Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Torek,
11. 4. 2017,
10.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

UEFA liga prvakov Juventus Barcelona Borussia Dortmund Monaco Luis Enrique Massimilano Allegri

Torek, 11. 4. 2017, 10.00

1 leto

Napoved torkovih tekem lige prvakov

Samozavestni Juventus z vsemi topovi nad Barcelono, toča zadetkov v Dortmundu?

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Juventus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danes ob 20.45 bosta na sporedu "prva polčasa" prvih četrtfinalnih parov v Dortmundu in Torinu. Na Juventusovem štadionu bo gostovala ranjena Barcelona, na BVB pa prihaja odlični Monaco.

Vsaj na papirju se nam obeta prava nogometna poslastica v Torinu, kjer bo odlična stara dama skušala še poglobiti krizo katalonske Barcelone. Čeprav je v očeh mnogih v tem paru favorit le eden, se domači na čelu s trenerjem Massimilianom Allegrijem z njimi ne strinjajo.

"Ko igraš prvo tekmo doma, je zelo dobrodošlo, da zadetka ne prejmeš. A proti ekipi, kot je Barcelona, to ne bo lahko. Težko je pričakovati, da bi bilo dvakrat 0:0 in bi potem upali na zmago po enajstmetrovkah. Pri nas pride v poštev taktika, da zadenemo večkrat kot oni," je taktiko razkril italijanski strateg na klopi Juventusa.

Na vse ali nič

"Taktika je dati več zadetkov kot Barcelona." | Foto: Reuters "Taktika je dati več zadetkov kot Barcelona." Foto: Reuters

Da misli še kako resno, je potrdil tudi z napadalno taktiko. "Ne bom vam izdal postave, a lahko potrdim, da ne bom spreminjal napada. Začeli bodo vsi štirje udarni napadalni možje – Higuain, Dybala, Mandžukić in Cuadrado," je delal Allegri. S tem je potrdil, kako samozavesten je italijanski prvak in da se Barcelone niti malo ne boji. Pogovorno obrambno naravnani italijanski prvak v Evropi doma ne pozna poraza že 21 zaporednih tekem.

Za zmago uspešnejša Barcelona

To bo za Juventus in Barcelono že osmi medsebojni obračun. Za eno zmago (3) je uspešnejša Barcelona, ki jo je dosegla ravno na njunem zadnjem snidenju v finalu lige prvakov v Berlinu leta 2015. Takrat so Katalonci staro damo premagali s 3:1. Juventus ima dve zmagi, dvakrat pa se je tekma končala z remijem.

Nova težava za Enriqueja, kako jo bo rešil?

Barcelona se je v četrtfinale uvrstila po čudnem dvoboju na Cam Nouu, ko je nadoknadila kar štiri zadetke zaostanka in z izidom 6:1 na koncu izločila PSG. Za nekatere je to največji nogometni preobrat vseh časov, za druge pa nogometna kraja, saj je nemški sodnik v škodo Parižanov - namerno ali ne - naredil neverjetno število napak. Prav zanimivo bo spremljati, kako se bo z delitvijo pravice spopadel Poljak Szymon Marciniak.

Katalonci so v Torino prišli z negativno popotnico. V španskem prvenstvu jih je z 0:2 premagala Malaga in s tem Realu omogočila, da kljub remiju na madridskem derbiju Kataloncem v boju za španski naslov pobegne še za dodatno točko.

Luis Enrique je v skrbeh, saj se bo moral na sredini znajti brez Sergia Busquetsa. | Foto: Reuters Luis Enrique je v skrbeh, saj se bo moral na sredini znajti brez Sergia Busquetsa. Foto: Reuters

Motivacije ne potrebujejo

"Moje ekipe mi ni treba motivirati proti Juventusu, igralci so že nekaj časa zelo nestrpni in komaj čakajo, da se tekma začne," je pred tekmo odločen trener Kataloncev Luis Enrique, ki se je po novem porazu v španskem prvenstvu spet naposlušal kritik.

Pred velikim večernim dvobojem ima še eno veliko težavo. Zaradi kartonov bo manjkal nepogrešljivi vezist Sergio Busquets. "Busquets je za nas ključen igralec. Poglejte njegovo statistiko in vse vam bo jasno. Treba bo zakrpati luknjo, kolikor se bo dalo, a zagotovo ga bomo pogrešali," je potarnal Enrique.

Kdo namesto Busquetsa?

Kdo bo zaigral na sredini namesto odličnega španskega reprezentanta, je težko reči. Najverjetneje se bo Javier Mascherano preseli iz obrambe, morda pa bo začel tudi vedno bolj kritizirani Andre Gomes, ki se pri Barceloni nikakor ne znajde. Portugalca so po porazu proti Malagi označili za glavnega krivca za poraz.

"Patetično je, da se poraz pripiše samo enemu igralcu. Nogomet je ekipni šport. To, kar se govori o Gomesu, je nepošteno, moramo se izboljšati vsi, ne samo on," je v bran Gomesu stopil trener Barcelone.

Kdo bo zmagal na prvi tekmi?

