Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
19. 10. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Andraž Šporar Basel PSG liga prvakov nogomet

Sreda, 19. 10. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Basel z mladim Slovencem pri PSG

Andražu Šporarju pred spektaklom v Parizu nagaja gripa

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Proti londonskemu Arsenalu je igral, na to, da bo v svoji izkaznici odkljukal še enega velikana evropskega nogometa, bo moral Andraž Šporar morda počakati. Mlademu napadalcu švicarskega prvaka Basel pred današnjo tekmo lige prvakov proti PSG v Parizu nagaja zdravje.

Bo po Chelseaju (z Olimpijo) in Arsenalu Andraž Šporar odkljukal še tretjega velikana? | Foto: Guliverimage/Getty Images Bo po Chelseaju (z Olimpijo) in Arsenalu Andraž Šporar odkljukal še tretjega velikana? Foto: Guliverimage/Getty Images

Odkar je v začetku letošnjega leta v Basel prestopil za kar 3,3 milijona evrov, kar je bila takrat rekordna prodaja v zgodovini slovenske lige (februarja je za nov mejnik poskrbel njegov soigralec iz Ljubljane Ezekiel Henty, zanj je moskovska Lokomotiva odštela kar pet milijonov), in postal takrat tretji najdražji nakup zgodovini enajstkratnega švicarskega prvaka, ima Andraž Šporar težave z zdravjem.

Praktično celotno drugo polovico prejšnje sezone je v Švici izpustil zaradi hujše poškodbe stopala, nastopil je na zgolj eni tekmi. Na začetku te sezone se je počasi vrnil.

Pred reprezentančno akcijo je vse bolj silil v ospredje

Najprej je nastopal za mlado moštvo Basla, za katerega je na dveh tekmah zabil kar šest golov (na vsaki tekmi tri). Potem je odigral eno tekmo v pokalu (vseh 90 minut) in trikrat nastopil v prvenstvu (enkrat v prvi postavi, dvakrat je na igrišče prišel s klopi).

Po nastopih v dresu mlade slovenske reprezentance je zbolel. | Foto: Vid Ponikvar Po nastopih v dresu mlade slovenske reprezentance je zbolel. Foto: Vid Ponikvar
Na prav vsaki izmed treh tekem je podal in vse bolj silil v ospredje, zato ne čudi, da je priložnost dobil tudi v ligi prvakov. Debi v elitni evropski nogometni ligi je dočakal v prejšnjem krogu, ob gostovanju v Londonu pri Arsenalu. Pri porazu z 0:2 je odigral zadnjih 20 minut.



Iz Slovenije se je vrnil z gripo

22-letni napadalec, od katerega počasi pričakujemo preboj v člansko reprezentanco (v njej za zdaj še ni nastopil), je bil v času reprezentančnega premora z mlado izbrano vrsto, pri porazih proti Litvi in Srbiji je igral vseskozi, a se je v Švico vrnil bolan.

Ker se ga je lotila gripa, ga pretekli konec tedna ni bilo niti na klopi Basla, ki je spet zmagal in le povišal prednost na vrhu lestvice. Švicarski prvak ima po enajstih prvenstvenih tekmah kar 14 točk naskoka pred najbližjim zasledovalcem in je na zelo dobri poti, da še sedmič zapored sezono konča na prvem mestu prvenstvene lestvice.

V ligi prvakov gre Baslu pričakovano slabše. V skupini z Arsenalom, bogatim francoskim prvakom PSG in bolgarskim prvakom Ludogorcem Švicarji merijo na tretje mesto, ki vodi v ligo Europa. Na kaj več, realno, ne morejo.

Mladi napadalec je bil na letališču na poti v Pariz dobre volje. | Foto: FC Basel Mladi napadalec je bil na letališču na poti v Pariz dobre volje. Foto: FC Basel V Pariz je pripotoval, pa bo lahko igral?

To seveda ne pomeni, da na tekmah proti zvenečim tekmecem, kot sta Arsenal in PSG, ne želijo čim dražje prodati svoje kože in v teh spektaklih uživati. Nekdanji golgeter in kapetan Olimpije seveda misli podobno.

Na takšnih tekmah so nogometaši na očeh celotne nogometne Evrope. Če bi se na njih izkazal, bi še bolj opozoril nase, a prav lahko se zgodi, da bo moral današnji spektakel izpustiti.


Morda vas iz rubrike nogomet na Siol.net zanima še:


V Pariz je sicer prišel, a ker ga je v zadnjih dneh v posteljo položila gripa, je njegov nastop vprašljiv. Če ne bo igral, bo soigralce bodril s tribun.

Če sodimo po statistiki in vrednosti ekip, imajo Švicarji bolj malo možnosti. PSG je vreden več kot 400 milijonov evrov, Basel nekaj čez 65.

Bogati Parižani so od sezone 2006/07 v evropskih tekmovanjih na svojem štadionu Park princev, ki sprejme 48.583 gledalcev in bo danes nabito poln, izgubili le enkrat. V tem času so zabeležili 25 zmag in 15 remijev. Pa tudi v dobri formi so. Na zadnjih šestih tekmah so petkrat zmagali.

Ne spreglejte