Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
5. 7. 2018,
20.36

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

3

Natisni članek

FIFA SP 2018

Četrtek, 5. 7. 2018, 20.36

5 let, 9 mesecev

Kaj pravijo stavne kvote? #infografika

Brazilci na stavnicah prvi favoriti, Hrvaška zelo visoko

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

3

V igri za naslov na svetovnem prvenstvu v Rusiji vztraja le še osem reprezentanc. Stavnice največje možnosti za naslov pripisujejo Braziliji, sledita ji Francija in Anglija, na visokem četrtem mestu pa je Hrvaška. Na dnu razpredelnice je Švedska, ki bi igralcem športnih stav v primeru senzacionalnega naslova prinesla tudi največji dobiček.

Kaj pravijo stavne kvote?

Kdo bo letošnji svetovni prvak? Za zdaj je jasno le, da bo vsaj eden izmed finalistov predstavnik Evrope (v spodnjem delu razpredelnice, ki bo dala enega finalista, so ostale Rusija, Hrvaška, Anglija in Švedska), preostalo pa bo razkrilo nadaljevanje izločilnega dela. Če se dan pozna po jutru, bo, tako kot je bilo v osmini finala, napeto tudi v četrtfinalnih spopadih, še bolj vroče pa bi lahko postalo v polfinalu in nato vrhuncu mundiala, velikem finalu, ki bo 15. julija na štadionu Lužniki v Moskvi.

 

Kaj pa poreče statistika? Kratek sprehod skozi dosežke četrtfinalistov na ruskih zelenicah razkriva številne kakovosti Brazilije. Petkratni svetovni prvaki so izmed vseh četrtfinalistov na najvišjem mestu jakostne lestvice Fife (prvouvrščena Nemčija je že izpadla), v dozdajšnjem delu prvenstva, na katerem so vsi četrtfinalisti odigrali štiri tekme, so prejeli najmanj zadetkov (enega je prejel le še Urugvaj, edini četrtfinalist poleg Brazilije, ki ne prihaja iz Evrope), proti vratom so sprožili največ strelov (v tej statistični prvini so na vrhu izenačeni z Belgijci, neposrednimi tekmeci v boju za polfinale), na tekmi pa so imeli tudi največ poskusov podaj.

Brazilija je edina reprezentanca, ki je v osmini finala premagala tekmeca s prednostjo dveh zadetkov. | Foto: Reuters Brazilija je edina reprezentanca, ki je v osmini finala premagala tekmeca s prednostjo dveh zadetkov. Foto: Reuters

Najstarejšo ekipo ima v četrtfinalu gostiteljica Rusija, najmlajši imata Francija in Anglija, največ izkušenj z reprezentančnimi tekmami imajo v povprečju Belgijci, najmanj pa Angleži, na lestvici Fife je z naskokom najnižje uvrščena Rusija, po vrednosti pa izstopajo galski petelini, edini četrtfinalisti, katerih vrednost nogometašev znaša več kot milijardo evrov. Vredni so skoraj desetkrat več od Švedov.

Rdeči vragi iz Belgije so na štirih tekmah SP 2018 dosegli kar 12 zadetkov. So edini četrtfinalisti, ki se lahko pohvalijo z dvomestno številko. | Foto: Reuters Rdeči vragi iz Belgije so na štirih tekmah SP 2018 dosegli kar 12 zadetkov. So edini četrtfinalisti, ki se lahko pohvalijo z dvomestno številko. Foto: Reuters

Največ zadetkov so dosegli Belgijci, kar je slaba novica za obrambo Brazilije, tekmece v četrtfinalu, najmanjkrat pa so mrežo tekmeca zatresli Švedi, ki so tudi najslabši v številu podaj. Največkrat je na tekmah kapitulirala Rusija (petkrat), ki ima tudi najmanj nevaren napad, saj je proti vratom tekmecev sprožila le 33 strelov, je pa po drugi strani pretekla največ kilometrov. V tem pogledu so bili najmanj dejavni Francozi, ki bodo v petek proti Urugvaju odprli četrtfinalno poglavje SP 2018.

Četrtfinalni pari SP 2018:

Petek, 6. julij:
16.00 Nižni Novgorod: Urugvaj - Francija
20.00 Kazan: Brazilija - Belgija

Sobota, 7. julij:
16.00 Samara: Švedska - Anglija
20.00 Soči: Rusija - Hrvaška

Ne spreglejte