Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 9. 2017,
9.40

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija

Foto: Bojan Puhek

Natisni članek

advertorial Dacia Duster Dacia Naj planinska koča

Torek, 26. 9. 2017, 9.40

2 meseca, 1 teden

Z Dacio na Nanos

Pozdrav jeseni: že samo razgled je dober razlog za vzpon na vrh

Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija

Foto: Bojan Puhek

Doživeli smo pravi jesenski pozdrav. Sonce se je tisti dan po dolgem času spet pojavilo in nam pričaralo pravo izletniško gorsko avanturo. In kjer so gore, je tudi mogočna Dacia Duster.

Igor Potočnik, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije in Tone Trebar sta takoj našla skupno točko - ljubezen do gora.  | Foto: Bojan Puhek Igor Potočnik, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije in Tone Trebar sta takoj našla skupno točko - ljubezen do gora. Foto: Bojan Puhek

Tone Trebar je tisti srečnež, ki je en dan preživel z gorskim reševalcem in robustno Dacio Duster. Za destinacijo dneva je izbral Nanos, ki nas je pozdravil s pravljično jesensko spokojnostjo. To je bil nedvomno pravi dan za polnjenje baterij.

Nanos je prava izbira za popoln odklop

Po daljšem deževnem obdobju nas je prav zadnji poletni dan pozdravilo sonce. In to kakšno sonce! Z našim nagrajencem Tonetom Trebarjem smo se iz meglene Ljubljane odpravili proti topli Primorski. Tone je prisedel h gorskemu reševalcu in v njegovo Dacio ter med njima se je takoj razvila prav prisrčna debata. "Se mi zdi, da sva se prav dobro ujela, takoj je preklopila prava energija," nam je na vznožju Nanosa z nasmehom na obrazu povedal Tone, sicer fotograf in ornitolog, ki je ta izlet izbral med drugim tudi za to, če bi med potjo morda kje "ujel" kakšno ptico. S seboj je namreč vzel kar zajetno potovalko, v kateri pa ni skrival prigrizkov ali rezervnih oblačil, temveč svoj ljubi fotoaparat z ogromnim objektivom – takšnim, s katerim lahko fotografira ptice tudi iz neverjetne oddaljenosti.

Z Dacio na Nanos? Brez težav! Najprej po preglednih serpentinah, potem pa še po stranpoteh. Na poti do vrha imate veliko priložnosti za postanek in uživanje v čudovitem razgledu. | Foto: Bojan Puhek Z Dacio na Nanos? Brez težav! Najprej po preglednih serpentinah, potem pa še po stranpoteh. Na poti do vrha imate veliko priložnosti za postanek in uživanje v čudovitem razgledu. Foto: Bojan Puhek

Prijateljica na poti. Pobeg iz mesta je popoln. | Foto: Bojan Puhek Prijateljica na poti. Pobeg iz mesta je popoln. Foto: Bojan Puhek

Fotografiranje pa ni bil glavni motiv, zaradi katerega se je sploh odločil za sodelovanje v nagradni igri: "Nanos zelo dobro poznam, tukaj sem bil že večkrat. Ker ima zelo veliko zanimivih makadamskih poti, se mi je zdel idealen za vožnjo s takšnim vozilom, kot je Dacia," poleg tega pa si je želel nekaj ur preživeti tudi z gorskim reševalcem. Delo gorskih reševalcev dobro pozna, saj ima tudi sam nekaj prijateljev znotraj kranjske enote, Igor Potočnik pa mu je na poti razkril še nekaj svojih izkušenj s terena. "Res me navdušuje njihovo delo, njihova požrtvovalnost in človečnost. Že to, da so prostovoljci, jim štejem za veliko čast."

Po kratkem postanku ob vznožju, ko so nas prišle pozdravit zelo radovedne koze na paši, se je pot začela močno vzpenjati. In ko je zmanjkalo asfalta, je Dacia končno prišla na svoj račun. Oster makadamski ovinek in klančina, ki sploh ne pojenja? Sploh ni bilo težav. Videti je bilo celo, da na takšnem terenu še bolj uživa. Ni čudno, da je že toliko let zvesta sopotnica gorskim reševalcem, ki z njeno pomočjo tudi ob najbolj neverjetnih vzponih pomagajo in rešujejo. Brez kompromisov.

