Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
18. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,15

Natisni članek

naj gol večni derbi Viole pokal Slovenije Stožice Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor Darko Milanič Zlatko Zahović

Torek, 18. 10. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Športni direktor NK Maribor po zmagi v Ljubljani

Zahović razkril, zakaj je zamenjal Milaniča

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,15
Zlatko Zahović | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Športni direktor NK Maribor Zlatko Zahović je bil po zmagi Maribora nad Olimpijo, najpomembnejšo v tej sezoni, v sedmih nebesih. Vijolice so pokvarile večer največjemu tekmecu in se mu približale na -1, med strelce se je vpisal tudi njegov sin Luka, sam pa je bil na mariborski klopi aktiven kot že dolgo ne.

Kako sladka in pomembna je bila zmaga Maribora v Stožicah, je pričal pogled na Zlatka Zahovića. Nekdanji zvezdnik slovenskega nogometa, ki je v karieri odigral ogromno velikih srečanj, se je po zadnjem pisku sodnika Mateja Juga veselil kot otrok.

Imel je razlog, saj je Maribor po neprepričljivi sezoni 2015/16, ki je nakazala ranljivo plat 13-kratnih državnih prvakov, v velikem slogu preprečil vodilni Olimpiji, da bi pobegnila na višjo prednost.

Evforija je za otroke, ne za profesionalce

Športni direktor NK Maribor se je na derbiju v Ljubljani pridružil sodelavcem na mariborski klopi. | Foto: Grega Valančič/Sportida Športni direktor NK Maribor se je na derbiju v Ljubljani pridružil sodelavcem na mariborski klopi. Foto: Grega Valančič/Sportida Prvi kadrovik mariborskega kluba, ki se po nespretni aferi z Agimom Ibraimijem do nadaljnjega ne druži z novinarskimi mikrofoni, je misli po zmagi v Ljubljani strnil za klubsko stran in opozoril igralce ter navijače, naj ne podležejo evforiji.

"Evforija je za otroke, ne za profesionalce," je poudaril najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov. Z Mariborom v tej sezoni ni izpolnil vseh ciljev. V Evropi se je spotaknil na zadnji oviri, tako da se je bil primoran že konec avgusta v popolnosti osredotočiti na domača tekmovanja.

"Takrat smo poudarili, da v prvenstvu ne bo več milosti za nikogar. In to uresničujemo. Smo v odlični seriji, ki je dobila nadaljevanje tudi v derbiju. Potrdili smo veličino kluba. Maribor velike, najpomembnejše tekme igra na visoki ravni," je sijal zadovoljstvo po novi zmagi v Stožicah, kjer se Mariborčani počutijo odlično, saj so na 15 prvoligaških gostovanjih izgubili le dve tekmi.

Milanič se je spopadal s hudimi bolečinami

V vlogo se je tako vživel, da ga je moral miriti četrti sodnik. | Foto: Grega Valančič/Sportida V vlogo se je tako vživel, da ga je moral miriti četrti sodnik. Foto: Grega Valančič/Sportida Zahović se na pomembnih srečanjih Maribora pridruži strokovnemu vodstvu na klopi. Trener Darko Milanič to doživlja kot posebno čast in velik plus klubu. Športni direktor po navadi zgolj sedi, na potek srečanja pa vpliva s kakšnim nasvetom ali razmišljanjem.

Na tekmi z Olimpijo je bilo drugače. Prevzel je aktivnejšo vlogo in se je lotil tako strastno, da je v očeh obiskovalcev dogodka v Stožicah spominjal na prvega trenerja, ne pa zgolj dobrega prijatelja Milaniča in njegovega tesnega sodelavca.

Zakaj je Zahović zamenjal Milaniča in večkrat opravljal njegove naloge, ki jih sicer Izolan?

"Zaradi bolečin v hrbtu je bilo vprašljivo, ali bo trener sploh lahko vodil tekmo. Glede na njegove zdravstvene težave me je prosil, naj prenašam navodila igralcem. Ko so bile bolečine prehude in ni mogel aktivneje sodelovati z ekipo, sem uresničil prošnjo in prenašal njegove zamisli na igrišče. Upam, da mi je uspelo," je pojasnil dogajanje na mariborski klopi, ki so ga v marsičem usmerjale zdravstvene težave Izolana.

