Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
13. 8. 2019,
12.50

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

Denilson Athletic Bilbao Inaki Williams

Torek, 13. 8. 2019, 12.50

4 leta, 8 mesecev

Inaki Williams in Athletic Bilbao do leta 2028

Baski poskrbeli za eno najdaljših pogodb v zgodovini nogometa

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49
Inaki Williams | Inaki Williams bo, če bo pogodbo izpolnil do konca, v majici Athletic Bilbaa "ostarel". | Foto Reuters

Inaki Williams bo, če bo pogodbo izpolnil do konca, v majici Athletic Bilbaa "ostarel".

Foto: Reuters

Iz Španije prihaja vest o precej nenavadni pogodbi, ki so jo s svojim najvrednejšim nogometašem podpisali pri tamkajšnjem nogometnem prvoligašu Athletic Bilbau. S španskim zvezdnikom Inakijem Williamsom so podpisali kar devetletno pogodbo.

V nogometu smo vajeni eno-, dve-, tri-, štiri-, včasih tudi petletnih pogodb, a tokrat iz Pamplone prihaja novica o precej nenavadnem dogovoru tamkajšnjega Athletic Bilbaa in Inakija Williamsa, ki sta sklenila kar devetletno sodelovanje. Pogodba, ki jo je z Baski podpisal 25-letni španski napadalec ganskih korenin, se bo iztekla šele leta 2028, v njej pa je po novem zapisana odkupna klavzula v višini 135 milijonov evrov.

Fant, ki se odlično sklada s filozofijo kluba

Baska afriških korenin navijači Athletica obožujejo. | Foto: Reuters Baska afriških korenin navijači Athletica obožujejo. Foto: Reuters S tem so Baski nase priklenili enega najboljših nogometašev v španski ligi, če ne upoštevamo velike trojke, Barcelone, Reala in Atletica, ter najbolj cenjenega posameznika moštva iz Pamplone. Ta 25-letni nogometaš, ki se odlično znajde tako v konici napada kot tudi na levem ali desnem krilu, se kljub ganskim koreninam odlično sklada s filozofijo Athletic Bilbaa. Ta že od nekdaj vztraja pri tem, da za moštvo igrajo samo Baski. V 121-letni zgodovini je zanj zaigralo le šest "tujcev".

"Vedno sem govoril, da je Athletic Bilbao klub, v katerem želim biti," je po podpisu pogodbe povedal Williams, ki so ga dolgo časa povezovali z odhodom v številne bogate evropske klube, predvsem Manchester United. "To je moj dom, tukaj imam vse, česar si želim. Klub je bil vedno dober do mene in mi dal vse. Upam, da mu bom zdaj lahko vrnil in Athletic Bilbao pomagal spraviti na višjo raven," je še povedal hitronogi nogometaš, ki je enkrat nastopil tudi za špansko reprezentanco.

Do zdaj je Williams, ki je igral v vseh mlajših selekcijah kluba in tudi njegovi B-ekipi, za člansko moštvo Athletica odigral 204 tekem in zabil 49 golov.

V prejšnji sezoni, v kateri je Athletic v prvenstvu zasedel osmo mesto in za las ostal brez evropskih tekmovanj, je v 41 nastopih v prvenstvu in pokalu zabil 15 golov ter prispeval še štiri asistence.

Denilson je leta 1998 iz Flamenga v Betis prišel za 31 milijonov evrov, kar je bil takrat najdražji prestop v zgodovini nogometa. Danes Brazilca ni več niti med najdražjimi 200 prestopi. | Foto: Reuters Denilson je leta 1998 iz Flamenga v Betis prišel za 31 milijonov evrov, kar je bil takrat najdražji prestop v zgodovini nogometa. Danes Brazilca ni več niti med najdražjimi 200 prestopi. Foto: Reuters

Rekord je še vedno v rokah Betisa in Brazilca

Ni pa Williamsova devetletna pogodba najdaljša v zgodovini španskega nogometa, če ste tako mislili. Rekorden je podpis, ki seže v leto 1998. Takrat je Brazilec Denilson z Betisom iz Seville sklenil kar desetletno sodelovanje in v Andaluzijo, kamor je prišel za 31,5 milijonov evrov, preračunano v današnjo evropsko valuto in bil nekaj časa najdražji igralec v zgodovini nogometa. Danes ga večni lestvici najvišjih prestopov ni niti med 200.

Ne spreglejte