SiolNET. Sportal Nogomet
2,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger
uefa zanikala možnost o oblikovanju superlige

Čeferin v Bruslju odgovoril na očitke in pomiril evropsko nogometno javnost

2,03

termometer

Aleksander Čeferin | "Ni možnosti za superligo," je na skupni novinarski konferenci z Agnellijem dejal Čeferin, pri tem pa zanikal nedavna poročanja, da naj bi se nekateri veliki klubi o tem dejavno dogovarjali še v letošnjem letu. | Foto: Reuters
"Ni možnosti za superligo," je na skupni novinarski konferenci z Agnellijem dejal Čeferin, pri tem pa zanikal nedavna poročanja, da naj bi se nekateri veliki klubi o tem dejavno dogovarjali še v letošnjem letu. Foto: Reuters

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin in predsednik Evropskega klubskega združenja (Eca) Andrea Agnelli sta danes v Bruslju izrazila željo po enotnem razvoju evropskega nogometa. Pri tem sta zanikala možnost o oblikovanju odpadniške zasebne lige najbogatejših klubov pod imenom superliga.

Aleksander Čeferin Sportal Čeferin: Evropska superliga bi škodila svetovnemu nogometu, bila bi dolgočasna

"Ni možnosti za superligo," je na skupni novinarski konferenci z Agnellijem dejal Čeferin, pri tem pa zanikal nedavna poročanja, da naj bi se nekateri veliki klubi o tem dejavno dogovarjali še v letošnjem letu. "Ko smo stopili v stik s predstavniki velikih klubov, so nam vsi dejali, da ni bilo nobenih resnih pogovorov. Devetindevetdeset odstotkov nam je dejalo, da sploh ne vedo nič o tem."

Enako je potrdil tudi Agnelli, ki vodi združenje 200 največjih nogometnih klubov v Evropi: "Kar je izključeno, je nastanek superlige. Iz stališča Ece in tudi Juventusa, ki ga tudi predstavljam kot predsednik, je pomembno povedati, da o tem ni bilo nobenega govora v letošnjem letu."

Tako Čeferin in Agnelli sta na novinarski konferenci, ki je sledila sestanku z evropskim komisarjem za šolstvo, kulturo, mladino in šport Tiborjem Navracsicsem, poudarila pripravljenost evropskih klubov in Uefe, da še naprej skupaj oblikujejo razvoj evropskega nogometa. "Komisarju smo sporočili, da je evropski nogomet združen," je dejal Čeferin.

Zadovoljen z ligo narodov, ne pa s slovenskim izpadom

Z ligo narodov je zadovoljen. | Foto: Reuters Z ligo narodov je zadovoljen. Foto: Reuters Čeferin je v Bruslju govoril tudi o ligi narodov. "Ni mi najbolj pri srcu to, da je Slovenija padla v nižjo ligo," je o nastopih Slovenije, ki je na šestih tekmah tretje skupine v ligi C zabeležila tri remije in tri poraze, na novinarski konferenci dejal 51-letni slovenski odvetnik.

Čeferin je od prevzema vodenja Uefe septembra 2016 nadziral uvedbo novega reprezentančnega tekmovanja, ki je nadomestila prijateljske tekme, pri tem pa je ocenil, da je bil že skupinski del nad pričakovanji, saj je uveljavil interese tako velikih kot tudi malih reprezentanc.

"Vedno smo imeli pritožbe velikih držav, da ne igrajo dovolj medsebojnih tekem in vedno smo imeli pritožbe malih držav, da težko zmagajo, ker igrajo proti velikim. Zdaj imamo zanimivo obliko tekmovanja, ki je hkrati tudi pot do uvrstitve na evropsko prvenstvo, kar je še posebej pomembno za moštva v ligi D, ki v preteklosti niso imele pravih možnosti kvalificiranja," je dejal.
Aleksander Čeferin Sportal Fifa želi uvesti novost, ki ji ostro nasprotuje Čeferin

Der Spiegel je trdil: Pripravlja se liga za elito

Nemški Der Spiegel je v začetku novembra poročal, da so v sklopu preiskovalnega novinarskega konzorcija Football Leaks, ki združuje 15 medijev v 12 evropskih državah, odkrili dokumente, ki naj bi potrjevali namero evropske klubske elite, da z letom 2021 ustanovi zasebno prvenstvo, ločeno od lige prvakov. O tem naj bi bilo govora še letos.