Zahović pričakuje klic trenerja

Da ga zelo boli hrbet, nam je trener Maribora potožil že nekaj dni pred večnim derbijem v Ljubljani, ko smo z njim v Ljudskem vrtu opravili intervju. Bolečine niso prenehale niti v soboto, tako da je bil v oskrbi fizioterapevtov, a ga to ni odvrnilo od potovanja v slovensko prestolnico.

"Trener je tvegal in kljub resnim težavam ostal z ekipo, tako da je moral po tekmi na dodatno oskrbo v Čatež. Želim mu čimprejšnje okrevanje in sporočam, da pričakujem njegov klic. Da mi sporoči, če je zadovoljen z izpolnjeno nalogo," se je pošalil Zahović.

Je Milanič resnično njegova trenerska marioneta? Strateg vijolic je prepričan, da so takšne opazke, ki že več let krožijo po slovenskem nogometnem okolju, neumestne in napačne, Zahović, ki je svoja dejanja v soboto opravičeval s predhodnim dogovorom s trenerjem, meni podobno.

Zahvala Violam in vsem navijačem Maribora
 

Zmago Maribora v Ljubljani je na južni tribuni štadiona v Stožicah pozdravilo ogromno Štajercev. Navijaška skupina Viole, na dvoboj se je odpravilo okrog 650 njenih pripadnikov, je bila zbrana na levi strani, v drugi ločeni skupini na jugu Stožic pa so pesti za Mariborčane stiskali ostali privrženci, med njimi tudi kar nekaj predstavnic nežnejšega spola in otrok.

Mariborski navijači so na zelenico odvrgli kar nekaj bakel in poskrbeli za prekinitev srečanja, | Foto: Vid Ponikvar Mariborski navijači so na zelenico odvrgli kar nekaj bakel in poskrbeli za prekinitev srečanja, Foto: Vid Ponikvar

Viole so na štadion pretihotapile veliko število pirotehničnih sredstev. Ker so dobršen del bakel odvrgle na zelenico, so poskrbele tudi za nekajminutno prekinitev tekme.

Disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije (NZS) še ni sporočil, kakšna bo kazen zaradi nešportnega obnašanja navijačev, športni direktor Zahović pa je v bran ljubiteljem pirotehnike izpostavil strastno plat nogometa.

Navijaška folklora je sestavni del nogometa

"Treba se je zavedati, da je nogomet šport, ki izzove strast, čustva. Kdor tega ne razume, težko presoja vse poteze. Navijaška folklora je sestavni del nogometa, zato lahko namenim zahvalo Violam in vsem našim navijačem, ki so prišli v tolikšnem številu spodbujat ekipo v Ljubljano. Še enkrat se je izkazalo, kaj pomenijo vsem dobro znane tri besede: Mi smo Maribor," je končal pogovor za klubsko stran.

Naslednji cilj je preboj v polfinale pokala Slovenije. V sredo se bodo Mariborčani pomerili z Novogoričani, s katerimi se bodo pomerili kar trikrat zapored, saj bo konec tedna na sporedu tudi dvoboj z vrtnicami v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Zlatko Zahović in Darko Milanič sta dolgoletna prijatelja. Bosta podobno na klopi sodelovala tudi v sredo proti Gorici? | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zlatko Zahović in Darko Milanič sta dolgoletna prijatelja. Bosta podobno na klopi sodelovala tudi v sredo proti Gorici? Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Milaničeva četa je na zadnjih devetih srečanjih vknjižila kar osem zmag, enkrat pa je remizirala, tako da se lahko pohvali s tem, kako je ujela zmagovalni ritem. Tega sta se razveselila tudi oba Zahovića, oče Zlatko in sin Luka, strelec zadnjega zadetka v Stožicah in trenutno najučinkovitejši napadalec na sončni strani Alp. 

Ne spreglejte