Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
31. 5. 2017,
18.01

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

1

Natisni članek

Real Madrid UEFA liga prvakov Juventus Gianluigi Buffon

Sreda, 31. 5. 2017, 18.01

1 leto

Če kdo, si to lovoriko zasluži vratarski kralj Gianluigi Buffon

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

1

Gianluigi Buffon | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Gianluigi Buffon bo v soboto v Cardiffu, kjer bo finale najmočnejšega klubskega tekmovanja na svetu, osrednja figura. Ne zaradi let, kot bi marsikdo pričakoval – Italijan jih šteje namreč že 39 let, temveč zaradi veličine in izjemne forme. Ravno Buffon je eden od najzaslužnejših za to, da bo stara dama nastopila na Millenniumu in poskušala s prestola vreči branilca naslova Real.

Finale lige prvakov med Realom in Juventusom bo to soboto ob 20.45 na štadionu Millennium v Cardiffu v Walesu.

Zgodba o italijanski vratarski legendi se je začela leta 1978, ko se je mami Marii Stelli in očetu Adrianu rodil Gigi. Že takoj se je vedelo, da bo tudi on postal športnik, saj sta se tako mama kot oče ukvarjala s športom. Mama je metala disk, oče pa je bil dvigovalec uteži, njegovi sestri sta bili uspešni odbojkarici, sam pa je izbral tisto, kar fantje ponavadi najraje počno, nogomet.

Čeprav so se za Buffona že v njegovi mladosti zanimali največji klubi klub, med njimi tudi AC Milan, je sam izbral mladinsko šolo Parme, kjer pa se je poizkusil na številnih položajih, na koncu pa je pristal v vratih, kjer je še danes.

Potem ko je po letu 1990, tudi z nekaj sreče, poškodovala sta se oba prva vratarja mladincev Parme, mladi Gigi dobil priložnost, se je na to vlogo prvega vratarja ekspresno hitro privadil, na žalost vratarskih kolegov pa je ni več izpustil iz rok.

Je Gianluigi Buffon najboljši vratar vseh časov?

  • Da.
    75,94 %
    142 glasov
  • Ne.
    19,79 %
    37 glasov
  • Ne vem.
    4,28 %
    8 glasov
Oddanih 187 glasov

Že na debiju načel živce legendama

Parma je bila svojčas res valilnica talentov. Iz njenih vrst so se med zvezde poleg Buffona izstrelili  še Hernan Crespo, Lilian Thuram, Fabio Cannavaro, Dino Baggio ... | Foto: Getty Images Parma je bila svojčas res valilnica talentov. Iz njenih vrst so se med zvezde poleg Buffona izstrelili še Hernan Crespo, Lilian Thuram, Fabio Cannavaro, Dino Baggio ... Foto: Getty Images Zgodbe o njegovih predstavah v mlajših selekcijah so hitro prišle na uho tudi takratnemu trenerju članske ekipe Neviu Scali, ki ga je vrata prve ekipe postavil leta 1995 na tekmi serie A proti prvaku AC Milanu, Buffon se je izkazal in ohranil mrežo nedotaknjeno.

Že na debiju je v obup je spravljal tudi prejemnika zlatih žog Roberta Baggia in Georgea Weaha.

Z dobrim delom pod budnim očesom trenerja vratarjev Villama Vecchia je le še napredoval in že v debitantski sezoni 1995/1996 zbral devet nastopov, v naslednjih petih pri Parmi pa je opravljal mesto prvega vratarja.

S Parmo je osvojil leta 1999 kar tri lovorike, italijanski pokal in superpokal ter tudi pokal UEFA.


Pred finalom si lahko preberete še:


Rekord, ki velja še danes

Parma, ki se je že več let otepala številnih ponudb velikanov za nakup svojega vratarskega čudeža, je dokončno popustila leta 2001, ko je stara dama na vrata potrkala z rekordno odškodnino skoraj 53 milijonov. To je še danes rekord pri vratarskih prestopih. Takrat se je zdelo, da se je vodilnim pri Juventusu malce zmešalo, a zadeli so v polno, saj so kupili, kot se je izkazalo, vrhunskega vratarja za 20 let.

