Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
7. 2. 2019,
14.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28

8

Natisni članek

UEFA Aleksander Čeferin

Četrtek, 7. 2. 2019, 14.00

5 let, 2 meseca

Volilni kongres Uefe v Rimu (2019)

Uefa tako navdušena nad Čeferinom, da sploh ni bilo treba glasovati

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28

8

Aleksander Čeferin | Aleksander Čeferin je prvi mož najmočnejše športne organizacije na svetu. | Foto Reuters

Aleksander Čeferin je prvi mož najmočnejše športne organizacije na svetu.

Foto: Reuters

Aleksander Čeferin je bil v Rimu soglasno izbran za novega (starega) predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa). Uživa tako veliko podporo članic evropske nogometne družine, da sploh ni imel protikandidatov. Vlogo prvega moža najmočnejše športne organizacije bo opravljal do leta 2023. Danes so na volilnem kongresu Uefe izvolili tudi osem članov izvršnega odbora. Krajšo sta potegnila kandidata iz Bolgarije in BiH.

Aleksander Čeferin
Sportal Slovencu, ki nadzira milijarde evrov, uspeva nemogoče

V Rimu je potekal 43. kongres Uefe, na katerem je bilo izvoljeno vodstvo najmočnejše športne organizacije na svetu, katere prihodki v poslovnem letu 2018/19 znašajo blizu štiri milijarde evrov. Predsednik Aleksander Čeferin je bil edini kandidat za nov štiriletni mandat. Ker uživa izjemno podporo, Uefa pa ni bila že dolgo tako složna, so bile volitve v večnem mestu zgolj formalnost. Še več, zaradi očitne podpore so izvolitev opravili brez formalnega dvigovanja rok oziroma kartončkov, ampak so ga potrdili z aplavzom.

Najprej so se seznanili z izčrpno predstavitvijo kandidature Čeferina, ki si prizadeva, da se finančne razlike med velikimi in manjšimi klubi v prihodnosti ne bi povečale, nato pa ga potrdili z dolgim in prisrčnim aplavzom. "Ganjen sem in ponosen," je ob novi izvolitvi povedal novi (stari) predsednik Uefe, ki bo odgovorni položaj opravljal vse do leta 2023.

Ko je pred izvolitvijo stopil pred delegate, se je Čeferin v svojem govoru dotaknil tudi vprašanja superlige. V zadnjih letih ni manjkalo govoric, da največji in najmočnejši evropski klubi načrtujejo svoje tekmovanje, ločeno od lige prvakov. Predsednik Uefe je večkrat zatrdil, da v njegovem mandatu ne bo nikoli takšnega tekmovanja.

Proti superligi in nekaterim odločitvam Fife

Čeferin ostaja velik zagovornik lige prvakov, hkrati pa želi ponuditi še več tekmovanj, v katerih bi prišli na svoj račun tudi manjši klubi. Zadovoljen je tudi z ligo narodov. | Foto: Reuters Čeferin ostaja velik zagovornik lige prvakov, hkrati pa želi ponuditi še več tekmovanj, v katerih bi prišli na svoj račun tudi manjši klubi. Zadovoljen je tudi z ligo narodov. Foto: Reuters Klubom, ki razmišljajo o tem, da bi zaigrali v tako imenovani superligi, je v Rimu sporočil: ''Če nas boste zapustili, vam bo ostala le še ena velika stvar, vaša bogata preteklost. V srcih navijačev bi izgubili status velikega kluba." Klube je pozval, naj mu zaupajo, saj tega ne bodo obžalovali. Po njegovem mnenju bi nogomet s superligo izgubil zanimivost. "Če bi vsak teden spremljali na delu Juventus in PSG, bi to postalo dolgočasno," je nedavno poudaril v intervjuju za francoski časnik Le Monde, v Rimu pa dodal, da morajo vedno za nastop v evropskem tekmovanju šteti zgolj športni dosežki.

