Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 10. 2017,
12.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 UEFA Michel Platini Vladimir Putin FIFA FIFA SP 2018 Joseph Blatter

Petek, 20. 10. 2017, 12.35

6 let, 6 mesecev

SP 2018 v Rusiji

Blatter bo na SP 2018 gost ruskega predsednika, kaj pa Platini?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vladimir Putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Sepp Blatter, nekdanji dolgoletni predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki so mu leta 2015 zaradi vpletenosti v korupcijski škandal prepovedali vsakršno delovanje v nogometu, si bo ogledal svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji. Čeprav ima prepoved, je Blatter dejal, da se bo na povabilo ruskega predsednika Vladimirja Putina udeležil SP.

"Šel bom na nogometno svetovno prvenstvo v Rusijo. Prejel sem vabilo predsednika Putina," je dejal 81-letni Joseph Blatter v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP.

Blatter je dodal, da je vabilo prejel tudi Michel Platini, nekdanji šef Evropske nogometne zveze (Uefa), ki je prav tako "na hladnem" zaradi korupcije. Vendar pa so iz Platinijevega tabora sporočili, da "Platini ni prejel vabila Putina za udeležbo na svetovnem prvenstvu in da za zdaj še ne ve, kaj bo počel prihodnje poletje".

Po letu 1970 ni izpustil niti enega svetovnega prvenstva

Švicar Joseph Blatter je prepričan, da ne bo izpustil SP 2018 v Rusiji. | Foto: Reuters Švicar Joseph Blatter je prepričan, da ne bo izpustil SP 2018 v Rusiji. Foto: Reuters Blatter, ki je vodil Fifo dolgih 17 let, je vladavino končal s škandalom. Etična komisija Fife mu je za šest let prepovedala vse z nogometom povezane dejavnosti, potem ko je bil spoznan za krivega nezakonitega prejema dveh milijonov švicarskih frankov od takratnega šefa Uefe Platinija.

A Blatter je trdno odločen, da ne bo izpustil SP, saj je bil vse od svojih začetkov pri Fifi leta 1970 na prav vseh svetovnih prvenstvih. "Za zdaj še ne vem, za kako dolgo bom šel na svetovno prvenstvo, ali bom tam na slovesnem odprtju ali na finalu," je dejal na pogovoru v Zürichu.

"Ker ne smem več delovati v nogometu in na SP nimam več službenih obveznosti, se bom morda odločil le za kratek obisk," je še dejal nekdanji prvi mož Fife, proti kateremu še teče preiskava švicarskih tožilcev v zvezi z njegovim domnevnim nezakonitim vodenjem Fife.

Je prišla Rusija do SP 2018 s podkupninami?

Iz tabora Michela Platinija so sporočili, da niso prejeli vabila Putina.  | Foto: Reuters Iz tabora Michela Platinija so sporočili, da niso prejeli vabila Putina. Foto: Reuters V Švici tudi preiskujejo svetovno prvenstvo 2018, saj menijo, da je Rusija šele po številnih podkupninah pridobila pravico do organizacije SP. "Prepričan sem, da bo SP 2018 odlično. Rusija mora pokazati, da zna v goste sprejeti ves svet. To je velik izziv," meni Blatter.

Za zdaj še ni znano, kako bo Fifina prepoved vplivala na Blatterjev pričakovan obisk na tekmah in drugih dogodkih SP.

Platini, ki si je prislužil štiriletno prepoved delovanja v nogometu, si je lahko ogledal tekme Eura 2016 v rojstni Franciji, na tekmah pa ni smel imeti nobene uradne vloge.

Ne spreglejte