reuters Papež Frančišek je podobno kot predsednik Uefe velik ljubitelj nogometa. Foto: Reuters Na Uefi so danes potrdili, da se je Aleksander Čeferin v sklopu obiska v Rimu v dopoldanskih urah v Vatikanu srečal tudi s papežem Frančiškom. Čeferin in Frančišek sta se pogovarjala o različnih temah, povezanih z nogometom, dejavnostih Uefinega sklada za otroke in možnosti sodelovanja na človekoljubnem področju, so še sporočili. Čeferin se je med obiskom Svetega sedeža srečal tudi s slovenskim kardinalom Francem Rodetom.

Papež Frančišek je sicer znan kot velik ljubitelja nogometa, Čeferin pa pogosto omenja velik družbeni pomen tega športa, ki bi ga lahko primerjali tudi z religijami.

"Nogomet je religija, le da mi menjamo bogove vsakih deset let. Navijači po svetu so popolnoma predani. Nas je več kot vsake druge verske skupnosti," je tako malce v šaljivem tonu dejal Čeferin na srečanju v Ljubljani 6. decembra.

Papež je sprejel delegacijo Uefe, ki so jo sestavljali najvišji funkcionarji s Slovencem na čelu. | Foto: Reuters Papež je sprejel delegacijo Uefe, ki so jo sestavljali najvišji funkcionarji s Slovencem na čelu. Foto: Reuters

Frančišek, navijač San Lorenza de Almagra iz njegovega rodnega Buenos Airesa, je ob srečanjih s kakšnim od svetovno znanih nogometašev v preteklosti poudarjal predvsem zgled, ki ga imajo ti za celotno družbo. Tako je ob srečanju z italijanskim nogometašem Mariom Balotellijem pred leti dejal: "Nogometaši imate družbeno odgovornost, z dobrim zgledom morate dvigovati zavest o pomembnosti zvestobe, spoštovanja in dobrodelnosti."

Danes pozno popoldne bo v sklopu dogajanj, povezanih z visokim srečanjem Uefe, potekala tudi predstavitev uvedbe video sodnikov v ligi prvakov. Na njem bo vodja sodniškega odbora pri zvezi Roberto Rosetti predstavil podrobnosti uporabe Vara že v osmini finala tega tekmovanja.

Vir: STA

Koliko udeležencev bo na Euru 2021?

Slovenija bo leta 2021 gostila največji nogometni turnir v zgodovini. Takrat bo predsednik NZS Radenko Mijatović sprejel v goste eminentnega gosta, rojaka Čeferina. | Foto: Vid Ponikvar Slovenija bo leta 2021 gostila največji nogometni turnir v zgodovini. Takrat bo predsednik NZS Radenko Mijatović sprejel v goste eminentnega gosta, rojaka Čeferina. Foto: Vid Ponikvar Danes se bo v Rimu v hotelu Cavalieri na zasedanju izvršnega odbora Uefe od 13.30 do 17.30 odločalo o številnih temah. Tudi o končni potrditvi števila udeležencev na evropskem prvenstvu leta 2021 do 21 let, ki ga bosta gostili Slovenija in Madžarska. Sprva je bilo načrtovano, da bo nastopilo ducat udeležencev, med njimi tudi obe sogostiteljici, a obstaja tudi možnost razširitve. Če bi prišlo do nje, bi slovenski nogometni ljubitelji prišli še bolj na svoj račun, saj bi v Ljubljani, Mariboru in Celju, uradnih slovenskih prizoriščih Eura 2021, spremljali še več tekem.

Delegati bodo potrjevali tudi letno poročilo za preteklo leto in predstavnike Uefe v svetu Fife ter ratificirali odločitev Ece o njenem članu izvršnega odbora.

Aleksander Čeferin
Sportal Čeferin predstavil novo tekmovanje Uefe, ki bo všeč slovenskim klubom
Potrditev predsednika PSG buri duhove

Bo Naser El Kelaifi potrjen za novega člana izvršnega odbora Uefe? | Foto: Reuters Bo Naser El Kelaifi potrjen za novega člana izvršnega odbora Uefe? Foto: Reuters Ena izmed prednostnih nalog Uefe je strogo upoštevanje kriterijev finančnega ferpleja. Uefa je lani sklenila dogovor o sodelovanju z Evropskim združenjem klubov (Eca). V zadnjih letih največ prahu na tem področju dvigujeta bogata kluba, podprta z arabskim kapitalom, francoski prvak PSG in angleški prvak Manchester City.

V Rimu bodo potekale tudi volitve za osem članov izvršnega odbora, med katerimi mora biti nujno vsaj ena predstavnica nežnejšega spola, Eca pa je s tem, ko je za enega od svojih dveh članov v njem potrdila predsednika PSG Katarca Naserja Al-Kelaifija, tega mora zdaj še ratificirati kongres Uefe, poskrbela za plaz obtožb in kritik, saj so mnogi mnenja, da takšen predstavnik Ece ne bi smel zasedati mesta v izvršnem odboru Uefe.

Četrtkov volilni kongres se bo v Rimu začel ob 9.30, končal pa se bo predvidoma ob 13. uri, ko bo novi (stari) predsednik Čeferin nagovoril javnost na posebni konferenci, kjer se bo družil s sedmo silo.

Aleksander Čeferin Sporto
Sportal Aleksander Čeferin spregovoril tudi o NZS in neuspehu Slovenije #video
Vlado Šajn
Sportal Ne, to niso sanje. VAR kmalu tudi v Sloveniji? #video
Aleksander Čeferin
Sportal Čeferin v Bruslju odgovoril na očitke in pomiril evropsko nogometno javnost
Ne spreglejte