Opozoril je na nestrinjanje z nekaterimi odločitvami Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki ne prinašajo koristi evropskemu nogometu, ampak škodo. V mislih je imel prenatrpan koledar zaradi novih idej o globalni ligi narodov in razširjenem klubskem svetovnem prvenstvu, s katerim želi Fifa zaslužili ogromen denar, pa tudi razširitvi tekmovalnega formata na svetovnem prvenstvu, kjer naj bi se število udeležencev (morda že v Katarju 2022) z 32 dvignilo na 48 udeležencev. Sporna se mu zdi tudi odločitev, da bo SP 2022 v Katarju v zimskih mesecih, zaradi česar bodo trpeli koledarji lig in tekmovanj v Evropi. S temi kritikami je želel izraziti spoštovanje do nogometa. Sporočil je, da nogomet ni naprodaj.

Rekorden prihodek Uefe leta 2020

Čeferin je podal zanimiv podatek, ki govori o veliki moči, a tudi odgovornosti, s katero se spopada Uefa. Njeni prihodki bodo v poslovnem letu 2019/20 znašali 5,723 milijarde evrov, kar četrtino več kot letos! To je tudi največji letni prihodek, odkar je bila ustanovljena krovna evropska zveza (1954). Takšnih prihodkov nima nobena športna organizacija na svetu. Veliko večino (4,193 milijarde) finančnih sredstev bo prinesla prodaja televizijskih in drugih pravic prenosov. Zgolj EP 2020, na katerem želi nastopiti tudi Slovenija pod vodstvom Matjaža Keka, kvalifikacije pa se bodo začele marca, bo prinesel več kot dve milijardi evrov prihodkov. Euro 2020 bo potekal v 12 državah. "S tem močnega sporočila ne bomo poslali le ljubiteljem nogometa, ampak vsem Evropejcem. Sporočilo o odprti, strpni in združeni Evropi," se je navezal na največji dogodek, kar ga premore nogometna Evropa.

Med 55 delegati nacionalnih zvez, članic Uefe, je v rimskem hotelu Cavalieri prisoten tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović. Leta 2016 je Čeferina, ki je bil na izrednem volilnem kongresu v Atenah senzacionalno izbran za novega predsednika Uefe, nasledil kot prvi mož slovenskega nogometa. Takrat je Čeferin premagal edinega protikandidata Nizozemca Michaela van Praaga z rezultatom 42:13, na tokratnih volitvah pa ni bilo nikakršnih negotovosti.

Za drugi predsedniški mandat ga je 21. avgusta 2018 predlagala krovna slovenska zveza, ki se ji je pridružilo še sedem zvez, v nadaljevanju pa so podporo izrazile tudi druge članice evropske nogometne družine, zadovoljne z delom in usmeritvijo Uefe pod vodstvom samozavestnega Slovenca.

Aleksander Čeferin, Radenko Mijatović
Sportal Predsednik NZS ponosen na Aleksandra Čeferina

To je velik dan za 51-letnega odvetnika iz Grosuplja in slovenski nogomet. ''Lahko obljubim, da se bom v tem mandatu trudil, da ostane evropski nogomet združen, spoštovan ter da med nogometnimi deželami vlada solidarnost, ki ohranja upanje v boljši jutri."

Izpostavil je željo, da bi Fifa iskala rešitve za razvoj svetovnega nogometa v konstruktivnem dialogu z Uefo. Trudil se bo, da bi svetovno prvenstvo leta 2030 ponovno potekalo na evropskih tleh. Leta 2022 bo največji nogometni dogodek na svetu gostil Katar, štiri leta pozneje pa v skupni akciji ZDA, Kanada in Mehika. Veseli se tudi napredka ženskega nogometa in za naslednji vrhunec napoveduje evropsko prvenstvo, ki ga bo leta 2021 gostila Anglija.

Čeferin o finančnem ferpleju: Ne pričakujte čudežev

Predsednik Uefe je v sredo obiskal papeža Frančiška. | Foto: Reuters Predsednik Uefe je v sredo obiskal papeža Frančiška. Foto: Reuters ''Prvi cilji o finančnem ferpleju so doseženi. Finančno stanje evropskih klubov je bolj zdravo kot kdajkoli prej. V številnih državah so rešili težave z zadolženostjo klubov. Dolgovi do klubov, trenerjev in igralcev počasi postajajo le še slab spomin,'' je prepričan, da so prizadevanja Uefe obrodila sadove, še več pozitivnih rezultatov pa si obeta od tesnega sodelovanja z Eco.