Zanimivo je, da je Juventus takrat čez vrata pognal še eno vratarsko legendo Edwina van der Sarja, ki je svoje mesto pod soncem spet kmalu našel v Angliji. Najprej je zaigral za Fulham, od tam pa prestopil k Manchester Unitedu in do konca kariere osvojil lepo število lovorik.

Legendarni vratar z Juventusom v Italiji nima konkurence že zadnjih nekaj let, manjka pa mu še lovorika v evropskem klubskem tekmovanju. | Foto: Getty Images Legendarni vratar z Juventusom v Italiji nima konkurence že zadnjih nekaj let, manjka pa mu še lovorika v evropskem klubskem tekmovanju. Foto: Getty Images

Buffon je hitro postal ljubljenec navijačev Juventusa, danes pa ima malodane še božanski status. Italijanski veteran je z Juventusom v Italiji osvojil vse, večkrat. S staro damo je bil kar desetkrat italijanski prvak, ima tudi naslov v drugi italijanski ligi, ko je moral Juventus zaradi kazni v serio B, trikrat je bil pokalni prvak in petkrat zmagovalec italijanskega superpokala.

Že dvakrat prekratek, bo šlo v tretje bolje? 

Če bi še tretjič ostal praznih rok, bi bila to prava majhna športna tragedija. | Foto: Getty Images Če bi še tretjič ostal praznih rok, bi bila to prava majhna športna tragedija. Foto: Getty Images Edina lovorika, ki mu še manjka, je tista v ligi prvakov, dvakrat je bil presneto blizu, a je Buffon s soigralci pokleknil na zadnji stopnički. Leta 2003 je bil zanje usoden AC Milan, 12 let pozneje pa še Barcelona. Bo šlo v tretje rado?

Če pogledamo statistiko, mu ne kaže najboljše, saj je Juventus največji osmoljenec in celo rekorder po številu izgubljenih finalov. Torinčani so najmočnejše tekmovanje sicer dobili dvakrat (1985 in 1996), a imajo tudi šest porazov v finalih, kar štiri zaporedne po zadnjem slavju (1997,1998, 2003, 2015). Če bi Juventus izgubil še petič zapored, bi to mejilo že na pravo majhno tragedijo.

Diši po trojčku

Tako za Buffonom kot za Juventusom je nova izjemna sezona. Še tretjič zapored je osvojil tako italijansko prvenstvo kot pokal, za nameček pa se bo konec tedna v Walesu boril še za veliki trojček (liga + pokal + liga prvakov), ki ga za zdaj še nima. 

Buffon je v tej sezoni odigral 42 tekem in prejel 28 zadetkov, kar 21-krat je ohranil svojo mrežo nedotaknjeno. V tej sezoni lige prvakov je na 11 tekmah prejel le tri zadetke in osemkrat ohranil svojo mrežo nedotaknjeno.

Vse to so številke, ki številnim orosijo oči, nadvse si želijo, da bi Buffonu na vrhuncu njegove kariere uspel še ta veliki met.

Leta 2006 na vrhu sveta

V finalu SP 2006 je Italija premagala ravno Francijo, za katero je takrat še igral zdajšnji trener Reala Zinedine Zidane. | Foto: Getty Images V finalu SP 2006 je Italija premagala ravno Francijo, za katero je takrat še igral zdajšnji trener Reala Zinedine Zidane. Foto: Getty Images Buffon pa ni blestel le v klubih, mejnike je postavljal tudi z italijansko reprezentanco, s katero je leta 2006 v Nemčiji postal tudi svetovni prvak. Italijanski vratar je takrat kandidiral tudi za zlato žogo, a je zaostal za rojakom Fabiem Cannavarom.

