Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
21. 12. 2017,
10.50

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Natisni članek

Philippe Coutinho Liverpool zimski prestopni rok Barcelona Ernesto Valverde UEFA liga prvakov angleško prvenstvo Jürgen Klopp špansko prvenstvo el clasico Andres Iniesta Ivan Rakitić

Četrtek, 21. 12. 2017, 10.50

1 leto

Philippe Coutinho

Barcelona omehčala Liverpool, Coutinho prihaja za 150 milijonov evrov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05
Philippe Coutinho | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Začelo se je z bombastičnimi napovedmi otoških medijev, da sta si Barcelona in Liverpool že malodane segla v roke, na Camp Nou pa se bo za vrtoglavih 150 milijonov evrov preselil Philippe Coutinho. Nato so o tem začeli poročati še španski mediji. Selitev brazilskega kreativnega zvezdnika v Katalonijo bi lahko predstavljala vrhunec zimskega prestopnega roka.

Brazilski nogometaš Philippe Coutinho, ki je letos navduševal tudi na slovenskih tleh in Liverpoolu v ligi prvakov pomagal do visoke zmage v Ljudskem vrtu (7:0), je član tako imenovane velike četverice Liverpoola. Pri rdečih jo sestavljajo še njegov rojak Firmino ter Afričana Sadio Mane in Mohamed Salah. So motor moštva, predstavljajo največjo nevarnost za tekmeca, poskrbijo tudi za največ zadetkov in mojstrskih potez.

Menedžer se je že sestal s predsednikom Barcelone

Se bo moral Jürgen Klopp v nasprotju s svojimi željami posloviti od Brazilca? | Foto: Reuters Se bo moral Jürgen Klopp v nasprotju s svojimi željami posloviti od Brazilca? Foto: Reuters Že prihodnji mesec pa bi lahko druščina, ki si je ime izposodila pri slavni glasbeni skupini, ponosu Liverpoola The Beatles (Fab Four), ostala brez 25-letnega Coutinha. Čeprav nemški trener Jürgen Klopp ponavlja, da ga ne namerava kar tako prepustiti Kataloncem, se sodeč po poročanju številnih angleških in španskih medijev nekaj dogaja. O tem, da sta kluba že dosegla dogovor, je poročal katalonski športni dnevnik Sport in dodal, da se je pri predsedniku Barcelone Josepu Marii Bartomeuu že mudil menedžer brazilskega reprezentanta.

Zimski prestopni rok bi tako lahko nadaljeval nori ritem visokih poslov, ki so se sklepali poleti in nogomet potisnili v novo dimenzijo, kjer se dogajajo prestopi, vredni skoraj četrt milijarde evrov (Neymar).

Barceloni gre brez Dembeleja odlično

Mladi Francoz Ousmane Dembele v jesenskem delu ni veliko igral. | Foto: Reuters Mladi Francoz Ousmane Dembele v jesenskem delu ni veliko igral. Foto: Reuters Barcelona je za odhod ambicioznega Brazilca, ki se je preselil v Pariz, prejela 220 milijonov evrov, večino tega denarja odštela za nakup Francoza Ousmaneja Dembeleja (Borussia Dortmund), ki pa nima sreče z zdravjem, tako da je dres Barcelone oblekel le nekajkrat. V španskem prvenstvu je odigral le 51 minut, kmalu pa naj bi se vrnil na igrišče.

Kataloncem gre brez njega odlično. V domačem prvenstvu so neporaženi, pred najbližjim tekmecem Atleticom imajo šest točk prednosti, pred tradicionalnim rivalom Realom pa ob tekmi več kar 11, kar je dobrodošlo spoznanje pred sobotnim el clasicom v Madridu.

Čeprav zmagovalne ekipe, ki niza uspehe, ni preveč priporočljivo menjati, želi vodstvo Barcelone dodatno učvrstiti kader.

Barceloni ne bi mogel pomagati v ligi prvakov

Coutinho (skrajno desno) se je med strelce vpisal tudi na gostovanju Liverpoola v Mariboru. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Coutinho (skrajno desno) se je med strelce vpisal tudi na gostovanju Liverpoola v Mariboru. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Prihod Coutinha, ki ga je Ernesto Valverde želel pripeljati že poleti, a kljub konkretni ponudbi, vredni 120 milijonov evrov, ni našel skupnega jezika z Liverpoolom, bi Barcelono postavil v položaj, ko bi lahko z lahkoto sledila vrhunskemu ritmu v španskem prvenstvu, pokalu in ligi prvakov. Želi si namreč več naslovov. Zagotovo španski in evropski naslov, obe lovoriki, ki ju je letos osvojil Real.

Če bi se pridružil še Coutinho, bi se Barcelona izločilnega dela v ligi prvakov, kjer jo v osmini finala čaka Chelsea, morala vseeno lotiti brez Brazilca. Ta je že odigral skupinski del za Liverpool, zato po pravilih Evropske nogometne zveze (Uefa) v nadaljevanju sezone ne bi smel nastopiti za drugo ekipo. To bi bil udarec za Katalonce, saj Coutinho odlično pozna angleškega prvaka, s katerim se redno srečuje na Otoku.

Iniesta ga ne doživlja kot tekmeca, negotova usoda Rakitića

Andres Iniesta ne skriva navdušenja nad morebitnim prihodom osem let mlajšega Brazilca. | Foto: Reuters Andres Iniesta ne skriva navdušenja nad morebitnim prihodom osem let mlajšega Brazilca. Foto: Reuters Prihod Coutinha se napoveduje kot prihod naslednika Andresa Inieste, ki je pri 33 letih prišel v obdobje, ko potrebuje več časa za počitek in obnovitev moči. Iniesta je nedavno podaljšal pogodbo z Barcelono, a se v Kataloniji vse glasneje govori, da bi se lahko v bližnji prihodnost preselil na Kitajsko.

"Coutinho je odličen igralec. Zelo je nadarjen, kakovostno uporablja obe nogi, pogosto je strelec, odlično kombinira in skrbi za vez med sredino in napadom," je izkušeni Španec pohvalil morebitnega brazilskega prišleka. "Bilo bi odlično, če bi okrepil Barcelono. Ne doživljam ga kot tekmeca za moje igralno mesto, ampak kot dodano vrednost za klub," je po poročanju angleškega časnika Express dejal Iniesta.

V primeru prihoda Coutinha pa bi se lahko na Camp Nouu zgodil zvezdniški odhod. Kovčke bi lahko pospravil Ivan Rakitić. Hrvaški as bi v tem primeru po poročanju španskega portala Diario Gol začel razmišljati o novem delodajalcu, saj pri Barceloni noče imeti vzporedne vloge, v kateri ne bi imel zagotovljenega nastopa v udarni enajsterici.

Bi se Ivan Rakitić, ki želi prihodnje leto s hrvaško reprezentanco zablesteti na SP 2018 v Rusiji, v primeru prihoda Coutinha resnično počutil ogroženega? | Foto: Reuters Bi se Ivan Rakitić, ki želi prihodnje leto s hrvaško reprezentanco zablesteti na SP 2018 v Rusiji, v primeru prihoda Coutinha resnično počutil ogroženega? Foto: Reuters

Zimski prestopni rok bo očitno še zelo zanimiv. Liverpool se v mislih že počasi pripravlja na obračun osmine finala lige prvakov, ko bo na drugi strani stal portugalski velikan Porto. Bodo rdeči takrat še računali na Brazilca, ki je v tej sezoni navijače rdečih osrečil že z desetimi zadetki in osmimi podajami?

Ne spreglejte