Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
2. 4. 2014,
22.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Zlatko Zahović Aris Zarifović Damjan Trifković Marko Šuler Aleš Mejač pokal Slovenije

Sreda, 2. 4. 2014, 22.45

7 let, 12 mesecev

"Če bi lahko kdaj izločili Maribor, bi ga lahko danes"

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mariborčani so bili po remiju, ki je prinesel finale pokala, enotni. "Važen je rezultat, igra se hitro pozabi," meni Marko Šuler. Olimpija je bila boljša, a je bila usodna prva nezbranost v obrambi.

Šele četrti letošnji spopad večnih tekmecev je prinesel prvi remi. Usoden je bil za Olimpijo, ki je na povratni polfinalni tekmi lovila zaostanek, a ji je načrte prekrižal zadetek Nusmirja Fajića, s katerim so vijolice uresničile cilj, zatresle zeleno-belo mrežo na gostovanju in izločile Ljubljančane. "Najbolj je pomembno, da smo v finalu. Olimpija je odigrala maksimalno, z ogromno energije, mi pa smo igrali na rezultat. Imamo veliko izkušenj iz Evrope. Nismo iskali velikega rezultata, ampak gol, zadeli in to je to," se je Zlatko Zahović veselil novega uspeha mariborskega kluba, ki namerava ubraniti dvojno krono.

Športni direktor vijoličastih je prikimal ugotovitvi, da je bila igra Maribora preslikava nekaterih gostovanj v Evropi, kjer je z igro na preskok čakal na eno izmed redkih priložnosti. In jo tudi dočakal. "Nasprotnik nas je prisilil, da smo tako igrali. Olimpija je igrala na vse ali nič. Bila je odlična, to je treba priznati. Pritiskala je na našo zvezno vrsto, ki ni mogla veliko odigrati, zato smo se odločali za dolge žoge. Potrdilo se je, da na takih tekmah zadošča že en spodrsljaj. Olimpijo čaka še dolga evropska pot," je opomnil na nezbranost obrambe Olimpije v trenutkih, ko je Marcos Tavares z glavo poslal v ogenj Fajića in po katerih je sledil mat.

Trifković: Če bi lahko kdaj izločili Maribor ...

Ko je napadalec iz BiH izenačil, se je zgodba za Olimpijo končala. Hitro in boleče. Po 1:1 so še poskušali, a naleteli na bolj trdno obrambo Maribora. "Škoda. Če bi lahko kdaj izločili Maribor, bi ga lahko danes. Bili smo boljši," je razplet dvoboja obžaloval Damjan Trifković. Ni še izgubil upanja za Evropo. Verjame, da bi si ga lahko Olimpija še priigrala v prvenstvu, a mu ostaja žal, da dobra pokalna predstava v Stožicah ni prinesla napredovanja. "Očitno smo izgubili v prvem polčasu dvoboja v Mariboru," se je spomnil na skromno predstavo v uvodnih 45 minutah v Ljudskem vrtu.

Podobno je razmišljal tudi njegov soigralec Aris Zarifović, ki je nalogo v obrambi opravil solidno. Obramba Ljubljančanov je v prazno zaplavala le enkrat, ravno takrat, ko je to pogumno izkoristil Fajić in spretno premagal Aleksandra Šeligo. Sanj o finalu je bilo hitro konec. "Res škoda prvega polčasa v Mariboru. Če bi takrat odigrali bolje, bi bilo danes nekaj povsem drugega, tako pa končujemo pot v pokalu. Kaj nam pomaga, da smo bili danes boljši tekmec?" se je spraševal Primorec.

Šuler: Hotel sem najboljše, a to je nogomet

Upanje o napredovanju zmajev se je prebudilo konec prvega polčasa, ko si je tragikomično napako privoščil Marko Šuler. Izkušenega Korošca je presenetila žoga, ki se je od prečke odbila v njegovo nogo, odziv pa je bil tako hiter in nepremišljen, da se je zatresla mariborska mreža. "Take stvari se dogajajo tudi večjim igralcem in ekipam. Bila je hitra reakcija, ko ti gre sto stvari po glavi. Hotel sem najboljše, skušal speljati žogo iz mreže, a to je nogomet. Zaradi tega ljudje prihajajo na igrišče," ni kazal znakov potrtosti dolgoletni reprezentant, ki se zaveda, da so se takšni avtogoli na seznam dosežkov prikradli tudi nekaterim izmed branilcev največjega svetovnega kova.

Mariborski branilec s številko 4 je, potem ko je na klubski avtobus odnesel pice, s katerimi so si slovenski prvaki čestitali za napredovanje, zbranim novinarjem pojasnil, zakaj igra vijolic ni bila preveč všečna, pač pa temeljila na preskakovanju. "Imeli smo aktiven rezultat in se odločili za bolj zaprto različico. Pokal je le pokal, v njem je treba igrati z glavo, ne pa preveč odprto. Na takšnih tekmah se ne umira v lepoti," je dejal nogometaš, ki je pokalne lovorike osvajal v številnih državah in zato zelo dobro pozna zakonitosti omenjenega tekmovanja.

Prepričan je, da se je Maribor zasluženo uvrstil v finale, poudaril pa je še nekaj: "Pomembno je, da cilje uresničujemo tudi takrat, ko nam ne gre najbolje. Pomemben je rezultat, igra pa se hitro pozabi." Dodal je, da med polčasoma zaradi poznega in zelo nesrečnega zadetka v slačilnici Maribora ni bilo zaznati drame. "Ni bilo panike, saj smo vedeli, kaj moramo narediti."

Mejač: Bilo je, kot da smo v Sloveniji le mi in Olimpija

O tem, kaj je v Stožicah Mariboru manjkalo do bolj zadovoljive predstave, je spregovoril tudi Aleš Mejač. "V prvem polčasu nismo dobro zadrževali žoge v napadu. Nismo bili konkretni. V podzavesti smo imeli prednost s prve tekme. Ko smo prejeli avtogol v zadnji minuti, smo si med polčasom rekli, da ga bomo zagotovo dali in da bo to potem pretežka naloga za Olimpijo. To se je uresničilo. Na dveh tekmah smo pokazali, da smo boljši in da smo zasluženo v finalu," meni Gorenjec, ki je dočakal konec nenavadnega obdobja.

Večna tekmeca sta se na igriščih v dobrem mesecu pomerila kar štirikrat. "Bilo je, kot da smo v Sloveniji le mi in Olimpija," se je nasmehnil. Konec tedna ga čaka nov izziv. Gostovanje v Kranju, ki je bilo v zadnjih sezonah za Mariborčane velikokrat usodno, Olimpijo pa čakajo vrtnice iz Nove Gorice. Tekmec Maribora v velikem finalu.

Ne spreglejte