Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 6. 2014,
19.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Brazilija Hrvaška nogomet

Četrtek, 12. 6. 2014, 19.02

8 let

Brazilci na krilih Neymarja premagali Hrvate

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V uvodni tekmi svetovnega prvenstva v Braziliji so domači nogometaši v predtekmovalni skupini A po zaostanku z 0:1 na koncu s 3:1 premagali Hrvaško.

Odštevanje v Braziliji se je končalo. Po dolgem čakanju so Brazilci in ljubitelji nogometa po vsem svetu le dočakali začetek največjega športnega tekmovanja v letu 2014. Do 13. julija bo Brazilija središče sveta, prvi pa sta tekmovalno terene v nogometno nori državi seveda preizkusili gostiteljica Brazilija in njena izzivalka Hrvaška.

Hrvati kronali začetno premoč

Uvod v tekmo ni postregel s kakšno pretresljivo akcijo, se je pa že na začetku videlo, da se Hrvati niso prišli samo branit. Naši južni sosedi so prek Matea Kovačića celo prvi sprožili proti vratom Julia Cesarja.

Pisala se je sedma minuta, ko je Corinthias Arena povsem obnemela, saj je po izjemni podaji Ivana Perišića z glavo le za nekaj centimetrov zgrešil Ivica Olić. Če bi šla žoga v okvir Cesarjevih vrat, bi Hrvati povedli z 1:0, tako pa je ostalo pri izidu ob začetnem žvižgu. Že nekaj trenutkov pozneje se je mreža tudi zatresla. Po hitrem protinapadu po levi strani je Olić v kazenski prostor Brazilije poslal ostro podajo po tleh, tam je Nikica Jelavić najprej zgrešil žogo, to pa je branilca Marcela tako zmedlo, da je žogo porinil v lastna vrata.

Neymar zadel iz nič

V nadaljevanju prvega dela so imeli od igre nekoliko več domačini, a več kot le nekaj polpriložnosti jim ni uspelo priigrati. Vse do 29. minute, ko so Brazilci iz nič izenačili. Neymar je potegnil in z razdalje sprožil proti hrvaškim vratom. Pletikosa se je stegnil, kolikor je dolg in širok, a strel je bil preveč natančen. Selecao je izenačil.

Japonec hitro piskal, Neymar izkoristil

Drugi polčas, ki sta ga tako brazilski kot hrvaški selektor začela z enakima postavama, se je začel zelo mirno. Malce več so imeli žogo v svoji posesti domači nogometaši, a si jim kakšne resne priložnosti ni uspelo priigrati. Enako velja za Hrvate. V 66. minuti je po slabi podaji Vedrana Ćorluke do žoge prišel Neymar, ki je imel idealno priložnost, da zaposli Freda, a ga je še pravi trenutek grdo podrl ravno začetnik nevarne akcije Brazilcev, Čorluka. Japonski sodnik mu je pokazal rumeni karton, Brazilci pa so iz prostega strela streljali čez vrata.

Pet minut pozneje je za novo navdušenje na štadionu v São Paulu poskrbel Neymar, ki je zadel še drugič na tekmi in Brazilce popeljal v vodstvo. Selecao je zadel z bele točko, potem ko je v kazenskem prostoru Lovren nekoliko zagrabil Freda, japonski sodnik Nišimura pa je hitro zapiskal enajstmetrovko. Neymar je sicer slabo izvedel strel z bele točke, saj se je Pletikosa žoge celo dotaknil, a vodstva domačih kljub temu ni mogel preprečiti.

Oscar dokončno potopil Hrvate

Dve minuti pred koncem rednega dela tekme je brazilski selektor Luiz Felipe Scolari iz igre potegnil junaka tekme Neymarja, v igro pa poslal defenzivnega vezista Ramiresa.

Hrvati so še nekajkrat zapretili, še najnevarneje prek Brozovića, a je njegov strel iz ugodnega položaja blokiral David Luiz. V naslednjem napadu je za 3:1 mojstrsko s konico nogometnega čevlja zadel Oscar, kar je bil tudi končni rezultat.

Ne spreglejte