Predsednik Uefe vseeno opozarja javnost, da je na tem področju še ogromno ovir. ''Ne pričakujte čudežev. Zgodovina nas uči, da se rada ponavlja. Vsak, ki trdi, da lahko čudežno spremeni tok zgodovine, je ali sanjač ali pa goljuf. Kako bi lahko izvedli čudeže v svetu, kjer si en odstotek prebivalstva lasti več kot polovico vsega bogastva na tem planetu? Kjer je želja po postavljanju zidov večja od povezovanja in postavljanja mostov? V svetu, kjer je bolj pomembno, da pomagaš zgolj sebi, ne pa tudi drugim?

Čeferin je v sredo segel v roke s predsednikom Združenja evropskih klubov Andreo Agnellijem, s katerim sta podpisala prenovljen memorandum, ki bo veljal do leta 2024. S tem bo Uefa tesno sodelovala z evropskimi klubi pri promociji, razvoju in oblikovanju prihodnosti nogometa v Evropi.

Seznam nekdanjih predsednikov Uefe:

Ime in priimek (država) Obdobje predsedovanja
Ebbe Schwartz (Danska) 1954-1962
Gustav Wiederkehr (Švica) 1962-1972
Sandor Barcs (Madžarska) 1972-1973 (le začasni predsednik)
Artemio Franchi (Italija) 1973-1983
Jacques Georges (Francija) 1983-1990
Lennart Johansson (Švedska) 1990-2007
Michel Platini (Francija) 2007-2015
Angel Maria Villar (Španija) 2015-2016 (le začasni predsednik)
Aleksander Čeferin (Slovenija) 2016- 

Predsednik PSG sprejet v izvršni odbor Uefe

Prvi mož Uefe je segel v roke s predsednikom Združenja evropskih nogometnih klubov (ECA) in torinskega Juventusa Andreo Agnellijem. | Foto: Twitter - Voranc Prvi mož Uefe je segel v roke s predsednikom Združenja evropskih nogometnih klubov (ECA) in torinskega Juventusa Andreo Agnellijem. Foto: Twitter - Voranc Ena izmed prednostnih nalog Uefe je strogo upoštevanje kriterijev finančnega ferpleja. Uefa je sklenila dogovor o sodelovanju z Evropskim združenjem klubov (Eca). V zadnjih letih največ prahu na tem področju dvigujeta bogata kluba, podprta z arabskim kapitalom, francoski prvak PSG in angleški prvak Manchester City. 

Eca je s tem, ko je za enega od svojih dveh članov v izvršnem odboru Uefe potrdila predsednika PSG Naserja Al-Kelaifija, poskrbela za plaz obtožb in kritik, saj mnogi menijo, da takšen predstavnik Ece ne bi smel zasedati mesta v izvršnem odboru Uefe. Najbolj zaradi tega, ker Uefa trenutno preiskuje PSG zaradi kršitev finančnih pravil. Kongres Uefe je ratificiral izbor Ece, tako da bo premožni Katarec odslej tesno sodeloval z Uefo.

V Rimu so potekale tudi volitve za osem članov izvršnega odbora, med katerimi je morala biti nujno izbrana vsaj ena predstavnica nežnejšega spola. Edina kandidatka Francozinja Florence Hardouin je bila soglasno izbrana, od devetih kandidatov za preostalih sedem mest, pa sta premaglo glasov zbrala predstavnika Bolgarije in BiH. 

Izbrani člani izvršnega odbora Uefe:

Florence Hardouin (Francija - soglasno), Sandor Csany (Madžarska - 49 glasov), Luis Rubiales (Španija - 47), Davor Šuker (Hrvaška - 47), Fernando Gomes (Portugalska - 45), Jesper Møller Christensen (Danska - 40), Armand Duka (Albanija - 36) in Andrij Pavelko (Ukrajina - 27). Borislav Mihajlov (Bolgarija - 25) in Elvedin Begić (BiH - 15) sta prejela premalo glasov, Kairat Boranbajev (Kazahstan) pa je pred izvolitvijo umaknil kandidaturo. Madžar Csany je bil s soglasno podporo izvoljen tudi za podpredsednika Fife.

Andrea Agnelli, Aleksander Čeferin
Sportal Uefa odločila: Var že ta mesec v ligi prvakov

 

Ne spreglejte