Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
24. 7. 2013,
21.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Ante Čačić Goran Cvijanović Mitja Viler

Sreda, 24. 7. 2013, 21.58

7 let, 12 mesecev

Brez presenečenja: Maribor še petič zaporedoma v tretjem krogu

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nogometaši Maribora so v povratni tekmi drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov premagali Birkirkaro z 2 : 0 in napredovali v tretji krog. Zadela sta Goran Cvijanović in Mitja Viler.

Trener Maribora Ante Čačić je tekmo v Ljudskem vrtu, v katerem se je zbralo veliko število gledalcev – kar 10.000 jih je prišlo spodbujati slovenskega prvaka, kar je glede na poletje in nasprotnika, ki ni bil ravno atraktiven, ogromno –, začel s pričakovano postavo. Z dvema napadalcema, Nusmirjem Fajićem in kapetanom Marcosom Tavaresom v konici. Birkirkaro je prišlo bodrit približno 20 navijačev, ki so bili deležni tople dobrodošlice domačih navijačev. Še bolj kot Maltežani je domače občinstvo navdušil Zlatko Zahović. Športni direktor se je sploh prvič, odkar je preklical odstop s svojega položaja in ugodil na tisoče prošnjam navijačev, naj ostane, pojavil na tekmi Maribora. Pred tekmo je ponosno vkorakal na igrišče in se usedel na mesto ob trenerju. Zanimivo, presenetil je z novo, krajšo pričesko. Kot da bi hotel sporočiti, da je čas za nov začetek.

Bohar prišel in izsilil, Cvijanović zadel

Na igrišču se sprva ni razpletalo po željah domačih navijačev. Maribor je sicer imel pobudo na igrišču, a ni dobival priložnosti. Po prekinitvah še nekako, iz igre še zdaleč ne. V prvih 45 minutah igre si slovenski prvak ni priigral niti ene samcate priložnosti po akciji iz igre, nevaren je bil le ob prekinitvah. Res je, da so Mariborčani poskušali, a so bili neuspešni. Prvi je že po petih minutah streljal Agim Ibraimi, ki je s približno 25 metrov meril čez gol. V deseti minuti so imeli edino priložnost v prvem delu igre Maltežani. Po predložku z desne strani je z glavo meril Alejandro Moreno. K sreči ne dovolj natančno. V 16. minuti je bila prva resnejša priložnost domačih. Prosti strel z leve strani je izvajal Ibraimi, v kazenskem prostoru je do strela prišel Tavares, a meril malce čez gol. Po 19 minutah igre je sledil šok za Mariborčane. Mišico si je poškodoval Dejan Mezga in mnogo prekmalu zapustil zelenico Ljudskega vrta. Nadomestil ga je Damjan Bohar. Prav nekdanji nogometaš Mure, ki je v Maribor prišel pred kratkim, pa je po kotu Ibraimija slabih deset minut po prihodu na igrišče izsilil prekršek na robu kazenskega prostora. Velika priložnost za vijoličaste. K žogi sta pristopila Ibraimi in Goran Cvijanović, streljal je zadnji. Zelo natančno je žogo poslal ob branilcih malteškega prvaka in poskrbel za vodstvo Maribora z 1 : 0. Občinstvo je bilo na nogah, Mariborčanom se je s srca odvalil velik kamen. Do konca prvega dela igre se izid ni spremenil in slovenski prvak je na odmor odšel s prednostjo, a igra, ki jo je prikazal, še zdaleč ni bila dobra.

Odličen začetek drugega polčasa

Povsem drugače je bilo v drugem polčasu. Že na začetku so Mariborčani krenili odločno proti nasprotnikovim vratom in dali jasno vedeti, da si želijo še vsaj enega zadetka. Najprej je že v prvi minuti poskušal Željko Filipović, a ni bil dovolj natančen. Že minuto za tem je bil rezultat 2 : 0. Na levi strani je prodrl Mitja Viler, streljal in z natančno odmerjenim strelom poskrbel za novo navdušenje na tribunah. Mariborčanom je zdaj dokončno odleglo, že takoj na začetku drugega polčasa so prišli do želene prednosti dveh zadetkov. Že dve minuti za drugim golom bi lahko Mariborčani zadeli še tretjič. Po desni strani je prodrl razpoloženi Bohar, z idealno žogo zaposlil Tavaresa, ki je prišel do strela v kazenskem prostoru. Meril je natančno, a se je z odlično obrambo izkazal vratar gostov in s skrajnimi močmi žogo poslal v kot. Iz tega je Ibraimi skorajda zabil evrogol. Vratarja je namreč skušal presenetiti neposredno iz kota. Makedonskemu reprezentantu je skorajda uspelo, a Justin Haber v vratih Birkirkare je bil dovolj priseben in tudi spreten.

Tavares tokrat zapravljal priložnosti

Po slabi uri igre je imel priložnost za evropski prvenec v majici Maribora Fajić, prišel je do strela v kazenskem prostoru, a bil malce nenatančen. V 61. minuti se je začela akcija tekme. Ibraimi je podal do Cvijanovića, ki je žogo podaljšal do Tavaresa. Kapetan je spretno sprejel žogo in prišel sam pred nasprotnikovega vratarja, streljal, a meril le za nekaj milimetrov mimo desne vratnice Maltežanov. Brazilec tokrat ni bil strelsko razpoložen. Neverjetno, koliko priložnosti so imeli vijoličasti v 77. minuti. Po kotu Ibraimija so nekajkrat prišli do strela v nasprotnikovem kazenskem prostoru, na koncu je z nekaj metrov poizkusil še Aleksander Rajčević, a nameril v branilce Maltežanov. V 83. minuti se je pokazala velika sebičnost Fajića. Bohar je preigral nasprotnika na sredini igrišča, podaljšal do bošnjaškega napadalca, stekel po levi strani in se idealno odkril, a je Fajić v preveliki želji po evropskem zadetku streljal nenatančno, namesto da bi podal.

Bodo proti boljšim igrali bolje?

Do konca tekme se izid ni spremenil in vijoličasti proslavljajo še peto zaporedno uvrstitev v tretji krog kvalifikacij za ligo prvakov. Prvi evropski cilj so torej že dosegli, seveda pa so apetiti še višji. Zdaj jih čaka ciprski Apoel iz Nikozije, ki bo seveda veliko večja ovira. Res je, da Mariborčani proti malteškemu prvaku niso navdušili, a ne moremo se znebiti občutka, da bodo vijoličasti pod taktirko Čačića bolj nevarni, ko bodo igrali proti bolj zahtevnim nasprotnikom. Tako ali tako pa je najbolj pomemben rezultat. In tega Hrvat, ki je pred začetkom sezone sedel na klop Maribora, ima. V petih tekmah še ne pozna poraza. Superpokal je osvojil, v prvih dveh prvenstvenih tekmah je zmagal dvakrat, v Evropi pa zabeležil zmago in remi. Kako bo šlo naprej?

Ne spreglejte