  • Juventus
    60,30 %
    120 glasov
  • Barcelona
    31,16 %
    62 glasov
  • Tekma se bo končala neodločeno.
    8,54 %
    17 glasov
Oddanih 199 glasov

Juventus – Barcelona 

V torek ob 20.45 na štadionu Juventus v Torinu; sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)

Juventus: Buffon; Dani Alves, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro; Pjanić, Khedira; Cuadrado, Dybala, Mandžukić; Higuaín.
Manjka: Pjaca (koleno)

Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Jordi Alba; Rakitić, Mascherano, Iniesta; Messi, Luis Suárez, Neymar.
Manjkajo: Busquets (kartoni), Rafinha (koleno), Aleix Vidal (gleženj), Arda Turan (dimlje)

"Nismo v krizi"

Tudi v Dortmundu se nam obeta zanimiv obračun, saj bi lahko padlo veliko zadetkov. Tako Borussia kot Monaco rada napadata.

"Čeprav se govori drugače, Borussia ni v krizi. Na sobotnem derbiju proti Bayernu smo zasluženo izgubili, a to tekmo je treba pozabiti in se pobrati. Monaco je izjemna ekipa, ki navdušuje tudi nas. Imajo nekaj izjemnih posameznikov, najbolj pa jih krasi kompaktna ekipa, saj grizejo drug za drugega. Na takih tekmah ponavadi ni favorita, vseeno pa dajem malce prednosti Francozom," je trener Borussie Thomas Tuchel predal vlogo favorita.

Thomas Tuchel se zaveda, kaj ga čaka, a verjame v svojo ekipo. | Foto: Reuters Thomas Tuchel se zaveda, kaj ga čaka, a verjame v svojo ekipo. Foto: Reuters

"Pripravljeni smo za tako pomemben spopad in vemo, da imamo kakovost, da tudi zmagamo. Seveda pa bomo morali prikazati vse, kar znamo.

Veliko bo odvisno tudi od našega prvega napadalca Aubameyanga, ki bo moral imeti svoj dan. Ko ga ima, ga ima vsa ekipa. V ligi prvakov smo že pokazali, da smo lahko izjemni, in upam, da nam to uspe tudi proti Monacu. Prepričan sem, da bo padlo veliko zadetkov in da bodo gledalci prišli na svoj račun," je sklenil trener Borussie.

Bo Reus as iz rokava?

Bo priložnost po dolgem času dobil tudi Marco Reus? | Foto: Getty Images Bo priložnost po dolgem času dobil tudi Marco Reus? Foto: Getty Images

Nemški zvezdnik Marco Reus je po poškodbi stegenske mišice povsem zdrav, je potrdil Tuchel in pripomnil, da morajo z njim za zdaj še vedno delati previdno.

Nemški reprezentant je izpustil zadnjih sedem tekem Borussie. Po pričakovanjih bo tudi tekmo proti Monacu začel na klopi, razen če pri rumeno-črnih kaj skrivajo.

Reus bi bil za nemškega velikana predvsem velika psihološka dodana vrednost, vprašanje pa je, kakšna je njegova forma po tako dolgi odsotnosti.

Ko lahko računaš na tigra, je svet lepši

Monaco, ki je v osmini finala izločil Manchester City, ostaja vodilna ekipa v Franciji, v ekipo pa se po krajši odsotnosti vrača Radamel Falcao. Kolumbijski tiger je že konec tedna v francoskem prvenstvu pokazal, kako pomemben je za ekipo iz kneževine.

"Ko imamo Falcaa, je naša ekipa še boljša in - kar je zame še pomembnejše - bolj izkušena. Manjkala bosta dva pomembna moža (Sidibe, Bakayoko, op. p.), a brez tistih, ki jih ni, se mora. Pomembni so le tisti, ki so na voljo," je dejal trener Monaca Leonardo Jardim, ki se zaveda moči Borussie.

Radamel Falcao se je po krajši odsotnosti vrnil v ekipo Monaca in takoj pokazal, da je igra z njim čisto nekaj drugega. | Foto: Getty Images Radamel Falcao se je po krajši odsotnosti vrnil v ekipo Monaca in takoj pokazal, da je igra z njim čisto nekaj drugega. Foto: Getty Images

"Naša naloga ne bo samo napad, ampak tudi obramba. Morali bomo biti dobri v vseh fazah, če želimo doseči dober rezultat. Borussia ima v ligi prvakov veliko več izkušen od mojega moštva, kar je velika prednost. Ima tudi bolj široko ekipo, zato bi lahko imela pomembno vlogo tudi utrujenost," je dodal Portugalec na klopi Monaca.

Kdo bo zmagala na prvi tekmi v Dortmundu?

  • Borussia
    40,68 %
    24 glasov
  • Monaco
    44,07 %
    26 glasov
  • Tekma se bo končala neodločeno.
    15,25 %
    9 glasov
Oddanih 59 glasov

Borussia Dortmund – Monaco

V torek ob 20.45 na štadionu BVB v Dortmundu; sodnik: Daniele Orsato (Italija)

Dortmund: Bürki; Pisczcek, Papastathopoulos, Bartra, Schmelzer; Weigl; Dembélé, Kagawa, Pulišić, Guerreiro; Aubameyang.
Manjkajo: Götze (bolezen), Schürrle (tetiva), Durm (mišica)
Vprašljiv: Reus (stegenska mišica)

Monaco: Subašić; Fabinho, Raggi, Glik, Mendy; Moutinho, Bernardo Silva, Lemar; Mbappé, Falcao, Germain.
Manjkajo: Bakayoko (kartoni), Sidibé (slepič), Boschilia (gleženj), Carrillo (dimlje)

Ne spreglejte