Gigi je za azzurre zbral že 168 nastopov, v vratih Italije pa naj bi vztrajal do svetovnega prvenstva 2018 v Rusiji. Nato naj bi mesto, če si seveda ne bo premislil, prepustil novemu čudežnemu dečku in soimenjaku Gianluigiju Donnarummi.

Bi si Buffon zaslužil zlato žogo, če Juventus v soboto premaga Real?

  • Da.
    90,26 %
    139 glasov
  • Ne.
    9,74 %
    15 glasov
Oddanih 154 glasov

Svet mu le ploska

Zmago v finalu mu privošči tudi legendarni vratar Reala Iker Casillas. ''Buffon si zaslužil to lovoriko, saj se njegova kariera skoraj ne sme končati brez osvojitve tega tekmovanja, v katerem je pustil tako velik pečat. Pri 39 letih dokazuje, da je še vedno eden od najboljših na svetu,'' je v intervjuju za italijanski časnik Gazetta dello Sport dejal španski vratar.

Hvalospev mu je zapel tud kapetan Reala Sergio Ramos, ki bo poskušal v soboto z belim baletom postati prvi, ki bi ubranil naslov v tem elitnem tekmovanju. ''Buffon je legenda. Po koncu kariere bodo o njem govorili kot o enem od najboljših vratarjev vseh časov. Za vse nas je vzorčni primer, kako živeti in doživljati ta šport. Dokazuje tudi, da leta niso prav nobena ovira.''

Legendarni vratar Reala Iker Casillas, ki je Madrid zapustil leta 2015 in odšel k Portu, ima v primerjavi z italijansko legendo kar tri lovorike v ligi prvakov. | Foto: Reuters Legendarni vratar Reala Iker Casillas, ki je Madrid zapustil leta 2015 in odšel k Portu, ima v primerjavi z italijansko legendo kar tri lovorike v ligi prvakov. Foto: Reuters

''Zame je najbolj fascinantno to, da je z leti le še boljši," pravi še eden v vrsti, nekdanji vratar Liverpoola in španske reprezentance Pepe Reina, vse skupaj pa sklene še legenda Juventusa in zdanjšnji športni direktor stare dame Pavel Nedved. ''Še danes pride vedno prvi na trening in še vedno je tisti, ki dela najbolj trdo, mož, ki v vse, kar počne, vloži vso svojo strast. To ga loči od preostalih.'' 

Na to čakajo že od leta 1963

Neverjetni vratar je v tej sezoni lige prvakov prejel le tri zadetke. Neverjetno. | Foto: Twitter - Voranc Neverjetni vratar je v tej sezoni lige prvakov prejel le tri zadetke. Neverjetno. Foto: Twitter - Voranc Številni menijo, da bi si Buffon, ta bo kariero, vsaj tako je rekel, sklenil na svetovnem prvenstvu v Rusiji, v primeru zmage Juventusa zaslužil zlato žogo, ki jo vsako leto prejme najboljši nogometaš leta. Že od leta 2008 si to lovoriko podajata le Cristiano Ronaldo in Lionel Messi.

Če Buffonu in Juventusu res uspe priti do slovitega trojčka, bi lahko postal prvi vratar po davnem letu 1963, po ruski legendi Levu Jašinu, ki bi prejel to laskavo individualno nogometno nagrado.

"Ne strinjam se z ljudmi, ki pravijo, da bi moral dobiti Buffon zlato žogo kot nagrado za vse, kar je do zdaj storil. Ne, dobiti bi jo moral za predstave, ki jih kaže zdaj. Resnično imam srečo, da že vso kariero igram z njim. Niti spomnim se ne, kako je, če ga ni za mojim hrbtom. Ne vem, kako bo, ko ga ne bo več, a upam, da bo še dolgo med nami. Skratka, v soboto bomo naredili vse, da Juventus premaga Real in da Buffona pripeljemo na prestol, ki si ga zasluži,'' je svojega klubskega in reprezentančnega kolega pohvalil še steber Juventusove obrambe Giorgo Chiellini.

Ne spreglejte