Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
1. 3. 2012,
9.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi Neymar Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo

Četrtek, 1. 3. 2012, 9.56

6 let, 6 mesecev

Boj za zlato žogo 2015: kaj pravi statistika o Messiju, Neymarju in Ronaldu?

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lionel Messi, Neymar in Cristiano Ronaldo so pričakovano zadnji trije finalisti za nagrado najboljšega nogometaša na svetu v letu 2015. Prvi favorit je Argentinec, kaj pa pravi statistika?

Svetovna nogometna organizacija Fifa je med 23 imeni izbrala trojico, ki se bo potegovala za naziv najboljšega nogometaša v koledarskem letu 2015. Če sta Ronaldo in Messi že od leta 2007 stalnica v tem tekmovanju, pa je Brazilec Neymar, ki v tej sezoni igra v izjemni formi, prvič med najboljšimi tremi. Mnogi menijo, da bi moral biti med vodilno trojico namesto Ronalda, ki se skupaj z Realom muči v tej sezoni, še tretji člen slovitega MSN Barcelone Luis Suarez. Ta je skupaj z Messijem in Neymarjem leta 2015 zabil kar 125 zadetkov, toliko kot, na primer, vsa ekipa Bayerna.

Vseeno se je namesto Urugvajca med TOP 3 spet znašel Ronaldo, ki je to individualno nagrado osvojil že trikrat, tudi zadnji dve leti. Statistika sicer pravi, da Ronaldo tukaj ni nezasluženo.

Kaka zadnji pred Messijevo in Ronaldovo ero

Čeprav se v tem trenutku sliši neverjetno, bi se Portugalec z novo zlato žogo na vrhu izenačil z Messijem, ki je to lovoriko štirikrat zapored osvojil med letoma 2009 in 2012, Ronaldo pa je bil najboljši še leta 2008, ko je še igral v dresu Manchester Uniteda. Zanimivo je, da je zadnji, ki je osvojil Ballon d'Or in mu ni imel Lionel ali Cristiano, Brazilec Kaka.

Messi se je od leta 2007 vedno uvrstil med najboljše tri v koledarskem letu, medtem ko je Ronaldo leta 2010 ostal zunaj finala. Takrat je bil tam Barcelonin trojček Messi, Iniesta in Xavi.

No, dovolj zgodovine, preidimo k številkam, za katere je najboljši trojček poskrbel od 1. januarja 2015 do zdaj.

Klubske lovorike pomembne ali ne?

Pri nagradi za najboljšega nogometaša sveta se vedno krešejo mnenja, a dejstvo je, da je to individualna nagrada, za katero, vsaj na papirju, ne smejo upoštevati klubskih lovorik. To je na lastni koži leta 2013 občutil Franck Ribery, ki je z Bayernom takrat osvojil trojček (nemško prvenstvo, nemški pokal in ligo prvakov), dodal še evropski pokal in zmago na svetovnem klubskem prvenstvu, a vseeno v hrbet gledal Messiju in Ronaldu. Podobno lahko rečemo za Manuela Neuerja, ki je bil z nemško reprezentanco svetovni prvak, kar je največ, kar lahko osvojiš v nogometu, a ker gre za kolektivni uspeh, je tudi izjemni nemški vratar potegnil kratko.

Če malce navežemo vse skupaj na tekmovanje v tem letu, Messi kar naenkrat ne bi smel biti več tak favorit, in če dodamo, da je Ronaldo za 48 zadetkov potreboval manj tekem kot Argentinec, lahko rečemo, da še ni vse odločeno.

Je pa tudi res, da ni vseeno, ali daš pet zadetkov Levanteju ali enega v polfinalu oz. finalu lige prvakov, prav tako pa je res, da je lažje zadevati, če imaš ob sebi Suareza, Neymarja, Iniesto in Rakitića. Bomo videli, zmagovalec bo znan 11. januarja na slavnostni prireditvi v Zürichu.

Ne spreglejte