Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
18. 6. 2014,
11.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

komentar

Sreda, 18. 6. 2014, 11.51

7 let, 12 mesecev

Brazilija je zdaj tam, kjer bi morala biti že pred začetkom

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po prvem krogu - no, pravzaprav nekoliko več, odigrana je bila tudi že prva tekma drugega kroga - je jasno, da Brazilija ni več favorit številka ena za naslov svetovnega prvaka.

Brazilija je bila pred prvenstvom v očeh mnogih z naskokom prvi favorit prvenstva. Zdaj je takšnih veliko manj. Brazilci niso pokazali prav ničesar, s čimer bi lahko upravičeno merili na naslov prvaka. Zdi se, da zasedba, s katero razpolaga Luiz Felipe Scolari, še zdaleč ni na ravni tistih, ki so lovorike naskakovale v zadnjih desetletjih. Mnoge od njih neuspešno.

Obramba je res granitna, a za pot do konca bo potrebno veliko več. Le en res vrhunski nogometaš v napadu, Neymar, je pač premalo. Jasno je, da za Oscarja, Luiza Gustava, Freda in še nekatere, ki za Brazilijo brcajo zdaj, pri nekaterih prejšnjih rodovih ne bi bilo prostora niti na klopi, kaj šele na igrišču. Dodajte še nepredstavljiv pritisk, ki Brazilce spremlja na poti do naslova, dejstvo, da v njenih vrstah igra zelo malo nogometašev z izkušnjami s svetovnih prvenstev, in postalo vam bo jasno, da jim bo težko uspelo.

Seveda to ne pomeni, da jim ne more, a možnosti so veliko manjše od tistih, ki so bile predstavljene v napovedih prvenstva. Zdaj je to verjetno jasno tudi brazilskim navijačem. Brazilci brez dvoma niso več favorit številka ena na letošnjem prvenstvu.

Ta vloga zdaj pripada predvsem Nemcem. Ti so se na vseh velikih tekmovanjih od leta 2006 naprej prebili vsaj do polfinala, a nikoli niso šli do konca. Zdaj so potrdili, da jim letos lahko uspe. Po prvem krogu so morda celo največji favoriti. Nekje blizu so prav gotovo tudi Nizozemci. Reprezentanca, ki s 5:1 razbije Španijo, tej je v zadnjih šestih letih uspela neverjetna serija dveh evropskih in svetovnega naslova, drugje niti ne more biti.

Veliko so pokazali tudi Italijani in Mehičani, medtem ko bomo o Čilencih, Kolumbijcih in Francozih sodili, ko bodo premagali bolj dostojne tekmece. Avstralci, Grki in Hondurašani to pač niso bili.

Argentinci v prvem krogu še zdaleč niso navdušili in ne dajejo vtisa, da bi šli lahko do konca. Na njihovo srečo je že na prvi tekmi z genialnim golom zablestel Lionel Messi. Zdaj bo prav gotovo bolj sproščen in kot tak zelo nevaren za nasprotnikove branilce. Če bo tako, bo Argentina veliko bližje velikemu cilju.

BiH in Hrvaška sta na začetku izgubili, a še zdaleč nista razočarali. Imata veliko možnosti za napredovanje, čeprav so te po remiju Brazilije in Mehike pri Hrvatih nekoliko manjše. Največje razočaranje so prav gotovo Urugvajci (najbolj prijetno so presenetili Kostaričani), ki so se znašli v praktično izgubljenem položaju, in Portugalci, pri katerih smo že na prvi tekmi dobili potrditev, da Cristiano Ronaldo ne bo dovolj. Preostali pa so na žalost portugalskih navijačev daleč preslabi.

Razočarale so tudi afriške reprezentance. Od petih je zmagala le Slonokoščena obala, Nigeriji je uspel remi, medtem ko so Kamerun, Alžirija in Gana izgubili. Vse od leta 1994, ko so v ZDA nase opozorili Kamerunci in Nigerijci, čakamo na odmevnejši dosežek Afričanov na največjem nogometnem tekmovanju, a preboja v polfinale v režiji katere izmed afriških reprezentanc nismo dočakali. Tudi letos ga verjetno ne bomo.

Pred nami je drugi krog prvenstva, karte se bodo na novo pomešale in glede na to, kar smo videli do zdaj, se novih bojev že lahko veselimo.

Ne spreglejte