Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
10. 4. 2014,
12.47

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca Brazilija Slovenija

Četrtek, 10. 4. 2014, 12.47

8 let, 5 mesecev

Brazilija končno zavladala Južni Ameriki

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
V mesecu, ki ni postregel z velikim številom prijateljskih tekem, je najbolj odmeven skok napravila Brazilija. Gostiteljica letošnjega SP se je povzpela na četrto mesto. Slovenija ostaja 29. na svetu.

Na vrhu ostajajo tri evropske predstavnice. Vodi Španija, ki bo v Braziliji branila svetovni naslov, na vrhu svetovne jakostne lestvice pa je vse od septembra 2011, sledita ji Nemčija, še ena izmed največjih favoritinj za zmago na bližajočem se mundialu, ter Portugalska, za katero igra najboljši nogometaš na svetu Cristiano Ronaldo. Po evropskem supertrojčku pa sledi južnoameriški paket. Po dolgem čase se je primerilo, da je najvišji v svoji celini Brazilija. Selecao se je iz šestega povzpel na četrto mesto in se znašel pred Kolumbijo, Urugvajem in večno tekmico ter sosedo Argentino. Brazilci tako visoko niso bili vse od julija 2011.

Katančeva četa je zadržala mesto in ostaja med najboljšimi 30 reprezentancami na svetu. Izmed izbranih vrst, ki se bodo pomerile v isti kvalifikacijski skupini za odhod na evropsko prvenstvo leta 2016 (v Franciji), je slovenska reprezentanca na tretjem mestu. Najvišje so Švicarji (8.), blizu so tudi Angleži (11.), ostali tekmeci pa občutno nižje. Baltiški "sestrični" Estonija in Litva sta okrog 100. mesta, San Marino pa je na repu.

Po dvanajstih letih se med najboljših 30 vrača Honduras. Pristal je na repu trideseterice, tik za Slovenijo. Največji skok je naredila Mavretanija, ki je zaradi kvalifikacij za afriški pokal narodov iz 152. mesta skočila na 139.

Nova lestvica bo objavljena 5. junija.

Ne spreglejte