Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
29. 5. 2018,
11.43

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

4

Natisni članek

Marinko Galić Milko Djurovski Kliton Bozgo Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor Zlatko Zahović

Torek, 29. 5. 2018, 11.43

5 let, 11 mesecev

Anketa: NK Maribor brez Zlatka Zahovića?

Legendo jugoslovanskega nogometa skrbi za NK Maribor brez Zahovića

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

4

Anketa Zlatko Zahović Galić Bozgo Djurovski | Foto Sportida

Foto: Sportida

"Maribor bo obstajal tudi brez Zlatka Zahovića," sporočajo nekdanji asi mariborskega kluba, ki živijo v mestu ob Dravi. Kliton Bozgo, Milko Djurovski in Marinko Galić pričakujejo, da bo vodstvo NK Maribor čim prej obvestilo navijače o odločitvi dolgoletnega športnega direktorja. Ta je na sončni strani Alp odjeknila kot strela z jasnega in napovedala ogromno spremembo v taboru vijolic.

V nedeljo se je končala Prva liga Telekom Slovenije, a je v Ljudskem vrtu ostalo še kako vroče. Športni direktor Zlatko Zahović je napovedal odhod. Če ga bo uresničil, bo Maribor prvič po letu 2007 vstopil v novo sezono brez dolgoletnega snovalca kadrovske politike. To se bo zgodilo le nekaj dni po sezoni, v kateri Maribor prvič po dolgem času ni osvojili niti ene lovorike. Kako doživljajo Zahovićevo odločitev nekdanji nogometaši Maribora, ki jim je mar za usodo vijoličastega kluba?

Zlatko Zahović
Sportal Konec je! Zlatko Zahović potrdil, da odhaja iz Maribora.

Kliton Bozgo, nekdanji reprezentant Albanije in napadalec Maribora

Zlatko Zahović je postal športni direktor NK Maribor avgusta 2007. | Foto: Vid Ponikvar Zlatko Zahović je postal športni direktor NK Maribor avgusta 2007. Foto: Vid Ponikvar "Situacija je meglena, nejasna. Zahović se mora odločiti, kako bo. Javnost mora vedeti, kaj se dogaja v NK Maribor. Maribor je institucija, zato mora navijačem in privržencem razložiti, kako in kaj. Maribor je končal sezono brez lovorike, kar ni normalno glede na ugled kluba. V tej sezoni je igral v ligi prvakov. Še nikoli ni imel na razpolago toliko denarja, največ v zgodovini kluba, a ni osvojil lovorike. Olimpija je bila boljša v pokalu, kjer je izločila Maribor, dobila je tudi derbi v Ljudskem vrtu in postala prvak. Treba ji je pošteno in športno čestitati, ne pa iskati krivcev pri sodnikih. Krivdo je treba iskati sam pri sebi.

Če bo Zahović res odšel, bo namesto njega prišel nekdo drug. Mariborski klub je po letu 1960 še vedno ostal. Igralci, trenerji, funkcionarji prihajamo in odhajamo, klub pa ostaja. Nogomet se bo še naprej igral. NK Maribor je bil klub že pred Zahovićem in bo tudi po njem. Ali pa Bozgom, Prosenom, Tavaresom. Maribor pa je velik klub, ki mu ni treba nikogar prositi, naj ostane. Nihče v klubu ne dela zastonj. Če noče Zahović, bo pač prišel nekdo drug. Ima pa Zlatko ogromne zasluge za dobre rezultate Maribora v zadnjem obdobju, o tem ni dvoma.

Dogajanje me spominja na leto 2013, ko je Zahović napovedal odhod, nato pa se po tednu dni vrnil. Zadeva se ponavlja. Po nekem slabšem rezultatu se ponavlja scenarij. Klub bi moral zdaj javnosti pojasniti, kaj se dogaja. Navijačem bi moral to razložiti. To ni zasebni klub, ampak od vseh. Vsi imamo pravico vedeti, kaj se dogaja. Klub potrebuje čas, da analizira zadevo, to razumem, a nekdo mora prevzeti odgovornost za to sezono, v kateri ni bilo vse dobro. Gre pa življenje naprej. Maribor bo že še prvak. Če ne prihodnjo sezono, pa katero od naslednjih. To sploh ni pomembno, pomembno je le, da se bo nogomet igral še naprej. Tudi brez Zlatka Zahovića."

Milko Djurovski, nekdanji reprezentant Jugoslavije in napadalec Maribora

V sezoni 2007/08 je Zahović na položaj trenerja NK Maribor pripeljal prijatelja Milka Djurovskega, a se je sodelovanje zaradi slabih rezultatov hitro končalo. | Foto: Vid Ponikvar V sezoni 2007/08 je Zahović na položaj trenerja NK Maribor pripeljal prijatelja Milka Djurovskega, a se je sodelovanje zaradi slabih rezultatov hitro končalo. Foto: Vid Ponikvar "Maribor brez Zlatka Zahovića? Zakaj pa ne, to bi bilo mogoče. Zlatko je veliko naredil za klub, o tem ni najmanjšega dvoma, a se je v zadnjem času v klubu dogajalo marsikaj. Priznam, ne obiskujem veliko srečanj, a vseeno spremljam prvoligaško dogajanje. Za zdaj se še ne ve, ali bo ostal ali ne. To je sporno. Zmore pa NK Maribor v prihodnje delovati brez njega, o tem ne dvomim.

