SiolNET. Sportal Nogomet
3,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Izključitev Alena Krcića buri duhove

Afera "rdeči karton": Triglav jezen na sodnika, Domžale branijo Balkovca

3,58

termometer

Triglav Domžale
Foto: Žiga Zupan/Sportida

Sobotna zmaga Domžal na dvoboju 17. kroga Prve lige Telekom Slovenije buri duhove. Poteka tretji polčas, saj je izključitev Alena Krcića dvignila ogromno prahu. Nogometaš Triglava je prejel rdeči karton zaradi obračunavanja z Juretom Balkovcem. Gorenjci so ogorčeni. Sprašujejo se, zakaj je nogometaš Domžal padel na tla kot pokošen, Domžalčani pa so javno stopili v bran branilcu. Kakšni so odzivi iz obeh taborov?

Sporen prekršek Krcića nad Balkovcem ob 1:09:

[video: 66471 / ]

Sporočilo za javnost NK Triglav

V prvi vrsti bomo poudarili, da predmet sporočila niti v eni točki ni in ne sme biti končni rezultat dvoboja, zmaga NK Domžale in tri točke, ki so jih gostje odnesli iz Kranja. Za to smo jim že čestitali in jim še enkrat. Je pa prav, da se razjasni preostale zadeve, ki so dvigovale prah med tekmo in po njej.

Kalvarija se je začela v 32. minuti tekme, ko je glavni sodnik Roberto Ponis pokazal rdeči karton Alenu Krciču. Za razliko od sobotnega tekmeca nimamo nobene namere med svetnike postavljati vezista Triglava, ker so udarci padali z obeh strani. "Postavljali smo blok za Darka Zeca, ko pa sem se približal Balkovcu, me je na vso moč s komolcem udaril v prsni koš, kar so videli njegovi soigralci in Darko ter David Zec, ki sta stala za menoj. Izmenjala sva nekaj besed, prijel sem ga, da bi se izognil udarcem, prišlo je do nekaj odrivov, ko pa je sodnik pogledal stran, se je iztrgal in ulegel na tla. Kot nazorno kaže posnetek. Bili so stiki, a daleč od tega, da bi moral kdo pasti po tleh," o dogodku pravi Alen Krcič.

Sodniki na čelu z Robertom Ponisom so si po mnenju Kranjčanov na dvoboju z Domžalami privoščili preveč napak v škodo gostiteljev. Sodniki na čelu z Robertom Ponisom so si po mnenju Kranjčanov na dvoboju z Domžalami privoščili preveč napak v škodo gostiteljev. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vsak nogometaš v Prvi ligi Telekom Slovenija si zasluži enako obravnavo, ne glede na to, ali je novinec ali slovenski reprezentant. Alen Krcič je, za razliko od tekmeca, izkusil igranje v Italiji, kjer bi se, če je to pravilna sodniška odločitev, le redkokatera tekma odigrala do konca, saj bi prej zmanjkalo nogometašev v polju. Na vsak način kategorično zavračamo očitek, da smo sami sprožili "blatenje" nogometaša NK Domžale. Dejstvo, da je poteza nogometaša Domžal obšla ne le medije v Sloveniji, pač pa tudi v Evropi in s tem požela salve zgražanja in smeha istočasno, izhaja predvsem iz videomateriala, ki je v moderni dobi hitro prisoten na različnih platformah in enostaven za obdelavo. Širitev le-tega in prah, ki ga dviguje, pa pove dovolj, mar ne? Klub se bo na izključitev Alena Krciča vsekakor pritožil.

Nato pa pridemo do bistva, zaradi katerega menimo, da se danes sploh še pogovarjamo o tekmi med NK Triglav Kranj in NK Domžale. Žalosti nas, da se moramo v najvišjem razredu slovenskega klubskega nogometa dotikati sodnikov. Vsakemu, ki si je tekmo ogledal v živo ali na TV, je jasno, da je Roberto Ponis slabo opravil svoje delo. Poleg omenjene izključitve čutimo, da je bil NK Triglav Kranj močno oškodovan v (vsaj) še treh primerih. Ob koncu tekme so gostje dvakrat v lastnem kazenskem prostoru igrali z roko, obstaja pa utemeljen sum, da so tudi zadetek dosegli s pomočjo igre z roko. Posebno poglavje  si zasluži protinapad domačih proti koncu rednega dela, ko je Mateja Poplatnika gostujoči vratar z živalskim štartom podrl na tla izven kazenskega prostora. Pred tednom dni smo zaradi precej bolj "prijaznega" prekrška prejeli rdeči karton za vratarja in kapetana Elvisa Džafiča, tokrat pa je gostujoči vratar ostal nekaznovan, domači pa brez priložnosti za morebitno izenačenje.