Fotogalerija
1 / 11

Vse tja do morja

Ko smo prišli do Vojkove koče na Nanosu, se nismo ustavili, pogon na štiri kolesa je neustavljivo drvel naprej proti najvišji točki vršaca, ki je bil obsijan s toplim jesenskim soncem. In ko smo izstopili iz Dacie, se nam je odprl popoln razgled.

Morje je v bližini, njegov vonj je nalezljiv in nas spominja na ne tako daljne počitnice. | Foto: Bojan Puhek Morje je v bližini, njegov vonj je nalezljiv in nas spominja na ne tako daljne počitnice. Foto: Bojan Puhek

Najbolj navdušujoč je bil seveda razgled proti zahodu, kjer se je na koncu našega pogleda odprla modrina našega morja. Videti je bil daleč, a hkrati tako blizu, da bi se takoj zapeljali in se še zadnjič potopili vanj. Škoda le, da nas je čas preganjal.

"Naravo moraš občutiti in se odklopiti," je ob občudovanju lepot Nanosa povedal Tone, ki redno zahaja v gore in na splošno v naravo, predvsem zaradi opazovanja in fotografiranja ptic.

Tistega dne v svoj objektiv ni uspel ujeti nobene ptice. Nič za to, dan je bil kljub tem popoln. | Foto: Bojan Puhek Tistega dne v svoj objektiv ni uspel ujeti nobene ptice. Nič za to, dan je bil kljub tem popoln. Foto: Bojan Puhek Ko tudi več ur čakaš na pravo fotografijo

Potrpežljivost in popoln spokoj z naravo – to je predpogoj za uspešno fotografiranje ptic. Že od mladosti so Tonetova glavna strast ptice. Kot ornitolog do potankosti pozna njihovo življenje, kot fotograf pa je svoje znanje dopolnil z umetnostjo fotografiranja. "Večinoma fotografiram z avtomobila ali peš. Velikokrat pa fotografiram tudi iz maskirnega šotora, kjer lahko včasih čakam tudi več ur, da prileti mimo ptica, in tone glede na letni čas ali vremenske razmere. Čakanje na pravi trenutek je osnova dobre fotografije."

Tone Trebar malo za šalo in malo zares pravi, da je nekako cepljen za to svojo strast. Iz svoje zbirke pa nam je izmed vseh posnetih poslal dve svoji najljubši, čudovitega fazana in poljskega zajca, za katerega je dobil tudi nagrado.

Fazan | Foto: Tone Trebar Fazan Foto: Tone Trebar
Poljski zajec | Foto: Tone Trebar Poljski zajec Foto: Tone Trebar

 

Dacia Duster ne pozna meja in kompromisov. Je odločna, zmogljiva in vsestranska - dinamična na avtocesti, prepričljiva in močna na razpotju. | Foto: Bojan Puhek Dacia Duster ne pozna meja in kompromisov. Je odločna, zmogljiva in vsestranska - dinamična na avtocesti, prepričljiva in močna na razpotju. Foto: Bojan Puhek Dacia bi bila prava izbira tudi za njegov življenjski slog

"Res sem pozitivno presenečen nad Dacio Duster. Mislim, da sem to gotovo petkrat ponovil med vožnjo do vrha," nam je z navdušenjem povedal Tone ob koncu sončnega izleta. Tudi sam ima sicer terensko vozilo, vendar je Dacia Duster že po nekaj ovinkih po klancu popolnoma presegla vsa njegova pričakovanja. In tako kot on vztrajno čaka na svojo ptico, tudi Dacia vztraja na vsakem terenu – vedno osredotočena na cilj.

Kako z Dacio na Nanos?

Na primorski avtocesti pri Razdrtem zavijte v smer Nove Gorice, kjer na izvozu za Vipavo zapustite avtocesto in nadaljujete v smeri Podnanos. Smerokazi vas bodo vodili do vznožja in čez celo pot do vrha.

Če bi želeli zadnji del poti do vrha nadaljevati peš in tako nekoliko raztegnili svoje mišice, potem parkirajte na parkirišču pri Lovski koči pod Nanosom.

Dacia | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Z Dacio pa lahko z lahkoto nadaljujete tudi do vrha. Najprej še malo po lepih asfaltiranih serpentinah, zadnji del poti pa po gozdu in makadamu. Nedvomno izlet, vreden pogona na štiri kolesa.

Ne spreglejte