To, da bi kreiral politiko mariborskega kluba, me res ne zanima. Zavedam se, da bo Zahovića težko nadomestiti. Zlatko je veliko ime. Neke stvari je delal odlično, pri nekaterih pa ni bil tako uspešen in tudi delal napake. Kar zadeva klubsko delo z mladimi - bolj spremljam ravno to -, lahko povem, da v vseh teh letih ni naredil veliko za mariborsko mladinsko šolo. To je po svoje logično, ker je bolj usmerjen v prvo moštvo članske zasedbe.

Se pa poraja vprašanje, kaj se bo zgodilo, če bo res odšel. Maribor ima zelo malo svojih igralcev. Če bo ostal še brez Zahovića, bo nastala neka praznina. Težava je, če ne igraš vsako sezono v ligi prvakov. Mariborčani potrebujejo veliko denarja, da vzdržujejo klub in visok proračun kluba. Vprašanje je, ali jim bo to uspelo, če bo odšel Zahović. Sam si želim, da bi ostal. To govorim kot navijač kluba, navsezadnje tudi živim v Mariboru.

Kaj bo po njegovem odhodu? Vedno so se dogajale takšne zadeve. Bil je Zdravko Mamić pri Dinamu, bila sta Jože Jagodnik in Bojan Prašnikar v Mariboru. Bilo je vse krasno, ko so odšli, pa je bilo nekaj let čutiti veliko krizo. Ni bilo več denarja. Bojim se, da bi se to brez Zahovića zgodilo Mariboru. Raje bi videl, da bi ostal.

Za tisto, kar je naredil z Mariborom, mu lahko damo kapo dol. Sploh zaradi lige prvakov. Bomo pa zdaj videli, kakšno zapuščino je zapustil nasledniku. Če bo njegov naslednik opravljal delo brez težav, bomo prejeli dokaz, ali je delal Zahović dobre ali slabe stvari."

Marinko Galić, nekdanji reprezentant Slovenije in branilec Maribora

Bo Zlatka Zahovića na položaju športnega direktorja nasledil Miran Pavlin? Marinko Galić je z obema delil slačilnico slovenske zlate reprezentančne generacije. | Foto: Reuters Bo Zlatka Zahovića na položaju športnega direktorja nasledil Miran Pavlin? Marinko Galić je z obema delil slačilnico slovenske zlate reprezentančne generacije. Foto: Reuters "Pri Zlatku je vse mogoče. Morda hoče postaviti pogoje, mogoče si želi čistko. Morda si pravi, ali jaz ali pa tisti preostali, ki verjetno niso stali na njegovi strani ob zadnjem problemu. Morda. Ve, da ima za seboj navijače, a ve tudi, da to ni pravi način. Vprašanje je, kaj je v ozadju. Od Zlatka, takšnega, kot ga poznamo, lahko od njega pričakujemo dejansko vse. Nič nas ne more presenetiti. Zlatko je v svojem poslu genij. Pravi genij. Dobro premisli o vsem, kar naredi. In vse, kar naredi, gre ponavadi tudi njemu na mlin. Teh stvari, teh taktik ne izbira kar tako, bo pa čas prinesel svoje.

Še vsak klub, vsaka ustanova je nadaljevala zgodbo. Mogoče ne po istih notah, a še noben klub ni propadel zaradi odhoda nekega trenerja, igralca, funkcionarja … Klub bo še naprej obstajal. Jasno pa je, da je klub Maribor v zadnjih letih postal sinonim za uspehe. Ve se, kdo je najbolj zaslužen za njih. To je Zlatko. S svojo karizmo, poznanstvi in nogometnim znanjem je največji krivec za uspehe. Pri njegovi sestavljanki igralcev sem včasih pomislil, da nima zveze z ničemer, pa sem na koncu videl, da je večino zadel v polno. Pustimo srečo, ki je bila velikokrat na njegovi strani, ampak brez jajc, ki jih ima, po domače povedano, tega ne bi bilo. Vsi njegovi javni nastopi so dobro premišljeni, taktično dovršeni, tako da je res perfekcionist. Točno ve, kdaj kaj narediti, kdaj koga kritizirati ali pohvaliti. Če bi se res zgodilo, da ga ne bo, se bodo tekme še vedno igrale naprej. Neke določene spremembe bi nastale, ampak klub bi šel dalje.

Vseeno ni tako črno, kot je videti. Ne vem, kaj je v ozadju, a Maribor bo nadaljeval svojo pot. Z Zlatkom ali brez. Predvidevam, da ga bo nasledil Pavlin. Sta dobra prijatelja, tako da nekih večjih odstopanj od načina dela ne bo. Ne bo pa več spektakularnosti za medije. Zahović je znal vreči kakšno bombico. Pavlin mu v tem pogledu ni kos. Zlatko je delo športnega direktorja v Sloveniji dvignil v višave. Težko ga bo kdo presegel. Kdorkoli se bo podal na sedež, ga čaka ogromen izziv."

Ne spreglejte