Alen Krcić je moral predčasno pod prho še pred koncem prvega polčasa. Alen Krcić je moral predčasno pod prho še pred koncem prvega polčasa. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Ogromno je bilo malenkosti, ko se človek vpraša, ali vse izhaja iz nevednosti ali namere škodovati. Nazoren primer je, ko je na eni točki žoga zapustila igrišče, Domžalčani so vsi hiteli v obrambo, ker jim je bilo jasno, da so zadnji igrali z njo, nakar je glavni sodnik preprosto žogo dodelil - gostom. Najbolj pa boli odnos glavnega sodnika do nogometašev na igrišču. Se zavedate, da je glavni delivec pravice igralcem govoril "pu** k***c" in podobne žaljivke ter jih poniževal skozi vso tekmo? Njegova priljubljena "tarča" so bili celo najmlajši igralci našega moštva ... Kakšno sporočilo nam to daje? Javno postavljamo vprašanje: "Si upa sodniška organizacija vsaj klubu posredovati uradno stališče o zadnji tekmi, če ga že noče javno objaviti? Nam, ki še verjamemo v dobro nogometa, bi to veliko pomenilo." In pa, bo Balkovec za svoj vložek kaznovan?

Ponavljamo, na poraz nimamo pritožb, niti zanj ne krivimo prav nikogar drugega kot le sebe. Za teorije zarot nimamo ne časa ne volje, imamo preveč dela pred lastnim pragom. Ne gojimo upov, da se bo po tem zapisu kaj bistveno spremenilo, a prav je, da se sliši naš glas. Navsezadnje nismo tako majhni in nepomembni v slovenskem nogometu, kot si nemara kdo predstavlja. Nas pa zanima, kako priti do enakopravne vloge. Preveč truda smo v zadnjih letih vložili v "fajt" v Dobu pri Domžalah, v Veržeju, v Ankaranu in na podobnih prizoriščih, da smo znova tam, kjer si želimo biti. Kako pridemo do enakopravnega položaja? Z rezultati? Delamo na tem! Morda z neprestanim iskanjem teorij zarote, z grozečimi zapisi funkcionarjev na socialnih omrežjih, huliganskim vedenjem funkcionarjev na rezervni klopi, kar je, poleg dveh naslovov državnega prvaka, značilno za naše zadnje tekmece? Ne, na to ne pristanemo!

Jure Balkovec je v 32. minuti padel na tla kot pokošen, sodnik Roberto Ponis pa je nato segel v žep in Alenu Krciću pokazal rdeči karton. Jure Balkovec je v 32. minuti padel na tla kot pokošen, sodnik Roberto Ponis pa je nato segel v žep in Alenu Krciću pokazal rdeči karton. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Žalostno je, da se po takšni tekmi ne razpravlja o nogometnih temah, o zmagi in porazu, o dobrih potezah igralcev, o preigravanju Poplatnika med nogama tekmecu, o debiju 17-letnega vratarja, ki mu je stadion skandiral že na prvi članski tekmi, o drugem strelcu lige, o zmagoviti seriji Domžal ... S tem je zadeva za NK Triglav Kranj zaključena, posvetiti se gre zadnjima tekmama jesenskega dela sezone, ki sta izjemnega pomena.

Izjava za javnost NK Domžale

Tekmo v Kranju, ki so jo naši nogometaši povsem zasluženo dobili z rezultatom 0:1, je žal obeležila tudi situacija, ki ne spada na nogometna, temveč na boksarska prizorišča. Med prerivanjem na robu kazenskem prostora je namreč Jureta Balkovca domači nogometaš Alen Krcić večkrat udaril v predel reber, za kar je prejel neposreden in povsem zaslužen rdeči karton.

Domžalčani so klubski odziv dopolnili s fotografijo, na kateri so obkrožili Krcićevo pest. Domžalčani so klubski odziv dopolnili s fotografijo, na kateri so obkrožili Krcićevo pest. Foto: YouTube

Vsekakor pa žalosti dejstvo, da se je, tudi zaradi pobude Triglavanov, danes v medijih razširilo mnenje, da je naš bočni branilec, ki se je včeraj izkazal tudi z novo asistenco ob zadetku Marka Alvirja, teatralno padel in da večjega kontakta ni bilo. Vsekakor ni bilo tako, vsi prisotni na glavni tribuni, ki so imeli direkten pogled na situacijo, prav tako pa tudi glavni sodnik Roberto Ponis so lahko jasno videli nešportno reakcijo nogometaša Triglava.

"Nogometaši Triglava so želeli z blokom na meni pripraviti prostor za Darka Zeca. Z Alenom Krcićem sva se prerivala, tudi sam sem ga odrinil, kar je bil razlog, da sem prejel rumeni karton, a me je v tem času on štirikrat boksnil v rebra, kar se na posnetku zaradi perspektive kamere žal ne vidi," je o situaciji v 32. minuti dejal Jure Balkovec, ki je nato izpostavil še naslednje: "Sodnik Roberto Ponis je imel neposreden pogled na dogajanje, saj je stal le nekaj korakov od položaja, kjer smo se nogometaši prerivali. Veliko pa pove tudi približan počasni posnetek, ki dokazuje, da je imel Alen Krcić v trenutku, ko sem padel, stisnjeno pest. Če bi me le držal, najbrž ne bi bilo tako ..."

V Nogometnem klubu Domžale smo razočarani, da se na podlagi neprepričljivega posnetka javno blati ime enega najprepoznavnejših igralcev prve slovenske lige in tudi člana slovenske B-reprezentance.

Kdo ima po vašem mnenju prav?

  • Domžale 58 glasov
    17,31%
  • Triglav Kranj 277 glasov
    82,69%
Oddanih 335 glasov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 37
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin