Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
24. 5. 2013,
17.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bayern Borussia Dortmund finale Damir Skomina

Petek, 24. 5. 2013, 17.37

7 let, 12 mesecev

Arhitekt upa, da si ga ne bodo zapomnili

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sodniki v tej evropski sezoni niso navdušili. Preveč je bilo spornih in napačnih odločitev, ki so neposredno vplivale na rezultat in sejale slabo voljo v tabore ekip. Bo Nicola Rizzoli kos pritisku?

Sodniška komisija Evropske nogometne zveze (UEFA) se je odločila, da bo zahtevno in sila odgovorno nalogo v velikem finalu zaupala 41-letnemu arhitektu iz Bologne, ki se je lahko dozdaj v karieri pohvalil z vrhuncem, da je sodil finale lige Europa. In to krstnega, kar se tiče uradnega naslednika pokala UEFA, v katerem je Atletico Madrid v Hamburgu po podaljških odpravil Fulham. Zdaj bo v središču pozornosti še na sklepnem dejanju lige prvakov, usoda pa je hotela, da bo delil pravico nemškima kluboma, Bayernu in Borussii Dortmund. ''Zelo sem ponosen, da bom sodil najbolj pomembno tekmo, kar se tiče evropskih tekmovanj. Če se ozrem 24 let nazaj, ko sem začel sodniško kariero, se mi zdi neverjetno, da sem prilezel tako visoko,'' je Nicola Rizzoli načel pogovor za uradno stran Uefe. V tej sezoni je v ligi prvakov sodil na štirih tekmah. Nazadnje je delil pravico na dvoboju osmine finala med Portom in Malago, nato pa ga v izločilnem delu nismo več zasledili. In tako bo ostalo do sobote, ko bo njegov pisk označil začetek nemške veselice na Wembleyju. ''Verjamem, da mi bodo pomagale izkušnje s finala lige Europa leta 2010. Finale je vedno posebna tekma, pa čeprav ne bi smelo biti tako, saj je vsaka tekma nekaj posebnega,'' je dejal Italijan, ki se je v želji, da bo čimbolj pripravljen za sodniški izziv, o finalistih pozanimal tudi pri nekaterih nemških znancih, tudi delivcih pravice, izpostavil pa je tudi predpogoj vsakega dobrega sojenja, da predhodno preuči taktične značilnosti iger klubov, katerim sodi. ''Le tako te na igrišču ničesar ne preseneti, pač pa ti pomaga, da nekatere stvari predvidiš, in ti to olajša delo.''

Rizzoli: Zvezdniki so, in tako bi moralo biti vedno, le igralci

V finalu se bosta po njegovem mnenju pomerili dve ekipi, ki sta odlično pripravljeni, računata pa na trenerja, ki sta mojstra taktičnih pristopov in rešitev. ''Pričakujem, da bodo nogometaši pokazali vse kar znajo, tako da nas čaka pravi spektakel. Wembley predstavlja zibelko nogometa, pa čeprav je starejšega zamenjal novi štadion. Tu občutiš zgodovino in nogometno strast. Upam, da bom to v soboto občutil v slačilnici ter v trenutku, ko se bomo podali na igrišče. In srčno upam, da si ljubitelji nogometa po finalu ne bodo zapomnili mojega priimka, ampak ga le prebirali v rubriki, namenjeni glavnemu sodniku srečanja. Zvezdniki so, in tako bi moralo biti vedno, le igralci,'' pojasnjuje Italijan, ki mu bosta z zastavicami v rokah pomagala rojaka Renato Faverani in Andrea Stefani, izza črte v kazenskem prostoru pa Gianluca Rocchi in Paolo Tagliavento.

Ne spreglejte