Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
31. 5. 2012,
11.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bayern

Četrtek, 31. 5. 2012, 11.29

8 let

Bayern vsaj v nečem zmagovalec

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nogometaši Bayerna so največji osmoljenci nedavno končane sezone. Milimetri so jih delili od treh lovorik, pripada pa jim častna četrta. Bavarski velikan je klub, ki bo imel na EP največ udeležencev.

Navijači Bayerna se lahko tolažijo z dejstvom, da prvak Evrope Chelsea premore ''le'' devet nogometašev, ki kandidirajo za nastop na EP 2012, medtem ko jih ima klub iz Münchna kar 13. Od tega osem Nemcev. Real Madrid, drugouvrščeni na tovrstni razpredelnici, ima 11 udeležencev največjega evropskega tekmovanja, z dvomestno številko pa se lahko pohvali le še kijevski Dinamo. Arsenal si z osmimi udeleženci deli peto mesto z angleškim, nemškim, ruskim in ukrajinskim prvakom ter španskim pokalnim zmagovalcem, a izstopa v tem smislu, da prihajajo evropski ''topničarji'' kar iz sedmih držav. Toliko različnih ne premore noben klub. Juventus je dom sedmih reprezentantov, prav vseh iz Italije, poleg njega pa je igralce zgolj iz ene države na evropsko prvenstvo (od klubov, ki imajo vsaj pet udeležencev EP 2012) poslala le še Viktoria Plzen. Pri igralcih, ki so že napovedali selitev, se še vedno upošteva stari delodajalec (tisti, v katerem je končal sezono 2011/12), saj bodo v večini primerov uradne pogodbe z novim začele veljati šele 1. julija 2012.

Leta 2000 so imeli udeležence EP štirje slovenski klubi

Vsaj pet udeležencev EP 2012 bo imelo 21 evropskih klubov. Tretjina omenjenih klubov prihaja iz Anglije (sedem), trije iz Rusije, po dva iz Italije, Nemčije, Španije in Ukrajine, enega imajo Češka, Grčija in Nizozemska. Slovenije ni na seznamu. Zadnjič je bila zastopana leta 2000, ko je na EP nastopila tudi slovenska izbrana vrsta. Tedaj je imela Katančeva četa (selektorji so takrat na seznam uvrstili le 22 igralcev, enega manj kot njihovi nasledniki 12 let kasneje) šest nogometašev, ki so igrali v domačih klubih. Trije pri Mariboru (Marko Simeunovič, Marinko Galič in Amir Karič), po eden pa pri Gorici (Anton Žlogar), Muri (Dejan Nemec) in Olimpiji (Milan Osterc).

Ne spreglejte