SiolNET. Sportal Naj planinska koča
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Naj planinska koča

Planinski dom Košenjak (1169 m)

0

termometer

Planinski dom Košenjak
Foto: Arhiv PD Dravograd

Predstavljamo Planinski dom Košenjak, ki je eden od kandidatov za naziv Naj planinska koča na Siol.net.

Planinski dom stoji na planoti na južni strani Košenjaka, ki je skrajni južni odrastek Golice (Koralpe). To je nekdanja obmejna stražnica, ki jo je PD Dravograd preuredilo v prijetno planinsko postojanko.

Maja 1992 so jo vzeli v dolgoročni najem s predpravico stalnega odkupa. Stavba je bila potrebna temeljite preureditve, saj ni ustrezala planinskim potrebam. Takoj so se lotili dela, obnovili so streho in fasado ter preuredili pritlične prostore za gostinsko dejavnost.

Finančno in materialno so pomagala razna podjetja. V naslednjih letih so se izkazale potrebe po večjih prenočitvenih zmogljivostih, zato so se lotili preureditve velikega neizkoriščenega podstrešja in pridobili poleg dodatnih sob in sanitarij tudi veliko učilnico za izvajanje izobraževalnih programov in drugih aktivnosti.

Dom so neuradno odprli 2. januarja 1993, slovesna otvoritev pa je bila 21. avgusta 1994, ko je bilo pri domu tradicionalno srečanje koroških planincev.

V gostinskem prostoru je 80 sedežev in točilni pult, pred domom pa asfaltno igrišče in prostor za piknike. V petih sobah v podpritličju je 25 postelj, od tega 16 na skupnih ležiščih, sanitarije s tuši, v štirih sobah v mansardi pa 18 postelj, sanitarije s tuši. Dom ima elektriko, telefon, centralno ogrevanje.

Planinski dom Košenjak Razgled

Od doma je lep razgled le na južno stran, drugam ga zapirajo Košenjak in bližnja slemena. Lepo vidimo slemena Košenjaka, ki se spuščajo proti Dravski dolini in grapo Ojstriškega potoka, na drugi strani Dravske doline pa zahodni del Pohorja, Uršljo goro in Šteharski vrh. Veliko bolj prostran razgled je z vrha Košenjaka.

Proti vzhodu vidimo sleme Košenjaka, ki se vleče do Pernic nad ozko dolino Bistriškega jarka in hribovit razbrazdan svet s samotnimi kmetijami na prisojnih pobočjih.

Na jugozahodu se nad Dravsko dolino dviga Pohorje, na južni strani Paški Kozjak in Uršlja gora, v ozadju pa Posavsko hribovje s Kumom. Proti zahodu so vidne Savinjske Alpe z Raduho in Ojstrico v ospredju, nato Peca, Košuta in Obir. Na severu se nad dolino Podjuna na Koroškem dviga Svinška planina, v bližini pa se širi gorovje Golice.

Zanimivejše ture:

Košenjak (1522 m) 1 ura. Pernice (1059 m) po »Poti čez Kozjak« 3 ure ali po »Koroški planinski poti« 3 ure, nato naprej na Gortino (370 m) ob glavni cesti Dravograd-Maribor po »Krožni poti PD Muta« še 1 ura 45 min. Golica (Koralpe-2140 m) preko vrha Košenjaka po zahodnem pobočju nad umetnim Goliškim jezerom 8 ur. Po »Obmejni panoramski poti« vzdolž državne meje, ki vodi od Koralp (Golice) do Gornje Radgone – večdnevni izleti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin