Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 11. 2021,
14.56

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

svetovno prvenstvo Katar 2022 Sepp Blatter

Ponedeljek, 22. 11. 2021, 14.56

2 leti, 5 mesecev

Blatter SP v Katarju označil za veliko napako, obtožbe na račun Platinija

"Brez posredovanja Sarkozyja pri Platiniju Katar SP ne bi nikoli dobil"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Blatter Platini | Sepp Blatter je dodelitev nogometnega svetovnega prvenstva 2022 Katarju označil za "veliko napako" in prstom pokazala na Michela Platinija. | Foto Reuters

Sepp Blatter je dodelitev nogometnega svetovnega prvenstva 2022 Katarju označil za "veliko napako" in prstom pokazala na Michela Platinija.

Foto: Reuters

Nekdanji predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Sepp Blatter je dodelitev nogometnega svetovnega prvenstva 2022 Katarju označil za "veliko napako", s prstom pa je spet pokazal na takratnega predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Francoza Michela Platinija in ga označil za glavnega odgovornega, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Brez posredovanja Sarkozyja (takratni francoski predsednik, op. STA) pri Platiniju, Katar prvenstva ne bi nikoli dobil," je v intervjuju za francoski časnik Le Monde povedal Švicar. "To je bilo prvič v zgodovini, da je imelo politično posredovanje vpliv na spremembo pri nogometni odločitvi."

Platini zavrača obtožbe

Vse te trditve pa je za isti časnik zavrnil Platini. "Vse to je sovraštvo, blatenje in zloba. Dovolj je. Že pet let Sepp Blatter ponavlja te lažnive in neosnovane trditve. Mislil sem, da ga bo starost spametovala in ga pripeljala do resnice. Kar trdi, je popolnoma neresnično."

Blatter pri navajanju dejstev o podelitvi SP, tega je Katarju zaupala Fifa in ne Uefa, vedno znova navaja srečanje Platinija z Nicolasom Sarkozyjem in zdajšnjim emirjem Katarja Tamima bin Hamada Al Tanija 23. novembra 2010, ki naj bi odločno vplivalo na podelitev prvenstva 2. decembra istega leta Katarju.

Katar 2022 | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Pri podelitvi SP je možno, da se pojavijo denarni tokovi"

Blatter trdi, da je Katar na tem srečanju dobil štiri glasove iz Evrope, tudi Platnijevega, kar je bilo odločilno. Platini pa vedno znova ponavlja, da ni šlo za vpliv politike. V zvezi s tem so se pojavili tudi očitki o korupciji proti temu nekdanjemu odličnemu nogometašu Francije. Leta 2019 ga je v zvezi s tem policija celo priprla.

V zvezi z možno korupcijo znotraj izvršnega odbora Fifa pa je Švicar za časnik še povedal. "Nisem ne moralist, ne spovednik. A pri dodelitvi tako pomembnega dogodka, kot je nogometno svetovno prvenstvo, je seveda možno, da se pojavijo denarni tokovi in da kdo kaj pospravi v svoj žep." Blatter še pravi, da je sam glasoval za ZDA, saj je iz socialnega in klimatskega vidika zanj velika napaka, da SP prireja Katar.

Ne spreglejte