Namen današnjega obiska Evropske komisije je bil tako predstavitvi skupno namero Uefe in Ece, da v prihodnjih letih nadaljujejo sodelovanje pri trajnostnem razvoju evropskega nogometa in je bil po besedah obeh nogometnih funkcionarjev načrtovan že pred objavo nemškega časnika o domnevnih načrtih za superligo.

Na sestanku sta Čeferin in Agnelli Navracsicsa seznanila tudi z vsebino pisma o nameri med Uefo in Eco, v kateri obe organizaciji izražata pripravljenost po nadaljnjem sodelovanju.

Aleksander Čeferin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na vprašanje o dodatnih zagotovilih, da veliki klubi ne izrabljajo ideje o odpadniški ligi za izboljšanje svojega položaja v pogajanjih z Uefo, je Agnelli med drugim dejal, da so klubi že zdaj vključeni v skupno podjetje, ki upravlja z elitnimi evropskimi tekmovanji in prodaja povezane pravice. "Že danes imamo nekaj, kar bi moralo zadovoljiti klube kot so Juventus, Bayern, Anderlecht in ostale," je dejal.

Bomo VAR dočakali že v tej sezoni?

VAR v ligi prvakov že v tej sezoni? | Foto: Reuters VAR v ligi prvakov že v tej sezoni? Foto: Reuters Čeferin je v Bruslju spregovoril tudi o možnosti uvedbe video sodnikov VAR v evropskih tekmovanjih že pred pričetkom prihodnje sezone, čeprav je pred časom takšno možnost zanikal.

Kot je dejal 51-letni slovenski odvetnik, v kratkem pričakuje poročilo skupine, ki jo vodi predsednik sodniškega odbora Uefe Roberto Rosetti, o pripravah na uvedbo te tehnologije v evropskih tekmovanjih.

Glavna vprašanja, ki jih Uefa želi razrešiti pred uvedbo, so povezane s pripravljenostjo sodnikov in razreševanjem vseh tehničnih vprašanj, je pojasnil. "Pričakujem poročilo te skupine v prihodnjem tednu, zatem bomo preučili, kdaj bi lahko vpeljali sistem. Najkasneje bo to v prihodnji sezoni," je izjavil novinarjem.

Uefa je doslej uradno zanikala možnost za uvedbo tehnologije video sodnikov v evropskih tekmovanjih že v letošnji sezoni. Britanski časnik The Times pa je že avgusta poročal, da obstaja možnost za uvedbo te tehnologije že pred koncem sezone, in sicer s četrtfinalnimi tekmami lige prvakov.

Partnerstvo, ki bo koristno tudi za širšo družbo

Po njegovem mnenju se bo to zagotovilo še dodatno povečalo, ko bodo v skladu z zastavljenimi načrti predstavniki Ece dobili mesto v upravnem odboru tega podjetja. "To bi moralo biti zadostno zagotovilo za vse klube, da se bo razvoj tekmovanj premikal v smeri njihovih interesov. To pa ne bi smelo biti le ekonomsko ..., saj bi morali prepoznati tudi družben vrednost tega, da smo predstavniki velikih klubov v najpomembnejšem športu na svetu."

Čeferin je odgovarjal na pomembna vprašanja za prihodnost evropskega nogometa. | Foto: Reuters Čeferin je odgovarjal na pomembna vprašanja za prihodnost evropskega nogometa. Foto: Reuters

Tako naj bi se Uefa in Eca že začela pogovarjati tudi o sodelovanju po letu 2024, ko se iztečejo obstoječi dogovori o obliki evropskih tekmovanj. Eden od poglavitnih ciljev v obdobju po letu 2024 naj bi bilo preoblikovanje tekmovalnih koledarjev, pri čemer si klubi želijo več mednarodnih tekem.

Na današnji sestanek se je v sporočilu za javnost odzval tudi Navracsics, ki je pozdravil namero Uefe in Eca, da se skupaj soočijo z največjimi vprašanji nogometa. "Prepričan sem, da bo uspešno partnerstvo v duhu dobrega gospodarjenja koristno ne le za evropski nogomet, temveč tudi širše za našo družbo," je dejal komisar.

Preberite še:

Aleksander Čeferin Sportal Aleksander Čeferin je edini kandidat za predsednika Uefe

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin