Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 2. 2024,
23.05

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

Natisni članek

Chelsea Arsenal Premier League Manchester United Liverpool Manchester City angleško prvenstvo

Ponedeljek, 5. 2. 2024, 23.05

2 meseca, 3 tedne

Angleško prvenstvo, 23. krog

Preobrat Man Cityja v Londonu po izjemni predstavi Angleža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70
Phil Foden | Phil Foden je zatresel mrežo Brentforda kar trikrat. | Foto Reuters

Phil Foden je zatresel mrežo Brentforda kar trikrat.

Foto: Reuters

Angleški prvak Manchester City je v zadnji tekmi 23. kroga v gosteh premagal Brentford (3:1) in se vodilnemu Liverpoolu ob tekmi manj približal zgolj na dve točki zaostanka. Izbranci Josepa Guardiole, za katere je prvič letos od prve minute zaigral Erling Haaland, s tremi zadetki pa je blestel Phil Foden, so se na lestvici točkovno izenačili z Arsenalom. Topničarji so v derbiju kroga s 3:1 ugnali Liverpool, tako da pri vrhu lestvice angleške premierlige vlada gneča.

Manchester City Erling Haaland
Sportal Rdeči vragi po drami do zmage, vrnil se je Haaland, Liverpool nadigral Chelsea
Lisandro Martinez
Sportal Martinez bo manjkal najmanj osem tednov

Branilec naslova Manchester City je vse bližje vrhu. V ponedeljek je s 3:1 ugnal Brentford. Sprva zasedbi Josepa Guardiole v Londonu ni kazalo najbolje, saj je Neal Maupay v 22. minuti izkoristil nezbranost gostujoče obrambe po dolgi podaji vratarja Marka Flekkena in popeljal Brentford v vodstvo z 1:0. Čuvaj mreže gostiteljev se je s tem vpisal pod asistenco, blestel pa je tudi med vratnicama. Zgolj v prvem polčasu je zbral kar sedem obramb. City je prevladoval na igrišču, za izenačenje pa je v izdihljajih prvega dela poskrbel Phil Foden. Angleški zvezdnik, ki se bo na Euru 2024 pomeril tudi proti Sloveniji, je v nadaljevanju zadel v polno še dvakrat. Najprej po podaji Kevina de Bruyna, nato mu je asistiral še Erling Haaland, ki je prvič v letu 2024 zaigral od prve minute.

Topničarji premagali Liverpool

V nedeljo se je v premier ligi igrala tekma, ki je že imela pomembno vlogo za razplet prvenstva, z njo je namreč Arsenal ostal v bitki za tako želeno lovoriko, ki je ni osvojil že 20 let. Lani je zapravil lovoriko v končnici prvenstva v boju z Manchestrom Cityjem. Letos ima nihanj še več, ob Cityju pa še tekmeca več, prav Liverpool. Ta je tudi vodilni, pred to tekmo pa je bil neporažen v premier ligi od 30. septembra, ko ga je z 2:1 premagal Tottenham. Arsenal, ki je pred tekmo zaostajal za pet točk, in Liverpool sta to sezono med seboj igrala že dvakrat: decembra v ligi 1:1, nedavno v pokalu FA pa so rdeči topničarje izločili z 2:0.

Gabriel Martinelli za 2:1. | Foto: Reuters Gabriel Martinelli za 2:1. Foto: Reuters Čeprav je imel Liverpool več časa žogo v sovji posesti, je prvi polčas vendarle pripadel Arsenalu. Topničarji so znotraj okvira vrat streljali štirikrat. Bukayo Saka je po podaji Gabriela Martinellija z glavo zapretil že v 11. minuti, a ni bil dovolj natančen. Je pa tri minute pozneje odbitek potisnil v Liverpoolov gol in domači so vodili z 1:0. A na glavni odmor vendarle niso odšli s prednostjo. V zadnji minuti sodnikovega dodatka je žogo nesrečno v svoj gol odbil Brazilec Gabriel.

Martin Odegaard si je ob proslavljanju zmage sposodil fotoaparat enega od fotografov. | Foto: Reuters Martin Odegaard si je ob proslavljanju zmage sposodil fotoaparat enega od fotografov. Foto: Reuters Londončani so bili podjetnejši tudi v drugem polčasu, ko so streljali na nasprotnikova vrata še trikrat in dvakrat tudi zadeli. Po veliki napaki gostujočega vratarja Alissona Beckerja je v 67. minuti na 2:1 povišal Martinelli, velike tri točke Arsenala pa je v sodnikovem dodatku potrdil Leandro Trossard. Takrat so imeli topničarji že igralca več, saj je bil nekaj minut prej po drugem rumenem kartonu izključen Ibrahima Konate.

Hojlund zadel na rojstni dan

Po dolgem času so Old Trafford zadovoljni zapuščali navijači Manchestra Uniteda. Ne samo zaradi treh točk, s katerimi so se povzpeli na šesto mesto, ampak tudi zaradi všečne igre. V 23. minuti jih je v vodstvu popeljal Rasmus Hojlund, ki je na svoj 21. rojstni dan postal najmlajši igralec Uniteda z doseženim golom na štirih zaporednih tekmah. Pred tem Danec, ki je letos poleti prestopil iz Atalante, mreže ni zatresel na 14 tekmah. Njegovo delo je z dvema goloma nadgradil še en mladi igralec Alejandro Garnacho.

Rasmus Hojlund je zabil prvi gol za Manchester United na tekmi. Zmagali so s 3:0. | Foto: Reuters Rasmus Hojlund je zabil prvi gol za Manchester United na tekmi. Zmagali so s 3:0. Foto: Reuters

Everton v izdihljajih do remija, Villa se je znesla nad zadnjimi

Jarrad Branthwaite je v 94. minuti zadel za točko Evertona proti favoriziranemu Tottenhamu. | Foto: Reuters Jarrad Branthwaite je v 94. minuti zadel za točko Evertona proti favoriziranemu Tottenhamu. Foto: Reuters V soboto sta krog odprla Everton, ki je brez ligaške zmage že mesec in pol, ter Tottenham. Z dvema goloma Richarlisona so Spurs vodili od konca prvega polčasa z 2:1, nakar je za končnih 2:2 v sodnikovem dodatku drugega zabil Jarrad Branthwaite. Zgolj točko je osvojil tudi Newcastle United, s 16. Lutonom je igral 4:4. 

Aston Villa je v sobotnem večernem obračunu izkoristila spodrsljaj Tottenhama (preskočila ga je na četrtem mestu) in visoko slavila proti zadnjeuvrščeni zasedbi Sheffielda. Po vrsti so v prvem polčasu zadeli in dvoboj odločili John McGinn, Ollie Watkins, Leon Bailey in Youri Tielemans. Takoj na začetku drugega dela je Alex Moreno še poglobil krizo domačih, tem pa so sodniki iz sobe za VAR razveljavili častni zadetek v izdihljajih obračuna.

Angleško prvenstvo, 23. krog:

Sobota, 3. februar:

Nedelja, 4. februar:

Ponedeljek, 5. februar:

Lestvica:

Najboljši strelci:

14 – Haaland (Man City), Salah (Liverpool)
13 – Solanke (Bournemouth)
12 - Son Heung-Min (Tottenham)
11 – Bowen (West Ham), Watkins (Aston Villa)
10 – Hwang Hee-chan (Wolverhampton), Isak (Newcastle), Palmer (Chelsea), Richarlison (Tottenham)
9 – Adebayo (Luton), Cunha (Wolverhampton)
8 – Alvarez (Manchester City), Foden (Man City), Jota (Liveprool), Pedro (brighton), Saka (Arsenal), Wood (Nottingham)

FC Barcelona Xavi
Sportal Šok še v Barceloni: odhaja tudi Xavi
Ne spreglejte