Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 4. 2018,
11.10

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31

5

Natisni članek

pohodništvo

Sobota, 21. 4. 2018, 11.10

6 let

22. in 23. septembra bo poseben dan

To so planinske koče, v katerih vas bodo postregli gluhi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31

5

Kamniško sedlo pohodništvo koča | Foto Jošt Gantar (www.slovenia.info)

Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info)

Projekt Gluhi strežejo v planinskih kočah prinaša prav to, kar razkriva v naslovu. Gluhi vam bodo v desetih planinskih kočah postregli 22. in 23. septembra, pri tem pa jim bodo pomagali tudi tolmači slovenskega znakovnega jezika. Poskrbeli bodo tudi za animacijo in razbijanje tabujev s področja gluhote in naglušnosti.

Ideja, da bi se gluhi preizkusili v strežbi v planinskih domovih, se je rodila lansko jesen na pilotnem usposabljanju strokovnega kadra na temo Planinstvo za invalide v Planinskem domu na Uštah.

Glavni akterji projekta Gluhi strežejo v planinskih kočah: Blaž Urh, Miloš Ganić in Maja Kuzma. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Glavni akterji projekta Gluhi strežejo v planinskih kočah: Blaž Urh, Miloš Ganić in Maja Kuzma. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Usposabljanja so se udeležili tudi trije gluhi ljubitelji planinstva: Maja Kuzma, Blaž Urh in Miloš Ganić. Prav zadnji je v času odmora izrazil željo, da bi tudi gluhi enkrat okusili delo v planinskih kočah. "Nekateri udeleženci so bili idejo takoj pripravljeni podpreti in tako se je akcija začela," nam je prve korake proti snovanju projekta Gluhi strežejo v planinskih kočah opisala Maja Kuzma, vodja delovne skupine Gluhi strežejo v planinskih kočah.

Spot za predstavitev akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah:

Povedala je, da na Planinski zvezi Slovenije deluje delovna skupina Planinstvo za invalide/OPP, znotraj katere je tudi skupina, ki kuje načrte za omenjeno akcijo in skrbi za vse, kar je potrebno za njeno izvedbo. Od iskanja koč, ki bodo sodelovale v projektu, do iskanja prostovoljcev, animatorjev, tolmačev slovenskega znakovnega jezika, sponzorjev in donatorjev. Imajo tudi skupino, ki skrbi za objavljanje novic na socialnih omrežjih – od Facebooka, Instagrama do Twitterja. "Dela je veliko in z veseljem ga opravljamo prostovoljno," so nam sporočili iz delovne skupine.

Gluhi strežejo v planinskih kočah | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Gluhi strežejo v planinskih kočah | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Gluhi strežejo v planinskih kočah | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Koče, v katerih bodo 22. in 23. septembra, na mednarodni dan znakovnega jezika, ki mu sledi mednarodni teden gluhih, stregli planincem, so izbirali na podlagi dostopnosti (vabljene so tudi osebe s posebnimi potrebami), števila obiskovalcev in glede na regijo. Vse koče, ki so jih povabili k sodelovanju, so izziv sprejele.

Projektu se pridružuje tudi Planinski dom pri Gospodični. | Foto: Ana Kovač Projektu se pridružuje tudi Planinski dom pri Gospodični. Foto: Ana Kovač

10 planinskih koč, v katerih bodo 22. in 23. septembra stregli gluhi in razbijali tabuje o gluhoti in naglušnosti:
 

Planinski dom na Uštah

Ruška koča na Arehu

Tumova koča na Slavniku

Zavetišče na Planini nad Vrhniko

Dom v Tamarju

Planinski dom na Zelenici

Koča na Kamniškem sedlu

Koča na Čemšeniški planini

Planinski dom na Boču

Planinski dom pri Gospodični

"Največja skrb se je porajala okrog prostovoljstva. Želeli smo, da bi vse potekalo legalno, to pa smo uredili po pogovoru z inšpektoratom za delo. Oskrbnike je pritegnil tudi predvideni animatorski program. Obiskovalci koč bodo poleg pohodništva  – da bodo obiskovalci planinskih koč še bolj uživali poleg pohodništva," smo izvedeli od Maje Kuzma.

Vabijo prostovoljce ...

...  animatorje ...

... in tolmače:

Kako bo potekala komunikacija z gosti? Na vse mogoče načine, so nam sporočili iz delovne skupine, ki se ukvarja s projektom. Gluhi in naglušni, ki bodo sodelovali v projektu, bodo uporabljali slovenski znakovni jezik, s pomočjo tolmačev pa bodo komunicirali tudi v slovenskem jeziku.

Gluhi strežejo v planinskih kočah | Foto:

Akterji projekta posebnih težav ne pričakujejo, nasprotno, v akciji vidijo samo prednosti, in to za vsakega, ki bo v njej sodeloval.

"Ponudili bomo različne delavnice in usposabljanja, ki bodo rešila določene nejasnosti ali neizkušenosti v zvezi z gluhoto ali naglušnostjo. Naša skupina ima ljudi z izkušnjami. Verjamemo, da bodo v primeru težav temu znali pristopiti s svojo odprtostjo in prilagoditvijo," so nam sporočili iz skupine.

Moto akcije je Biti inkluziven, kar pomeni, da z inkluzijo (vključevanjem) svet naredimo še lepši.

Ne spreglejte